Carl Bildt spränger Europarådet?

Är det Carl Bildt som ensam bestämmer och driver Sveriges utrikespolitik. Man kan få de intrycket om man läser Rolf Gustavsson nedan. Har det övriga svenska etablissemanget fattat vilken kontroversiell politiker Bildt är. Eller att han knappast är universellt hyllad som man kan tro av svensk media. Rolf Gustavsson undantagen.

Flertalet folkrättsexperter har också sagt att de anser att Ryssland agerande korrekt och hade rätt till självförsvar. Frankrike hade även medverkar till att de fredsavtal Ryssland och Georgien skrivit under gav Ryssland rätt att upprätta buffert zoner tills internationella fredsövervakar anlände.

Uppenbarligen försöker Carl Bildt driva sin egen linje när han inte fick igenom sanktioner hos EU’s utrikesministrar.  Var finns statsminister och den övriga regeringen?

CB

Bildt, Europarådet och Ryssland | SvD

Som ordförande i Europarådets Ministerkommitté har Carl Bildt skrivit en rapport som till formen är mindre politiskt tillspetsad men i sak mycket hård. Ryssland har kränkt folkrättens generella principer och Rysslands storskaliga militära insatser i Georgien kan inte motiveras med ”rätten till självförsvar”, anser Carl Bildt. Georgien är ett självständigt land med internationellt erkända gränser, innefattande även Abchazien och Sydossetien. Georgiens militära insatser gjordes inom Georgiens territorium och riktades inte mot Ryssland, förklarar Bildt i rapporten.

En slutsats blir att Europarådet inte kan blunda för vad som hänt. Som försvarare av folkrätten och grundläggande mänskliga rättigheter måste organisationen reagera. Med utgångspunkt från Carl Bildts argument begär en del länder att Ryssland utsätts för sanktioner. Inför den möjligheten hotar Ryssland med att lämna Europarådet. Vid den omröstning som äger rum i eftermiddag i Strasbourg visar det sig om motsättningarna kring kriget i Georgien skall spränga organisationen. Omkring 300 parlamentariker från 47 länder röstar och utgången av omröstningen förefaller vara en helt öppen historia.

Europarådet lever sedan länge ett ganska undanskymt liv i skuggan av EU. Men som ordförande i Ministerkommittén har Carl Bildt skickligt utnyttjat dess formella plattform för att driva sina övertygelser. Om detta uppfattas som en förövning till Sveriges ordförandeskap i EU nästa år så väcker det antagligen blandade känslor. Ty Carl Bildt är en kontroversiell politiker i Europa, allmänt mycket respekterad för sina kunskaper och kontaktnät, men ofta omstridd och ibland fruktad för sarkastiska angrepp på en del meningsmotståndare. Åtminstone utåt verkar Carl Bildt ha lättare för att polarisera en diskussion än för att överbrygga de olika uppfattningarna.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *