Har alla glömt de liberala reformer bakom 90-tals krisen?

Det är intressant hur två akademiker lyckas prata förbi varandra. Den springande punkten är väl de svaga regleringar av en marknad som inte kan agera rationellt. Och att marknadsavregleringarna var något som genomfördes både i USA och Sverige.

Har alla glömt skattereform, valuta avreglering, bank avreglering o.s.v som ironiskt nog genomfördes av socialdemokraterna med stöd från de borgerliga. Och hur de svenska bankerna gick i taket med sin utlåning till alla som ville ha. Precis som de amerikanska där de till och med gav fastighetslån till döda personer. Någon som fortfarande kommer ihåg laffer kurvor eller dynamiska effekter där sänkta skatter skulle ge mer intäkter för staten? De svenska uppumpade fastighetspriserna. 80-talets köpfest i Sverige var i mycket baserat på att bankerna pumpade ut pengar i ekonomin.

Det borde väl vara klart nu att en oreglerad marknad utan övervakning inte fungera.

Svensk kris trots generös välfärdspolitik | SvD

Rothstein tycks dock mena att finanskrisen bör få ekonomerna att ifrågasätta hela den amerikanska formen av marknadsekonomi ”med låga skatter, svaga regleringar och en minimal välfärdspolitik”.

Han går till och med så långt som att hävda att en liknande kris inte skulle ha kunnat inträffa om USA hade haft en välfärdspolitik av svensk modell.

Men har Bo Rothstein glömt bort att Sverige drabbades av en mycket likartad finansiell kris i början av 1990-talet? Har han inte noterat att man både i Sverige och USA drar paralleller mellan de båda ländernas kriser och att man i USA sneglar på hur Sverige lyckades lösa krisen utan ett långsiktigt förstatligande av banker och andra krisdrabbade företag?

Den svenska krisen inträffade trots att Sverige då hade en i vissa stycken ännu mer generös välfärdspolitik än idag.

Det orsakssamband mellan avsaknaden av ett generellt välfärdssystem och den globala finanskrisen som Rothstein försöker leda i bevis saknar således all grund.

Däremot är det möjligt att just regleringar, genomförda under president Clinton och avsedda att underlätta för låginkomsthushåll att låna till en bostad, har bidragit till krisen.

Klart är att med så lite insikt om problemens orsaker borde Rothstein ha valt en mer lågmäld ton.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *