KD vill ha barndomstolar?Peter Althin får ursäkta men vore det inte bättre om domstolar och poliser koncentrerade sig på grov brottslighet och ansvariga myndigheter fick de resurser som behövs för att ingripa tidigare. Både skola och sociala myndigheter är knappast omedvetna om de det håller på att gå snett för. Sen vet jag inte hur det är i Australien men Brasiliens barndomstolar är knappast under av humanitet.

Men Peter Althin förslaget är väl en del i en ökad tendens att ropa på polis i alla sammanhang för att lösa social problem.

Förövrigt vad händer när ungen lär sig att inget händer i domstolarna. För tanken var väl inte särskilda barnfängelser?

Bloggat:
Alliansfritt Sverige
, MinaModerataKaramell…, Arvidfalk.se, I Cattas lilla värld, LasseB, jj.n, Sverigedemokratiska …, apg29.com och Jinges web och fotob…

Mer i Aftonbladet

Politikerbloggen » Althin vill ha domstolar för barn

BARNDOMSTOLAR. Barn under 15 år ska kunna dömas i speciella barndomstolar. Det tycker toppadvokaten och kd-politikern Peter Althin.
– Det handlar om att snabbt kunna hjälpa dem som hamnat snett, säger han.

Peter Althin var tidigare riksdagsledamot för kristdemokraterna och är i dag ordförande för partiets rättspolitiska grupp. Han vill nu lyfta diskussionen om ungas kriminalitet.
Ett av hans förslag är att införa domstolar där barn kan dömas. Inspirationen har han fått under resor i bland annat Australien och Brasilien.

Polisen: Nej till sänkt straffålder | SvD

Det är i en artikel i SvD som Peter Althin, advokat och ledamot i kristdemokraternas partistyrelse, talar om sänkt straffbarhetsetsålder i Sverige.

I dag kan barn under 15 år inte åtalas eller dömas i domstol – något som Peter Althin vill ändra på.

– Man kan kanske tänka sig 13 år, om man nu inte lyckas hejda kriminaliteten på annat sätt, och det har vi ju inte gjort i Sverige, säger Althin i en kommentar.

Han diskuterar också särskilda barndomstolar – en lösning som finns ibland annat Australien och Sydafrika.

– Jag vill gärna att man utreder om det här passar svenska förhållanden, säger Peter Althin.

Men förslaget får tummen ner från flera håll. Inte bara socialdemokraten Thomas Bodström är negativ, utan också polisen ställer sig frågande till om sänkt straffbarhetsålder är rätt lösning.

– Jag är synnerligen tveksam till sänkt straffmyndighetsålder under 15 år. Att ställa en 13-åring inför domstol är inte rätta metoden, säger Seppo Wuori, överdirektör på Rikspolisstyrelsen, till SvD.se.

Istället vill Seppo Wouri att barn under 15 år som begår brott ska tas om hand av de sociala myndigheterna – precis som i dag.

– Då och då uppstår det en debatt om att de sociala myndigheterna inte gör tillräckligt och inte reagerar på rätt sätt, men i så fall är det där man ska förtydliga uppgifterna, säger Wuori.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *