VIRTANEN i Newsmill – Pokerspelare eller aktieinvesterare

Är det bara jag som känner ingen den klassiska maniska spelaren i Fredrik Virtanen’s beskrivning av hur han förlorade sin pengar. Den som alltid kommer tillbaka för att han eller hon tror att nu måste turen vända. ’All in’ är annars en pokerterm som tydligen används för aktiespelade. Det är förstås spelare som Virtanen som professionella spelare brukar plocka på allt de har.

Alla vet ju hur det gick med den amerikanska och svensk börsuppgången. Idag den 1 oktober var det tydligen också de svenska småspararna som fyndade på börsen. Jag undrar hur länge det varar.

Så gick det till när jag förlorade alla mina pengar i tisdagens börskrasch | Newsmill

Egentligen hade jag bestämt mig att ta det försiktigt, så som jag bestämt så många gånger förr. Detta var de sista 200 000 kronorna och jag hade en momsskuld på 400 000 kronor i vår.
Domedagsstämning råder, huspriser faller, de europeiska bankerna är på väg att följa de amerikanska, det är omöjligt att veta hur länge depressionen kommer fortsätta.
Ligg lågt nu Fredrik. Ta. Det. Försiktigt. Marknaden är omöjlig. Försiktigt nu, Fredrik, försikt. Lägg dig lågt i någon trevlig fond och vänta på vändningen.

Men så kom jävulen igen. Läget dök upp.
Det MÅSTE vända nu. Det går inte att komma lägre, nu måste det vara slut, allt säljs ut till rea. Herregud så billigt allt är.
Detta var i fredags eftermiddags. Allt föreföll klart för att den amerikanska senaten skulle klubba igenom krispaketet på 700 miljarder dollar, och med det skulle börserna flyga en stund.
Så jag fyndade en börshandlad fond som heter Xact Bull, där man bettar på att stockholmsbörsen som helhet kommer att gå uppåt.

Jag gick nästan all in. Med full belåning på mina sista 200 000 fick jag Bull-papper för cirka 800 000 kronor. Mot all klyftighet i volatila marknader låg jag alltså med allt inne på börsen över en helg.
Det var nervöst, även om jag kände att jag hade gjort rätt.
På söndagkväll rappporterade New York Times att krispaketet äntligen var i hamn, bara formaliteter i kongressen kvarstod. Jag somnade gott med tanken ”fan vad jag ligger rätt, börsen går upp fem procent i morgon och med Bull-derivatet ger det mig en enkel liten vinst på 30 000 kronor. Fan vad gött”.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *