Riksbanksledningen – Centralbanksvärldens svar på Jönsson-ligan?

Jag undrar hur många svenskar vet att svensk ekonomi styrs av ett gäng medelålders män på riksbanken sedan nu Irma Rosenberg hoppat av från riksbanken. Eller att svenska politiska förtroendevalda inte ens får uttrycka en åsikt offentligt om den politik riksbanken för. Även om dessa personer i riksbanken har makt över varje svensks liv.

Att sedan den svenska riksbanken är känd för en sak, att alltid ha fel, gör inte saken bättre.

VA.se » Därför fick Irma Rosenberg sparken

Irma Rosenberg meddelar att hon slutar i riksbanksdirektionen. Kanske inte en så stor sak för alla men enligt mig den största brandskattningen av såväl manligt som kvinnligt intellekt som har skett på Riksbanken under de senaste 100 åren eller så. Ändå förstår jag henne. Samtidigt som jag faktiskt beklagar alla nu boende i Sverige.

Efter att ha jobbat med Irma på Konjunkturinstitutet under den svenska finanskrisens dagar i början av 1990-talet och därefter tidvis kritiserat henne hårt sedan hon blev vice riksbankschef så har hon trots allt varit den ledande stjärnan i Riksbanksdirektionen under de senaste åren. Att hon inte blev Riksbankschef efter Lars Heikensten tror jag dessutom mest berodde på hennes egen ödmjukhet inför uppgiften.

Men jag vill ändå lyfta fram det mest sannolika skälet till att hon inte blir omvald. Riksbanken styrs numera enbart av män. Först och främst givetvis Stefan Ingves, Svante Öberg och Lars E O Svensson som i takt med att den globala finansiella krisen accentuerats mer och mer framstår som centralbanksvärldens svar på Jönsson-ligan. Alltid med en fantastisk plan med sällan med särskilt stor insikt om vad som egentligen gäller för att få ”kuppen” att gå iland. Att sedan Irma dessutom har att kämpa med en makroekonomisk klåpare som Anders Vredin som gång efter annan har trampat henne på fötterna när det gäller synen på konjunkturen räcker egentligen för att förklara hennes avhopp.

Dessutom misstänker jag att framför allt Svante Öberg men även i viss mån Stefan Ingves tidvis försökte pressa henne att, som prognoschef för det oberoende Konjunkturinstitutet, skönmåla bilden av svensk ekonomi under finanskrisens dagar. Något som inte lär ha gjort hennes beslut att hoppa av svårare när hon i en splittrad direktion möter dem som motståndare igen.

Visst, det kan synas lite futtigt och malplacerat att lyfta fram dessa frågor när den globala konjunkturen är i gungning men jag måste ändå få föra fram min skepsis mot den nuvarande Riksbanksdirektionen. De lever på gamla, på köpet fruktansvärts kostsamma meriter för det svenska folket när de förra gången lät bankerna sanera sina finanser med hjälp av skyhöga räntemarginaler. Om det är deras ”fantastiska” plan även den här gången så hoppas jag att någon kickar dem och gör förnyad plats för Irma Rosenberg. Det är hon värd.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *