Moderat allians utan politik

Är det möjligen så att alla uttalanden om att sitta still i båten och ta det lugnt är för att den moderata alliansen inte har någon politik mot en rejäl konjunkturnedgång.

Var finns vår arbetsmarknadsminister och näringsminister förresten?

Den största förlusten i bankkrisens spår | Eva Franchell | Ledarkrönika | Ledare | Aftonbladet

Men hur sunt är det att räntan stiger på radhuslånet? Att man inte vågar byta bil längre för att lånet blir för dyrt?

I tv och tidningar sitter bankekonomer och analytiker och de uppmanar oss också att ta det lugnt. De duckar lite och hänvisar till Wall Street i New York. Det är där det är kris, inte i de svenska bankerna.

De ler mot tv-tittarna medan chockvågorna från Wall Street sprider sig över världen. I början av den här veckan nådde de Europa och Swedbanks aktie föll som en sten, minus 19 procent på en dag.

Det är nu vi lite desperat börjar prata om att se över besparingarna. Sparfonden, ja hela pensionen är ju beroende av hur det går på aktiemarknaden. Livbolagen har redan sänkt sina återbäringsräntor. På Länsförsäkringar Liv är den nere på noll och det innebär att värdet på pensionsförsäkringen faktiskt minskar.

Det vanliga premiepensionssparandet är också placerat i olika fonder. Men man får väl lyssna på statsministern och sitta still ett tag i väntan på att det vänder. Frågan är bara hur lång tid det tar för marknaden att repa sig?

För någon vecka sedan spådde finansminister Anders Borg att det värsta skulle blåsa över på några höstmånader. Men i går var hans tonläge ett annat. Nu säger han att krisen kan vara avgörande för vanliga människor.

Och då kommer tankarna på det riktigt svåra. Vad händer om kunderna inte längre har pengar att handla för? Vad händer om arbetsgivaren inte kan få fler lån till nya investeringar?

Då försvinner jobbet.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Moderat allians utan politik

  1. Pingback: Hur stadigt står Anders Borg | Arvidfalk.se

  2. Pingback: Incestvåldtäkt, nyliberalism och Carl Bildt « Ett hjärta RÖTT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *