Bloggosfären in på företag – Den sparkade bloggaren från compro media


Ett intressant perspektiv på den bloggare som fick sparken är hur makten balansen förskjutits mellan den anställde och företaget. Med bloggosfären får den anställda ett verktyg att berätta om sin situation. Som det skrivs i internetworld är också många företag rädda för de s.k social medierna.

Plötsligt är allt som händer på en arbetsplats potentiellt öppet för granskning av omvärlden. Och det är den bloggande anställda vars version sprids genom Internet. Hur anställda behandlas och arbetsmiljön ser ut kan alla anställda nu publicera på internet.

För företagen likt compro media ger det en stor risk för pontentiellt badwill. Speciellt om företagsledningen agerar efter att allt som görs kommer att stanna inom väggarna på företaget. Allt som behövs är att en anställd vågar, kan, orkar vill skriva om situationen.

jag undrar om företagsledningen är medveten om att alla framtida anställda som googlar på företaget liksom kunder kommer att hitta vad som skrivs om det. Beskrivningen av interna agerande kommer att för alltid finnas kvar på nätet. Senast jag kollade var det 37 olika bloggar enbart på knuff.se som skrivit om händelse. Och ett antal personer som varit ute och sökt på nätet och hitta t e min blogg via google.

gina eklund blogg 12 Mer statistik
gina eklund 10 Mer statistik
blogg gina eklund 4 Mer statistik
gena eklund blogg


Det finns heller inga möjligheter för företagen att stoppa bloggandet, eller andra former av social media där information om vad som händer inom företaget kan spridas. Så länge det inte är uppenbara lögner eller felaktigheter gäller väl yttrandefriheten? Och der krävs inte stor sofistikering att registrerar en ny blogg. Det går på 5 minuter.

Bloggat:
Veckans knaschef, Olösta konflikter i Aftonbladet, Självklart är bloggandet inte den ENDA orsaken!, Ajabaja blogga på jobbet,
Hjärnans neuroner , Angående bloggare som får sparken på grund av bloggande, Sunt förnuft, Att blogga eller inte blogga?, Sunt bloggförnuft, Blogga inte på jobbet!, Men hur tänker folk egentligen?, Mysiga chefer på Compro Media,
Om att ta sin kafferast vid en dator, Puts väck

Läsarna: Blogga på jobbet är helt okej | Nyheter | Aftonbladet

Aftonbladet berättar i dag om Gina Eklund, 51, som bloggade på jobbet – och fick sparken.

Vid 16-tiden på måndagseftermiddagen hade 43 965 av Aftonbladets läsare röstat om huruvida det är okej att blogga på arbetstid eller ej.

26,3 procent tycker att bloggning är acceptablet så länge det inte går ut över jobbet.

– Klart hon inte ska fått sparken! Det var det mest efterblivna jag hört idag. Som hon själv säger; hon varken röker eller tar kaffepauser. Och under samma tid som hennes kollegor antingen röker eller tar kaffe, kan hon lika gärna skriva på sin blogg, skriver Stubborn, 24 år, i en artikelkommentar.
”Blogga på lunchen”

De flesta, över 45 procent av läsarna, tycker att bloggning är tillåtet under lediga stunder – som exempelvis lunchpausen.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Data och Internet, Media, Samhälle och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Bloggosfären in på företag – Den sparkade bloggaren från compro media

 1. P-O skriver:

  Ja, det rymms ju sannerligen en och annan aspekt i det hela med att blogga på jobbet. Men visst har villkoren förändrats, frågan är bara hur det blir i det långa loppet när företagen lär sig att föra ut sitt budskap bra via bloggarna som verktyg, vi har ju redan sett en del företag som insett vikten av att kunna påverka Wikipedia till exempel …

 2. ADHD och ADD skriver:

  Ja, det rymms ju sannerligen en och annan aspekt i det hela med att blogga på jobbet. Men visst har villkoren förändrats, frågan är bara hur det blir i det långa loppet när företagen lär sig att föra ut sitt budskap bra via bloggarna som verktyg, vi har ju redan sett en del företag som insett vikten av att kunna påverka Wikipedia till exempel …

 3. Kvinnotankar skriver:

  Jag har följt Gina i två år under hennes bloggande och jag vet att chefen är jobbig. Inte bara mot henne utan mot alla. Som hon skrev vid något tillfälle ”han gillar att göra andra ledsna, efter en stund bjuder han på kokosbollar men min fastnar i halsen, jag kan inte äta.”
  Hon har mått dåligt så många gånger och behövt en ventil. Hon har aldrig nämnt företaget eller namnet, varken sitt eller chefens.
  Hon behöver allt stöd för tyvärr så är det oftast de största som vinner oavsett om de har rätt eller ej!

 4. Kvinnotankar skriver:

  Jag har följt Gina i två år under hennes bloggande och jag vet att chefen är jobbig. Inte bara mot henne utan mot alla. Som hon skrev vid något tillfälle "han gillar att göra andra ledsna, efter en stund bjuder han på kokosbollar men min fastnar i halsen, jag kan inte äta."

  Hon har mått dåligt så många gånger och behövt en ventil. Hon har aldrig nämnt företaget eller namnet, varken sitt eller chefens.

  Hon behöver allt stöd för tyvärr så är det oftast de största som vinner oavsett om de har rätt eller ej!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *