Reinfeldt stödjer konfrontation med MoskvaDå är det i alla fall klart att Fredrik Reinfeldt stödjer
Carl Bildts linje om konfrontation med Ryssland och en diplomatisk isolering av landet. Uppenbarligen handlar det om att Georgien ska till varje pris stödjas med diplomatiska medel. Carl Bildt och Sverige ligger här närmare den amerikanska vice presidenten Dick Cheney och det neokonservativa lägret i amerikansk politik. Men så har Carl Bildt länge varit väskbärare för de amerikanska neokonservativa.

Visst är det ironiskt att ’neutrala’ Sverige i Europa framstår som ett av de mest hökaktiga länderna i väst i förhållande till Ryssland. Utan stöd från varken Frankrike, Tyskland, Italien i sin linje. Bara Storbritannien är kanske mer lojal med sin amerikanska allierade.

Men uppenbarligen saknar Carl Bildt’s agerande ’aktualitet’ i Sveriges och den moderatledda alliansregeringens förhållande till Ryssland.

Samtidigt viftade Fredrik Reinfeldt (m) bort frågan om inte han själv också riskerar att bli ovälkommen i Ryssland när han så fullt ut ansluter sig till Carl Bildts kritiska hållning.

– Det får vi ta då, om frågan skulle komma upp. Den saknar aktualitet, svarade statsministern.

Det ska bli intressant att se hur paret Reinfeldt – Bildt ska hantera att vara president och utrikesmininster för hela EU.

media:
HD

Reinfeldt stöder Bildts rysskritik | SvD

Det vore egendomligt om vi skulle hålla tillbaka vår kritik bara för att utrikesministern skulle bli mottagen i Moskva, förklarade Reinfeldt vid en pressträff i går i Strasbourg. Under ett tag kan vi leva med att han är ovälkommen, men så småningom kommer vi väl tillbaka till normala förhållanden.

Samtidigt viftade Fredrik Reinfeldt (m) bort frågan om inte han själv också riskerar att bli ovälkommen i Ryssland när han så fullt ut ansluter sig till Carl Bildts kritiska hållning.

– Det får vi ta då, om frågan skulle komma upp. Den saknar aktualitet, svarade statsministern.

I sitt tal inför Europarådets parlamentariska församling upprepade Reinfeldt den mycket hårda kritik av Ryssland som Carl Bildt framfört i egenskap av ordförande i Europarådets ministerkommitté.

– Oavsett vad som hänt så kan inga omständigheter rättfärdiga Rysslands beslut att starta en storskalig militär operation i Georgien, förklarade Fredrik Reinfeldt.

Carl Bildts rapport är högst kontroversiell i den parlamentariska församlingen och församlingens ordförande Lluis Maria de Puig svävade högst betänkligt på målet inför frågan om han ställde sig bakom Bildt-rapporten. Därigenom avspeglade han hur femdagarskriget i Kaukasus skapar dramatiska spänningar inom Europarådet som bland sina 47 medlemsländer omfattar både Ryssland och Georgien. Motsättningarna hotar att spränga organisationen, men gårdagens livliga diskussion i den parlamentariska församlingen förväntas bara leda till att sanningens ögonblick skjuts framåt några månader, till nästa möte i januari nästa år. Till dess ska Europarådet skicka ut observatörer till regionen samt försöka rekonstruera vem som bär skuld till att kriget bröt ut i augusti mellan Ryssland och Georgien.

Bland ledamöterna finns det ett stort flertal som lägger ett betydande ansvar för konflikten på den ryska statsledningen och som anser att Ryssland kränkt Europarådets grundläggande principer. Men till skillnad från Carl Bildt framför många samtidigt kritik mot Georgiens president Michail Saakasvilhi. De anser att det även Georgien har brister i sitt demokratiska system och att även Georgiens militära aktioner i Sydossetien i augusti strider mot principerna i Europarådets stadga.

På detta vis ställs Europarådet inför ett svårt balansproblem när det gäller att formulera kritiken och i vilken mån man ska tillgripa sanktioner mot Ryssland (och möjligen även mot Georgien). Detta ställer samtidigt organisationen inför ett mycket svårare, rent existentiellt problem, nämligen om länder kan vara kvar i organisationen även om de uppenbarligen nonchalerar den grundläggande värdegrund som ger organisationen ett självständigt existensberättigande. Förlorar inte därigenom Europarådet sin trovärdighet? Å andra sidan väcks frågor om det är en klok politik att isolera Ryssland, i synnerhet som Ryssland redan meddelat att landet kan lämna Europarådet om det utsätts för sanktioner.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Europa-EU, Internationellt, Politik, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *