Riksbankens svenska räddningspaket för kreditmarknaden


Om Riksbanken lånar ut mot värdet i bostadsobligationer vad
är den skillnaden mot amerikanska FED’s uppköp av dåliga bostadslån. I princip är det samma sak. Det framtida värdet ska garantera att man får tillbaka pengarna.

Det måste vara roligt för svenska folket veta att riksbanken kan ensidigt sätta dem i skuld för 360 miljard kr som troligen inte kommer att räcka? Hur länge räcker det att upprepa mantrat – Svenska banker har god kapitaltäckning, god intjänandeförmåga och historiskt låga kreditförluster?

Någon som kan förklara logiken i det hela?

Riksbanken lånar ut 60 miljarder

Budskapet är att det inte är något fel på de svenska bankerna, utan att de utan egen förskyllan smittats av det bristande förtroende som är själva kärnan i krisen. De som ska låna ut till bankerna vågar inte lita på dem, alldeles oavsett hur starka de är.

Syftet med lånet är att ge bankerna en mer långfristig finansiering. Riksbankens lån sker mot säkerheter.

– Det kommer att vara en inte obetydlig andel svenska bostadsobligationer, som vi anser vara mycket säkra värdepapper, säger Stefan Ingves.

Just handeln med bostadsobligationer har fungerat allt sämre under krisens gång. Genom att Riksbanken tar över obligationer som säkerhet, kan denna marknad börja fungera bättre. Det är visserligen inte Riksbankens syfte att sänka bolåneräntorna, men det kan mycket väl bli en följd.

– Det kommer att gagna marknaden för bostadsobligationer, och därmed får vi nog också viss effekt på den sidan, som Ingves uttrycker det.

Torsdagens lån är en i raden av åtgärder för att få det finansiella systemet att fungera bättre. Riksbanken har lånat ut 7 miljarder dollar till svenska banker och ytterligare 15 miljarder dollar kommer att lånas ut den 22 oktober. Riksgälden kommer att under hösten placera 150 miljarder kronor i bostadsobligationer.

Tillsammans är dessa åtgärder värda 364 miljarder kronor – pengar som skjuts till för att svenska banker och bolåneinstitut ska kunna fungera.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *