Den moderatledda alliansens smulor till pensionärer

Inlägget i SvD talar för sig själv. Men det kan vara värt att komma ihåg om du är en inte arbetande parasit pensionär vid valet 2010.

Och visst låter det ’bra’ att moderaterna distribuerar färdiga insändare till sina pensionärs medlemmar. Även det något att komma ihåg nästa gång du läser en insändare som hyllar alliansens skattesänkningar från en pensionär.

Bloggat:
Regeringens kamikazepolitik gentemot pensionärerna, Krisen och tryggheten, ”Brödsmulor till pensionärerna,”

Brödsmulor till pensionärerna | SvD

En god vän skickar en kopia av en intern skrivelse från moderaterna. Hon och hennes make har efter ett långt livs medlemskap lämnat partiet i protest mot den skamliga behandlingen av pensionärerna men likväl fått utskicket, som avslutas så här:

”Till detta mail bifogas mer utförlig information om förslaget, ett underlag till insändare samt ett flygblad som kan användas för lokala kampanjer.”

Det förslag man syftar på är alliansens skattesänkningar för pensionärer. Mycket riktigt börjar hyllningarna att strömma in på insändarsidorna. Inte från de närmast berörda, som kan hålla sig för skratt, men från politiker som tycker att pensionärerna ska niga och bocka för en skattesänkning som för de flesta uppgår till 68 kronor i månaden.

68 kronor räcker knappt till en lunch eller några kilo mandelpotatis, som någon uttryckte det.

Från mitten av 1990-talet har reallönerna ökat med cirka 40 procent, medan realpensionerna stått så gott som stilla. Det är en utveckling som ingen hade kunnat förutse eller önska, men när den nu är ett faktum borde man rimligen försöka överbrygga de växande ekonomiska klyftorna mellan dagens och gårdagens löntagare.

Istället har regeringen valt att ytterli­gare öka dem genom jobbskatteavdraget.

Pensionärerna har alltså inte bara lägre pension än de haft anledning att vänta sig utan betalar dessutom högre skatt än löntagare med samma inkomst.

De båda första stegen i jobbavdraget har kostat 50 miljarder, det tredje steget beräknas kosta 15 miljarder.

Man kunde tycka att de som redan fått så mycket skulle kunna avstå det sista steget till förmån för dem som sanner­ligen arbetat nog i sina dar.

Finansministern avvisade emellertid så sent som i juli en skattesänkning även för pensionärerna med motiveringen att en sådan skulle stimulera efterfrågan i ett läge då inflationen redan stiger (SvD 12 juli). Enligt Anders Borg bör skatten alltså sänkas endast för dem som redan har så mycket pengar att de inte behöver använda dem.

Nu har regeringen tydligen insett att alla pensionärer inte hinner dö före nästa val och att man därför måste satsa någon liten slant även på oss gamla stötar. De som har allra lägst pension kommer att ­få en skattesänkning på cirka 200 kronor i månaden, genomsnittspensionären 68 kronor.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *