Brittisk general säger Aghanistan kan inte vinnas


Jag undrar om de svenska militärer och det försvarsutskott i riksdagen som inte hade en aning om vad de svenska trupperna sysslade med i Afghanistan någonsin funderat över framtiden för Afghanistan.  Eller motsättningen i att Sverige bygger upp en arme som det saknas folkligt stöd för. Och en arme som inte kommer att finnas kvar den dag den nödvändiga politiska lösningen med Pashtun/Taliban ledarna genomförs. Karzai är knappast känd som borgmästaren av Kabul utan orsaker. Afghanistan styrs idag av samma klaner om krigsherrar som tidigare. Att tala om en demokratiska regering är ren propaganda.

När ska både den nuvarande svenska regeringen och de socialdemokratiska och MP politiker som fattade beslut om det svenska Afghanistan deltagandet fatta att demokratiexport genom att sätta maskingevär i ryggen på folk inte fungerar. Eller att en demokratisk stat av västmodell knappast kan skapas på några år.

Uppenbarligen har riksdagen heller ingen kontroll över vad den svenska militären sysslar med utanför Sverige eller så har den moderat ledda alliansregeringen ljugit för riksdagen?

Förövrigt när ska Sverige sluta vara väskbärare för USAs intressen i Europa och resten av världen. En politik som knappast gynnar svenska intressen. Om Frankrike, Tyskland, Italien med flera klara av att föra en egen politik för nationella intressen som NATO medlemmar varför agerar Sverige som den mesta lojala av amerikanska allierade trots att vi inte har några formella åtaganden. Eller har vi det?

Hur var det nu igen med det underättelseutbyte Sverige hade?

Likadant har någon svensk politiker överhuvudtaget läst vad de är för strider som utkämpas i Afghanistan? Om nu någon inte visste det handlar det om krig och inte biståndsarbete med säkerhetsproblem. 

As their gruelling tour of duty in Afghanistan ends, men of 2 Para tell of relentless battles with an enemy that simply doesn’t know when he is outgunned

¨AS the Afghan sun set over the end-of-tour memorial service last Wednesday at British headquarters in Lashkar Gah, 32 names of the dead, aged between 19 and 52, were solemnly read out, including that of the first woman killed, Corporal Sarah Bryant. Almost every other name, it seemed, was from 2 Para.

The 2nd Battalion the Parachute Regiment lost more lives than any other section of 16 Air Assault Brigade — 11 in total, and five in one week in June — or one in 10 of the unit.

Over the past few days, as the paras flew back to Camp Bastion at the start of their journey home, the mood was sombre. “2 Para took the bulk of the casualties,” said Sergeant Andrew Lamont.

“I lost a few good friends I’ve known for 12 years. Others lost limbs. But when you’re out on the bases you just get on. If anything it encourages you to fight to the best of your ability. Only now, as we’re going home without them, is it really sinking in.”

The most recent victim was popular Lance-Corporal Nicky Mason, killed by a roadside bomb while on patrol keeping the Taliban away from the Kajaki dam. “It was a big shock to everybody,” said Lamont, who was just a few hundred yards away when he heard the blast. “When I got back to camp I actually had a cigarette, the first I’d smoked in 19 years.”

It was not supposed to be that way. Unlike 16 Air Assault Brigade’s first tour in Helmand two years ago, when the then defence secretary John Reid declared that he hoped not a single shot would be fired, they were well prepared this time.

They had almost twice as many men — 7,800 troops and four combat battalions, consisting of the 2nd and 3rd Battalions the Parachute Regiment and two battalions of the Royal Regiment of Scotland. Their commander, Brigadier Mark Carleton-Smith, declared them “the best equipped force the British Army has ever sent”.

But the Taliban have also changed tactics, increasingly using improvised explosive devices (IEDs), hiring foreign fighters from Chechnya and Uzbekistan as well as from Pakistan, and even managing to lure defectors from the Afghan national army who had been trained by British and American forces by offering to double their £90-a-month combat pay.

Capitalising on an increasingly unpopular government in Kabul and growing anger at civilian casualties, the Taliban now present themselves as less hardline, promising if they return to power they will no longer ban kites or demand quite such long beards.

As he prepared to hand over to the marines, Carleton-Smith admitted that it had been “an intense summer”. But he insisted: “That intensity has been less a product of resurgent Taliban and more the result of a larger international military footprint. We’re controlling more, our perimeter is wider, more people are living in our enclaves.”

He said British forces had killed six senior or mid-level Taliban commanders and successfully transported a US-funded turbine to the Kajaki dam to prepare the way for a supply of electricity.

“We’ve taken the sting out of the Taliban for 2008,” he said. “As autumn turns to winter those who are foreign will return home and restore themselves and only reappear after the poppy harvest in May or June.”

The number of civilians caught in the crossfire has also been reduced. “We’ve dropped fewer bombs than on any of the previous missions,” said Carleton-Smith.

Yet, while the British claim 78% of the population lives in their zones, the governor of Helmand says half the province is under Taliban control and they are fighting in Nad Ali, less than 10 miles from brigade headquarters in Lashkar Gah.

Carleton-Smith acknowledges the preponderance of Taliban ringtones proclaiming “Death to the Invader” that are heard on the street, but dismisses them as “quite a good insurance policy to have on your phone”. He insists that “the very conventional battlefield of 2006 no longer applies”.

For those engaged in the fighting, it certainly seemed like war, particularly to the men of 2 Para who lost so many comrades.


Mer i media:
Sveriges glömda krig, Svenskar i afghanska strider, Svenska soldater i strid i Afghanistan – rådgivare åt afghanska armén,
Svenskar rådgivare på USA-bas

Bloggat:
Svensson,

Tolgfors stöder rådgivning i Afghanistan | Inrikes | SvD

– Sverige liksom dussintals andra västländer samarbetar med Afghanistans legitima regering för att hjälpa dem att få ökad kontroll över det egna territoriet. Vi stöder och vi utbildar afghanerna som gör insatserna själva. Afghanistan står inför betydande hot av grupperingar som är allt annat än demokratiska, understryker Sten Tolgfors.

– Vi har inte fattat beslut om att vi ska ha rådgivare i stridande miljöer på det sättet, säger Peter Jonsson (s) som suttit i försvarsutskottet sedan 2002.

– Läser man vilka uppgifter soldaterna har i Afghanistan så står det inte ett ord om att de skulle hamna i sådana här situationer. Det är hårresande, säger miljöpartiets ledamot i utskottet Peter Rådberg.

– Om regeringen har fört riksdagen bakom ljuset är det mycket allvarligt. Vi ska i höst behandla en proposition om insatsen i Afghanistan. Då får vi gå till botten med vad som pågår så vi vet vilka uppdrag vi ställer oss bakom, säger försvarsutskottets ordförande Anders Karlsson (s).

Allan Widman från folkpartiet har varit i Afghanistan men kände ändå inte till att de svenska rådgivarna varit vid stridslinjen med afghanska armén.

– Jag utgår från att Försvarsmakten följer de regler som finns. Rådgivarnas verksamhet är oerhört viktig för att afghanerna själva ska kunna ta hand om sin säkerhet, så att vi en dag kan lämna Afghanistan. Enligt min bedömning har rådgivarna en stor effekt, säger han.

”Ingen seger i Afghanistan”

Brigadgeneral Mark Carleton-Smith, som just kommit hem från en andra vända i Afghanistan, säger till Sunday Times att människor borde ”sänka sina förväntningar” på hur konflikten kommer att sluta.

Han anser också att britterna ska göra sig beredda på en eventuell uppgörelse med talibanerna.

– Vi kommer inte att vinna det här kriget. Det handlar om att få ner upproret till en hanterbar nivå som inte är ett strategiskt hot och som den afghanska armén kan ta hand om, säger han.

War on Taliban cannot be won, says army chief – Times Online

Britain’s most senior military commander in Afghanistan has warned that the war against the Taliban cannot be won. Brigadier Mark Carleton-Smith said the British public should not expect a “decisive military victory” but should be prepared for a possible deal with the Taliban.

His assessment followed the leaking of a memo from a French diplomat who claimed that Sir Sherard Cowper-Coles, the British ambassador in Kabul, had told him the current strategy was “doomed to fail”.

Carleton-Smith, commander of 16 Air Assault Brigade, which has just completed its second tour of Afghanistan, said it was necessary to “lower our expectations”. He said: “We’re not going to win this war. It’s about reducing it to a manageable level of insurgency that’s not a strategic threat and can be managed by the Afghan army.”

The brigadier added: “We may well leave with there still being a low but steady ebb of rural insurgency . . . I don’t think we should expect that when we go there won’t be roaming bands of armed men in this part of the world. That would be unrealistic and probably incredible.”

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Europa-EU, Internationellt, Politik, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Brittisk general säger Aghanistan kan inte vinnas

  1. Pingback: 2 verkligheter i Afghanistan - Carlk Bildt väskbärare för USA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *