A-kassa inte för alla

Arvidfalk.se har en intressant artikel nedan om hur olika reglerna för a-kassan slår. Och konsekvenserna av den moderatledda alliansens förändringar slår.

Min reflektion är fortfarande varför har vi inte ett generellt system för arbetslöshetsförsäkring? I princip är det idag samma system som det varit sedan de första a-kassorna skapades. Varför inte ett generellt system med en fond eller liknande som olika regeringar inte kan gå in och ändra i som de känner för.

Högerregeringens avtalsbrott moraliskt kriminellt | Arvidfalk.se

Vad högerregeringen gjorde när de rev upp avtalen och förändrade systemen för ersättningar till a-kassan och sjukförsäkring är moraliskt sett rent kriminellt. Människor som i åratal har betalat in avgifter i tron att systemet ska hjälpa dem om den en dag behöver, de har blivit totalt blåsta. Det borde inte vara tillåtet att en part som en stat kan helt förändra ett slags avtal.

Här en absurd berättelse från verkligheten. En person som jobbat heltid i trettio år och har betalat full avgift i alla får 130 kronor i dagsersättning från a-kassan medan en person som bara jobbat i tolv månader på ett vikariat och bara vara medlem i a-kassan i en månad lyfter full ersättning.

Min granne är olycklig. Han fyllde femtio i januari och han har jobbat heltid sedan han fyllde tjugo år. Trettio år fyllda av heltidsarbete, trettio år då han betalat in avgifter till sociala försäkringar via skatten och avgifter till a-kassan.

Nu tyckte han att han ville fira lite att han fyllt femtio och dessutom unna sig något. Han slutade på sitt jobb och tog en del ströjobb och för övrigt har han rest och rest. Han har rest jorden runt och gått på hårdrockkonserter. Han har gjort det han aldrig unnat sig tidigare i sitt liv.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *