Den moderatledda regeringen saknar forskningsstöd för sin arbetsmarknadspoltik

Via politikerbloggen

Det är inga nyheter som politikerbloggen presenterar nedan men det kan vara värt att trycka på att den moderatledda alliansregeringen inte har något forskningsstöd alls för sin arbetsmarknadspolitik.

Politikerbloggen » “Ingen av regeringens reformer har svagare forskningsstöd”

DEBATT. Flera a-kassor riskerar att gå under när regeringen vill knyta a-kasseavgiften till hur hög arbetslösheten är i kassan. Att företagen efter förändringarna ska börja anställa och arbetslösheten sjunka säger regeringen sig grunda på “evidensbaserad forskning”.

Men ingen av regeringens reformer har svagare forskningsstöd, skriver TCO-utredarna Roger Mörtvik och Mats Essemyr i en debattartikel på Politikerbloggen i dag. De försämrade a-kasseavgifterna är istället osakliga och kontraproduktiva.

Politikerbloggen » “De försämrade a-kasseavgifterna är osakliga och kontraproduktiva”

Regeringen har lagt stor möda vid att införa och försvara att medlemmar i a-kassor ska ha olika avgifter beroende på hur hög arbetslösheten är i kassan.

Arkitekterna bakom förändringen hade en föreställning om att de arbetslösa därmed skulle acceptera jobb med lägre lön och att de fackliga organisationerna i branscher med hög arbetslöshet skulle hålla igen på lönekraven. Företagen skulle då börja anställa och arbetslösheten sjunka. Så såg teorin ut. Regeringen sa sig grunda försämringarna på forskning och “evidensbaserad” kunskap.

Verkligheten visade sig vara annorlunda än teorin. Istället för fler jobb och lägre arbetslöshet blev effekten att mer än en halv miljon löntagare på kort tid lämnade försäkringen och att flera a-kassor håller på att slås ut i priskonkurrensen.

När vi frågar statliga konjunkturinstitutet om hur många jobb förändringen har lett till blir de svaret skyldiga. Regeringens finanspolitiska råd sågar åtgärden. Riksrevisionen anmärker att det är svårt att bedöma effekten av politiken. Nu är det förmodligen bara Anders Borg, Sven-Otto Littorin och några av deras medarbetare som fortfarande hävdar att denna differentiering och avgiftshöjning är nödvändig.

Antingen är detta en fråga om okunskap eller, vilket vore värre, en medveten strävan att slå sönder ett fungerande a-kassesystem. Vi utgår ifrån att det inte är det senare.

Varför blev det då så fel? En anledning är att arkitekterna bakom förslaget inte visste tillräckligt om hur den svenska arbetsmarknaden fungerar, varken när det gäller hur avtalen på arbetsmarknaden ser ut eller hur a-kassorna fungerar. Man förstod t.ex. aldrig att en a-kassa kunde ha massor av avtalsområden och att medlemmar i olika a-kassor kan omfattas av samma avtal.

Ett exempel: En socialsekreterare som är medlem i sacoförbundet SSR och akademikerkassan AEA fick med åtgärden en betydligt lägre a-kasseavgift än en socialsekreterare som sitter i rummet bredvid men är medlem i TCO-förbundet SKTF och den a-kassa som finns i anslutning till det förbundet. Trots att de två har samma risk för arbetslöshet och i princip samma avtal. Liknande situationer drabbar ett flertal yrkesgrupper.

Man har heller inte tagit hänsyn till att förhandlingarna om löner inom många områden är väldigt decentraliserade. Det är varken troligt eller rimligt att anta att den enskilda löntagaren som förhandlar on sin nya lön med chefen säger att det är okey att hålla nere löneökningen för att det finns andra personer i samhället som är arbetslösa.

A-kassorna har i hög grad överlappande branschområden. Eftersom villkoren i försäkringen är lika för alla så kommer priset – avgiften – att bestämma vilken kassa som löntagaren väljer. Kassor med låga avgifter riskerar att konkurrera ut kassor med högre avgifter. Processen har inget med arbetslöshetsrisk att göra, utan uppkommer uteslutande som en priseffekt. Det förstod aldrig regeringen.

De försämrade a-kasseavgifterna är osakliga och kontraproduktiva. Effekten av regeringens ignorans riskerar att bli att flera a-kassor går under, att kopplingen mellan a-kassorna och branschen helt försvinner och att skadorna på försäkringen inte längre går att reparera.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Ekonomi, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *