Odiplomatiska Bildt portad från ryssland?

Kan Sverige ha en utrikesminister som så klart tagit ställning för en part i en konflikt? Speciellt inte om samma utrikesminister ska sitta som ansvarig för att leda hela EU’s utrikespolitik om ett år.

Trots lite inrikespolitisk turbulens är det tydligt att den ukrainska demokratin successivt hållet på att konsolideras. Och det är självfallet viktigt också i det vidare perspektivet.

Det är förövrigt ganska slående att vad Carl Bildt kallar inrikespolitisk turbulens i ukraina är en djup spricka mellan landets två delar och ett kompakt motstånd mot att ta landet in in NATO.

EU och därmed Sveriges förhållande till Ryssland är dåligt. Det finns då två vägar. Antingen en fortsatt utbyggnad av en militär inringning av Ryssland i en militärallians landet inte är välkommen till. Eller avmilitarisering av förhållandena där den inte i första hand är ryssland som står som den tänkta fienden.

Ska Europas framtid styras av EU och Europerna själva eller via NATO och den amerikanskledda militärallians som idag driver utvecklingen? Carl Bildt och därmed Sverige verkar föredra ett Europa under amerikansk ledning via NATO.

Bloggat:

Mer i Aftonbladet

Carl Bildt portad i Ryssland | SvD

Under kriget i Kaukasus i augusti flög utrikesminister Carl Bildt (m) till Georgien för att visa folket där sitt stöd. Bland annat jämförde han Ryssland och Putin med Nazityskland och Hitler.

När Bildt sedan några dagar senare ville resa till Moskva sa ryssarna bestämt nej. Och även vid senare försök ska ryssarna ha tackat nej till att träffa honom.

– Han har inte varit välkommen, säger Bildts pressekreterare Irena Busic till Aftonbladet.

Som en övning inför det kommande ordförandeskapet i EU är Sverige just nu ordförandeland i Europarådet. När ledamöterna i dagarna samlas i Strasbourg för första gången efter kriget i Kaukasus, förväntades ordförandelandets utrikesminister vara på plats.

Men då valde Carl Bildt att åka med det svenska kungaparet till Ukraina, något som inte togs väl emot av den ryske ledamoten Leonid Slutsky, uppger Aftonbladet.

– Jag har suttit i Europarådet i åtta år och aldrig varit med om något liknande. Det är oförskämt! skrek han, enligt uppgift.

Därefter ska han och de andra ryssarna ha lämnat salen.

Schweizaren Andreas Gross (s) var bara snäppet mer diplomatisk:

– Det är obegripligt att Bildt inte är här och bemöter kritiken. Vi är många som är oerhört besvikna på Sverige och er utrikesministers agerande. Att han så tydligt tar ställning för en sida bådar inte gott för Sveriges ordförandeskap i EU, säger han till Aftonbladet.

Alla Dessa Dagar

Viktig blir också lunchen med premiärminister Yulia Tymoshenko.

Hon har inte varit med på dagens arragemang – spänningarna just nu är betydande – men jag vet att hon fäster betydande vikt vid lunchen i morgon.

Nu måste jag hasta iväg till frukost – och sedan till ett möte med företrädare för svenskt och ukrainskt näringsliv.

Blågult i Kiev « Alla Dessa Dagar

Den blågula ukrainska flaggan vajde bredvid den lika blågula svenska diton. Det fattades egentligen bara en blågul europeisk flagga för att det hela skulle vara alldeles perfekt.

Under eftermiddagen har så ceremonier blandats med olika överläggningar på det sätt som alltid sker vid statsbesök som dessa.

Med Kungen i spetsen för den svenska delegationen diskuterade vi kortfattat såväl de europeiska perspektiven som det bilaterala samarbetet. Samtal som dessa stadfäster ofta vad som redan uppnåtts – men de ger också lite av riktning inför det som skall komma.

De uppskattande orden om Sveriges politik var påfallande varma. Inte minst gäller detta just nu det polsk-svenska initiativet om ett s k östligt partnerskap för den Europeiska Unionen.

Lite mer om den spända inrikespolitiska situationen blev det när vi besökte Radan – parlamentet – och träffade företrädare för olika partigrupper under ledning av talmannen Yatseniuk.

Och ännu mer blev det sedan i talmannens och mitt privata samtal. Vi känner varandra rätt väl sedan hans korta tid som utrikesminister, och han spelar nu en viktig roll för att överbrygga de akuta politiska motsättningarna och försöka att undvika ett i grunden alldeles onödigt nyval.

Nu förestår inom kort statsbankett – som kommer att samla det ukrainska politiska livet mitt i en spänd politisk situation. Det blir till att ta på sig den medförda smokingen och hoppas att den inte är alltför skrynklig efter resan.

Trots lite inrikespolitisk turbulens är det tydligt att den ukrainska demokratin successivt hållet på att konsolideras. Och det är självfallet viktigt också i det vidare perspektivet.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Odiplomatiska Bildt portad från ryssland?

 1. Humanist skriver:

  Bort med krigsherre Bildt från UD! Bildt är en skam och en fara för Sverige. I stället för att arbeta för fred, eldar han upp stämningen med sina arroganta uttalanden! Tillbaka till Dina privata finanser, Bildt, Du är inte lämpligt som företrädare för svenska folket!

  • Majoren skriver:

   Tack och lov att någon äntligen tar ställning mot den nyfascistiska nomenklaturan i Moskva. Stå på Dig, Bildt!

 2. Humanist skriver:

  Bort med krigsherre Bildt från UD! Bildt är en skam och en fara för Sverige. I stället för att arbeta för fred, eldar han upp stämningen med sina arroganta uttalanden! Tillbaka till Dina privata finanser, Bildt, Du är inte lämpligt som företrädare för svenska folket!

  • Majoren skriver:

   Tack och lov att någon äntligen tar ställning mot den nyfascistiska nomenklaturan i Moskva. Stå på Dig, Bildt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *