Irma Rosenberg fick sparken som räntepragmatiker

När övergå ekonomisk teori till ideologisk dogmatism kan man undra när man läser nedanstående. Är jag den enda som störs av att en enda person i praktiken ensam har bestämt framtiden för snart 9 miljoner svenskar. Och detta utan granskning eller debatt.

För vem vågar ifrågasätta den allsmäktiga riksbanken? Inte oppositionen i alla fall. Tvärtom hyllas en ekonomisk politik utan granskande styrd av riksbanken.

– Ska man göra stora gemensamma insatser inom ekonomisk politik är den självklara utgångspunkten att man till 100 procent ställer upp på de verktyg vi har skapat i den ekonomiska politiken, som överskottsmål, utgiftstak, och en oberoende Riksbank, sade Thomas Östros.

Men så följer svensk riksbank sin tradition av att alltid oberoende ha fel. Och fortsätter bekämpa 70 – 80 tals inflation trots att svensk arbetsmarknad radikalt förändrats de senaste 20-åren.

Fokus » Rosenberg kördes över

Riksbankchef Stefan Ingves är ingen mjuk ledartyp. Han har varit den stentuffa förhandlaren genom många bankkriser, i Sverige och i andra länder. Han har gjort bedömningen att det är lugnt för Sverige.

Alla som kan läsa Swedbank och andra svenska bankers balansräkningar kan se att dessa inte ens i teorin kan omvandlas till några Lehmans eller Wachovia. Om så hela deras verksamhet i Baltikum imploderar så kommer de inte gå i konkurs. De har en stabil inlåning från allmänheten. Skulle de få kortsiktigt ont om pengar är Riksbanken redo.

Ingves oroar sig i stället för stagflation, hög inflation och dålig tillväxt, som under 1970-talets oljekris.

Den 17 september lade Ingves därför sin utslagsröst efter en hård debatt i Riksbanksledningen för att höja räntan med 0,25 procent till 4,75 procent. Med sig hade han världens kanske främsta expert på centralbanker, Lars E O Svensson.

Men mot sig hade han sin viktigaste medspelare, Irma Rosenberg, praktikern och pragmatikern, den högsta ansvariga för prognosen.

Irma Rosenberg har varit Riksbankens stöttepelare. En långvägare som jobbat med prognoser redan innan några av hennes nuvarande medarbetare föddes. För henne är penningpolitik ett hantverk minst lika mycket som en vetenskap. Med amerikansk ekonomi i fritt fall kan hon inte tro på hög inflation. Erfarna prognosmakare som Irma Rosenberg har sett det förut: man underskattar nästan alltid krisens dominoeffekt på kort sikt. Först på botten av krisen kommer man sedan att underskatta återhämtningskraften.

Realiteten är den att den svenska inflationen legat under Riksbankens mål på 2 procent större delen av tiden sedan målet infördes. Att riskera att den ligger över ett litet tag är ett pris kloka pragmatiker måste betala för att undvika motsatsen – recession och mycket låg inflation.

Två veckor efter räntebeslutet har Rosenberg meddelat att hon avgår när hennes mandat löper ut vid årsskiftet. Många hade nog trott att hon skulle vara kvar över krisen, där hennes gröna fingrar behövs minst lika mycket. Riksbanksfullmäktige tycks tagen på sängen.

Frågan är om hon innan jul kan förmå Ingves att ta ner räntebanan igen. Någon måste börja tala om det. Utan starka principer kan ingen beslutsfattare hålla kursen. Men den som inte förmår laga efter läge kommer lik förbannat gå på grund.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *