Sämsta Ekonomiska utsikterna på 14 år – Var finns den moderata alliansen

Har den moderatledda alliansen någon arbetsmarknadspolitik. Mer än att sänka skatterna för de som har arbete? Ingen vet för alliansens politiker har inte sagt något om varselvågen i Sverige.

VA.se » Historiskt lågt orderläge i industrin

I väntan på finansiella besked från USA är det kanske läge att åter titta på vad som händer i den reala ekonomin. Det är ingen munter läsning. Enligt morgonens inköpschefsindex sjunker orderingången till svensk industri rejält och orderstockarna ligger numera på historiskt låga nivåer. Visserligen ska den här typen av tendensundersökningar tolkas med viss försiktighet nu när informationsflödet är så kompakt dystert eftersom det i sin tur påverkar de som svarar på enkäter, men det är ändå en tydlig varningssignal att det väntas betydligt dystrare tider framöver.

Det mest anmärkningsvärda är väl egentligen att läget i just Sverige tycks extra dystert. I övriga Europa sjunker inköpschefsindex också men alls inte i samma utsträckning som här hemma. I Sverige sjönk inköpschefsindex från 46,4 i augusti till 42,3 i september vilket är rena rama recessionssiffran sett till att 50 anger gränsen mellan tillväxt och tillbakagång. I Schweiz sjunker indexet från 51,0 till 47,8, i Tyskland från 48,1 till 47,4 och i hela EMU-området från 45,3 till 45,0.


Vad händer med den över miljonen svenskar som lämnat alla ekonomisk trygghetsnät utan socialbidrag vid arbetslöshet. Kommer alla dessa klara en arbetslöshet med drastiskt sänkta inkomster.

Det är ganska tyst från några av alliansens mest pratglada ministrar.
¨

Någon som sett vår närings och arbetsmarknadsminister?

Bloggat:

Sämre läge än på fjorton år

Sedan ett år tillbaka har antalet varsel fortsatt öka. Under september månad fram till före veckans Volvo-besked låg det på 7.189 stycken, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Det är en ovanligt hög siffra och då antalet varsel är en indikator på sakernas tillstånd kan man misstänka vartåt vi är på väg.

Ossian Wennström, arbetsmarknadspolitisk utredare på akademikernas fackorganisation Saco, säger att det mesta pekar mot att vi nu verkar vara på väg in i en lågkonjunktur. Däremot vill han understryka att en sådan inte medför total nattsvärta.

– Vi ska komma ihåg att Sverige har ett ganska bra utgångsläge med hög sysselsättningsgrad. Och omsättning på arbetsmarknaden har man även under lågkonjunktur, även om ett varsel kan innebära en katastrof för den enskilde, säger Ossian Wennström till DN.se.

För exempelvis nyutbildade kan det vara svårt att hitta till sitt yrke under sämre tider, säger han, vilket inte minst märktes under 2000-talets början.

– Då är det viktigt med tidiga, arbetsmarknadspolitiska insatser som att stötta, coacha och motivera individen utefter dennes behov, säger Ossian Wennström.

Enligt honom är det ingen i något särskild yrke som behöver oroa sig för de ekonomiska nedgången och dess arbetsmarknadsmässiga konsekvenser. Alla individer borde alltid, oavsett konjunktur, se över sin situation. Det är klokt att tänka framåt, i synnerhet om man befinner sig i en bransch som man tror kan drabbas, resonerar Ossian Wennström.

Enkelt uttryckt brukar hur som helst en högkonjunkturs svängning nedåt följas av ökade varsel. Först drabbas den direkt konsumtionsinriktade tillverkningsindustrin och när det handlar om globala konjunkturnedgångar som denna gäller detta särskilt eftersom den är relativt exportberoende. Därefter varslar andra industrier och sedan andra branscher. Enligt Ossian Wennström är det rimligt att tro att det blir så även nu.

– Vad som gör det extra svårt att förutse i detta fall är att det är så mycket mer än den svenska marknaden som spelar roll. Bilden kommer antagligen att klarna under hösten, säger han.

Tänker du på presidentvalet?
– Det är klart att det kan spela roll. Absolut. Men också vilka insatser som kommer att sättas in. Medierapporteringen är fylld av frågetecken och den osäkerheten finns på flera plan.

Anders Rune, chefekonom på branschorganisationen Teknikföretagen säger liksom Ossian Wennström att vad som hänt under den senaste tiden allt tydligare ger en bild av att vi befinner oss i början av en konjunkturnedgång.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Ekonomi, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Sämsta Ekonomiska utsikterna på 14 år – Var finns den moderata alliansen

 1. Ingemar B skriver:

  Alliansen har ju en väl genomtänkt politik för att få ut fler i arbete, där en av de bärande delarna är att det ska löna sig att arbeta, jämfört med att inte göra det. Sen behöver man inte gilla politiken, men den är konsekvent genomförd.

  Men det du menar med ”arbetsmarknadspolitik” antar jag är de sedvanliga häxkonsterna via AMS – lite kurser, lite stödformer etc. Jag tror inte ens att borgerliga partier VILL ha det som (s) kallar arbetsmarknadspolitik. Det finns ju undersökningar som visar att regionalpolitiken mer eller mindre är verkningslös. Jag skulle inte bli förvånad om det finns motsvarande resultat som visar att verkningsgraden per krona till AMS är förbluffande låg.

  P.S. Claes, det ser illa ut när du svär sådär. Men sen såg jag att jag också gjort det. Vi får skärpa oss båda två. D.S.

 2. Ingemar B skriver:

  Alliansen har ju en väl genomtänkt politik för att få ut fler i arbete, där en av de bärande delarna är att det ska löna sig att arbeta, jämfört med att inte göra det. Sen behöver man inte gilla politiken, men den är konsekvent genomförd.

  Men det du menar med "arbetsmarknadspolitik" antar jag är de sedvanliga häxkonsterna via AMS – lite kurser, lite stödformer etc. Jag tror inte ens att borgerliga partier VILL ha det som (s) kallar arbetsmarknadspolitik. Det finns ju undersökningar som visar att regionalpolitiken mer eller mindre är verkningslös. Jag skulle inte bli förvånad om det finns motsvarande resultat som visar att verkningsgraden per krona till AMS är förbluffande låg.

  P.S. Claes, det ser illa ut när du svär sådär. Men sen såg jag att jag också gjort det. Vi får skärpa oss båda två. D.S.

 3. Ingemar B skriver:

  Den gamla regeringens jobbpolitik gick, utöver sedvanliga AMS-åtgärder, ut på två saker:

  1. Förtidspensionera oerhörda mängder långtidssjuka, för att hyfsa siffrorna

  2. Använda andra statistikmått på arbetslösheten än de internationellt vedertagna, för att hyfsa siffrorna

  Vore jag socialdemokrat, vilket jag helt uppenbarligen inte är, skulle jag tala jävligt tyst om Alliansens jobbpolitik. För den gamla (s)-politiken var inget vidare, för att uttrycka det milt. I jämförelse med den är det mesta bättre.

  • ckrantz skriver:

   @Ingemar B:
   Nu har du inte läst den här bloggen så länge för då hade du vetat att jag varit stenhårt kritisk mot hur socialdemokraterna skötte jobb politiken. Men de är inte de som sitter vid makten.

   Så jag tycker du ska vara jävligt tyst med dina antaganden. Den borgerliga har ingen arbetsmarknadspolitik något som kommer att kosta dem dyrt. Vilket är välförtjänt för dem.

 4. Ingemar B skriver:

  Den gamla regeringens jobbpolitik gick, utöver sedvanliga AMS-åtgärder, ut på två saker:

  1. Förtidspensionera oerhörda mängder långtidssjuka, för att hyfsa siffrorna

  2. Använda andra statistikmått på arbetslösheten än de internationellt vedertagna, för att hyfsa siffrorna

  Vore jag socialdemokrat, vilket jag helt uppenbarligen inte är, skulle jag tala jävligt tyst om Alliansens jobbpolitik. För den gamla (s)-politiken var inget vidare, för att uttrycka det milt. I jämförelse med den är det mesta bättre.

  • ckrantz skriver:

   @Ingemar B:
   Nu har du inte läst den här bloggen så länge för då hade du vetat att jag varit stenhårt kritisk mot hur socialdemokraterna skötte jobb politiken. Men de är inte de som sitter vid makten.

   Så jag tycker du ska vara jävligt tyst med dina antaganden. Den borgerliga har ingen arbetsmarknadspolitik något som kommer att kosta dem dyrt. Vilket är välförtjänt för dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *