Folkpartiets skola – elit i stockholm


Det är väl knappast förvånade att folkpartiet vill satsa på eliter och Stockholm i den högre utbildningen. Jag är säker på att handelshögskolan i Stockholm kommer att bredda och utveckla den svenska akademiska forskningen. Till skillnad från sådana lågpresterade skolor som Södertörn. Danderyd och Sscars församling är ju ett så brett och varierat upptagningsområde.

Fokus » »Jag vill inte offra eliten«

– Jag tror jag kan säga att vi kommer att lägga fram ett nytt system för att fördela pengarna till den akademiska utbildningen kombinerat med ett resurstillskott. Hittills har vi bara talat om det i allmänna termer, men nu kan jag gå ett steg längre.

Det nya systemet innebär att de bästa universiteten och högskolorna får mer pengar medan de som har lärare med lägre akademisk nivå och studenter som inte presterar lika bra får relativt sett lägre anslag.

– Jag tror väldigt mycket på förslaget, säger Lars Leijonborg.

Det är alltså ett omfördelningssystem regeringen vill införa. Högskoleministern jämför med det kommunala skatteutjämningssystemet. Han inser dock att det kan bli mycket känsligt att ta pengar från de mindre högskolorna och därför måste alla kunna känna sig som vinnare i inledningsskedet.

– Jag hoppas kunna tillföra pengar så att alla universitet och högskolor får mer pengar i absoluta tal när det nya systemet införs. Genom att införa avgifter för utländska studenter får vi in några hundra miljoner som kan stärka alla högskolor.

Sedan ska den nya anslagsfördelningen införas successivt under några år. Men när systemet väl är infört så kan alltså de universitet och högskolor som håller högst kvalitet hamna i en god spiral. Mer pengar kan göra det lättare att rekrytera ännu bättre lärare, vilket genererar ännu fler examina och doktorsavhandlingar, vilket i sin tur ger ännu mer pengar och så vidare.

Fokus » Fokus rankar Sveriges högskolor
Handelshögskolan i Stockholm toppar Fokus rankning och är vinnare när
högskoleminister Lars Leijonborg delar ut nya pengar. Men Södertörns
högskola uppfyller de politiska målen bättre.


En halvtimme därifrån, på Sveavägen i centrala Stockholm, ligger den diskret blekgula sekelskiftesbyggnad som hyser den traditionstunga Handelshögskolan. Det är två skilda världar: En elitskola som placerar sig högst upp i Fokus högskolerankning, och som även placerar sig högt i internationella sammanhang. Och en ganska ny högskola placerad i mitten i Fokus rankning, som kommit till som en medveten politisk satsning för att nå ut till en ny målgrupp – de som inte är vana vid högre studier – och som inte hävdar sig på Europanivå. Ännu, i alla fall.

Men i Fokus parallella rankning, baserad på indikatorer som social bredd i rekryteringen och jämställdhet i stället för traditionella akademiska kriterier, ges däremot en helt annan bild: Södertörn placerar sig högt upp i listan och Handelshögskolan långt ned.

– På sikt är detta en farlig utveckling, menar Thorsten Nybom, professor i historia, som tillsammans med kollegorna Stig Forneng och Ingemar Lind gjort Fokus rankning.

– För hur går det med nytänkandet när 30 procent av skolans studenter kommer från Oscars församling i Stockholm och de resterande från villasamhället i Danderyd?

Handelshögskolan har ofta blivit kritiserad för både sin snäva rekrytering och sitt svaga jämställdhetsperspektiv. Gamla historier om hur kvinnliga förstaårsstudenter fick servera äldre studenter på spritindränkta herrmiddagar på skolan präglar fortfarande den bild många har.

Men handelsstudenterna Luisa Orre och Emad Zand är trötta på kritiken om bristande jämställdhet.

– Här får alla vara som de vill och atmosfären på skolan är mycket inkluderande. Det är dina prestationer som räknas, säger Emad Zand, som själv är andra generationens invandrare med rötter i Iran.

Rekryteringen har breddats – även om studenternas namnskyltar på en slumpvis utvald lektion visar att tre av studenterna bär namn från den svenska adelskalendern.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Folkpartiets skola – elit i stockholm

 1. Ingemar B skriver:

  Tänk så fel man kan tolka saker. Alla som är läskunniga ser att Leijonborg vill att de bästa universiteten ska få mer pengar.

  Det är ju knappast någon ens borgerlig åsikt. Det handlar snarare om sunt förnuft.

  Om Sverker i Plus kunde sätta betyg på högskolor, skulle han förmodligen skicka en del av dem vi har ner i sophinken. För om vissa utbildningar är sämre än andra, liknande skolor, varför ska då statens pengar gå dit? Är inte det slöseri?

  Men så ser inte Claes Krantz det.

  Det Claes ser är att de skolor som elitens barn går i ska få mer pengar. Speciellt de med adliga namn som han avslutar sitt citat med.

  Problemet är snarare att barn från lägre socialgrupper inte ens söker till universitetet. Social snedrekrytering kan man inte motverka genom att sänka kraven på intagningen och skolorna. Man måste få fler duktiga arbetarbarn att vilja plugga vidare.

  • ckrantz skriver:

   @Ingemar B:
   Men vad är kriterierna som FP använder?

   Problemet är en socialsnedrekrytering som FP gör sitt bästa för att öka på till universiteten.

 2. Ingemar B skriver:

  Tänk så fel man kan tolka saker. Alla som är läskunniga ser att Leijonborg vill att de bästa universiteten ska få mer pengar.

  Det är ju knappast någon ens borgerlig åsikt. Det handlar snarare om sunt förnuft.

  Om Sverker i Plus kunde sätta betyg på högskolor, skulle han förmodligen skicka en del av dem vi har ner i sophinken. För om vissa utbildningar är sämre än andra, liknande skolor, varför ska då statens pengar gå dit? Är inte det slöseri?

  Men så ser inte Claes Krantz det.

  Det Claes ser är att de skolor som elitens barn går i ska få mer pengar. Speciellt de med adliga namn som han avslutar sitt citat med.

  Problemet är snarare att barn från lägre socialgrupper inte ens söker till universitetet. Social snedrekrytering kan man inte motverka genom att sänka kraven på intagningen och skolorna. Man måste få fler duktiga arbetarbarn att vilja plugga vidare.

  • Claes Krantz skriver:

   @Ingemar B:
   Men vad är kriterierna som FP använder?

   Problemet är en socialsnedrekrytering som FP gör sitt bästa för att öka på till universiteten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *