Den socialdemokratiska strategin med EU-kritiker till EU

Är det verkligen rätt strategi att sätta en EU-kritiker som främsta affischnamn i en EU-valkampanj. Men tydligen var detta den socialdemokratiska partiledningen ville ha. Vilket man kan misstänka enbart handlar om att bemöta EU-kritiker inom och utanför partiet. 

Hade jag varit valstrateg för junilistan är det uppenbara motdraget att hitta alla EU-kritiska uttalanden Marita Ulvskog gjort och dra dem i debatt efter debatt.

Förövrigt är det så lite innehåll i den socialdemokratiska EU-politiken att det behövs ett nej kritiskt affischnamn för att sälja in valrörelsen?.

Politikerbloggen » “Partiet behövde ett affischnamn”

SPELET. Marita Ulvskog blev socialdemokraternas förstaval när Leif Pagrotsky inte ville kandidera till EU-parlamentet. Nu får partiet ett tydligt EU-kritiskt affischnamn.
Samtidigt behåller man balansen i partiet när Peter Hultqvist tar över som partisekreterare.
Politikerbloggen berättar här om spelet bakom kulisserna.

Tidigare i år fick Marita Ulvskog inofficiellt partiledningens uppdrag att förhöra sig i partiet om stödet för Leif Pagrotsky som toppnamn i EU-parlamentsvalet. Stödet fanns, berättar en centralt placerad källa inom socialdemokraterna för Politikerbloggen.
– Men Pagrotsky var ointresserad av uppdraget. Han ville helt enkelt inte flytta utomlands.

Nu fanns det bara två möjliga namn kvar. Socialdemokraterna ville placera en EU-kritiker högt upp på listan för att möta bland annat s-avhopparen Sören Wibe, som i nästa val kandiderar för Junilistan.
Det ena namnet var Anna Heed, som kryssades in på en parlamentsplats med EU-kritiken som vind i seglen. Det andra namnet var Marita Ulvskog själv.
– Partiledningen behövde ett affischnamn, så när Pagrotsky sade nej fördes Ulvskog snabbt upp på listan, säger Politikerbloggens källa.

Frågan var lite känslig eftersom Marita Ulvskog själv är ordförande i valberedningen. Innan något initiativ togs för att officiellt tillfråga Ulvskog som kandidat ville hon sondera stödet inom partiet.
– Diskussionerna om Ulvskog som EU-kandidat har pågått i distrikten sedan i somras. Nu är man överens och i förra veckan fick hon frågan om hon vill kandidera. Det var i samband med att man stängde valberedningens process, säger Politikerbloggens källa.

I november antar socialdemokraternas förtroenderåd den slutgiltiga listan. Då kommer Marita Ulvskog med största sannolikhet att stå överst.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *