Bildt sade inget när Georgierna sköt raketer mot civila

Problemet är att Carl Bildt har tagit ställning. Att Georgien leds av en regering som vann det senaste valet med vad internationella organisationer kallade valfusk eller de raketer och artilleri som Georgierna sköt in mot Tichvali hade ingen betydelse. Georgien är lika lika som Ryssland en demokrati av västmodell.

Det var klassisk retorik av gamla god Rysslands bashing modell som Carl Bildt producerade. Som vanligt syntes det inte i svensk media men internationellt fördes det fram hård kritik också av det georgiska agerandet. Dock ej i Sverige. 

Om Carl Bildt haft någon trovärdighet så borde han även fört fram kritik mot Georgien. Det går inte att vara selektiv förkämpe för mänskliga rättigheter. Professionella diplomater sköter inte sitt arbete som Carl Bildt.

”Ojuste” Carl Bildt får njet i Moskva | SvD

Efter den ryska invasionen av Georgien gjorde utrikesminister Carl Bildt ett kraftfullt uttalande, där han pekade på att Ryssland använde samma argumentation som Hitler vid angreppet på Tjeckoslovakien.

Det tyckte Mona var ”ojuste” (Ekots lördagsintervju 6/9). Sedan har kritiken mot vad som kallas Bildts språkbruk gått som följetong hos socialdemokraterna.

Nu är det förre utrikesministern Jan Eliasson som upprepar kritiken med anledning av att Bildt möts med kalla handen av den politiska ledningen i Kreml.

Bildts propåer om överläggningar har resulterat i njet – trots att Sverige är ordförandeland i Europarådet. Eller just därför.

Ryssland har både före och ­efter femdagarskriget visat att ­­man inte vill komma överens. In ­i det sista var det till exempel osäkert om EU:s observatörer i går skulle släppas in i de så kallade buffertzonerna utanför utbrytarregionen Syd­ossetien.

Jan Eliasson menar att en svensk utrikesminister måste kunna tala med alla parter. Men problemet är ju att ryssarna inte vill tala med Bildt – och därmed går ytterligare ett steg på självisoleringens väg.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *