Den döda neutraliteten – 1.1 miljard till USAs Afghanistan krig

Det säger en del om om insatsen i Afghanistan att 738 miljoner går direkt till den svenska militära närvaron och en del stor del av de övriga pengarna går till militärt bistånd.

Detta vill nu den moderatledda alliansen utvidga med mer soldater? Tala om en utrikespolitik fixerad på att vara springpojke för amerikanska intressen. Är det verkligen meningen att allt det som återstår av det svenska försvaret ska var vad som i praktiken är legosoldater i ett amerikanskt krig? Är det den moderata försvarspolitiken. Och från socialdemokraterna och miljöpartiet är det hittills knäpptyst om Afghanistan trots att alla inklusive de generaler som leder striderna vet att det inte finns någon militär lösning. Liksom de svenska riksdagspolitiker som har i uppgift att övervaka den svenska utrikes och säkerhetspolitiken. De visst inte ens att Svenska soldater fanns med som rådgivare till den Afghanska armen. Uruselt att skicka soldater till ett krig utan att sedan besvära sig med att ta reda på vad som händer.

Jag undrar om den politiska viljan finns till en uppgörelse hos USA/NATO med talibanerna. Det är i praktiken det som krävs för att få slut på striderna. Men det innebär förstås att de förlorar ansiktet och NATO i praktiken besegrats i sitt första verkliga krig. Min gissning är att kriget fortsätter och utvidgas för det är enklare.

”Ingen seger i Afghanistan”

Brigadgeneral
Mark Carleton-Smith, som just kommit hem från en andra vända i
Afghanistan, säger till Sunday Times att människor borde ”sänka sina
förväntningar” på hur konflikten kommer att sluta.

Han anser också att britterna ska göra sig beredda på en eventuell uppgörelse med talibanerna.


Vi kommer inte att vinna det här kriget. Det handlar om att få ner
upproret till en hanterbar nivå som inte är ett strategiskt hot och som
den afghanska armén kan ta hand om, säger han.

Carleton-Smith
anser att hans styrkor har” tagit udden av talibanerna för 2008″ men
ser det som ”orealistiskt att antagligen otroligt” att vänta sig att de
multinationella styrkorna i Afghanistan kan rensa landet på beväpnade
band.

– Om talibanerna vore beredda att sätta sig på andra sidan
bordet och tala om en politisk lösning, så är det exakt den sortens
framsteg som skulle så slut på uppror som det här.


Sen kommer Carl Bildt nedan och övriga svenska politiker som säger vi är i Afghanistan på FN uppdrag med struntprat för att uttrycka det milt. Något som även socialdemokrater och miljöpartister har bidragit till är att sprida myten om FN-uppdrag. Afghanistan är ett regelrätt krig.  Det finns inte en fredfrämjande FN soldat i Afghanistan. Däremot NATO soldater som efter uppdrag av permanenta medlemmar i FN säkerhetsråd kontrakterats som militär ockupationsstyrka.

Det kan också vara värt att påpeka att Obama-Biden om de vinner vill utvidga Afghanistan kriget till Pakistan och i praktiken genomföra en amerikansk invasion av de oberoende stamområden i norra pakistan där neo talibanerna fått en fristad.

Den afghanska utmaningen « Alla Dessa Dagar

Jag
ser att förra talmannen Thage Peterson upprepar sin kritik av Sveriges
insatser genom att säga att vi inte längre är neutrala.

Riktigt vad han menar med det förstår jag inte.

Vi är ju i Afghanistan som en del av en omfattande internationell insats beslutad av FN:s säkerhetsråd.

Och
vi kan inte stå neutrala till om den insatsen skall lyckas eller inte.
Dess framgång – eller misslyckande – kommer att påverka också vår egen
framtid.

Det finns ingen som helst anledning att underskatta utmaningen i Afghanistan.

Och
den kommer att stå allt mer i fokus under de kommande månaderna – också
i samband med att en ny amerikansk administration tillträder.

Så det finns all anledning att välkomna en bredare diskussion också i Sverige.


Symboliskt för hela Afghanistan insatsen?

Afghanistanstyrka kan utökas | Inrikes | SvD

Som framgick av söndagens SvD-reportage ”Sveriges glömda krig” vill både soldater och befäl i Afghanistan förändra den militära svenska insatsen. Styrkan med dess 373 personer kostar 785 miljoner kronor per år. Trots det är det i praktiken endast ett 30-tal skyttesoldater som kan sättas in flexibelt.

Enligt flera källor till SvD förbereder nu Försvarsdepartementet en mindre ökning av antalet soldater för att kunna agera mer effektivt över hela det område Sverige ansvarar för.

–Det framfördes även till mig när jag var nere och besökte Kabul och Mazar-e-Sharif i juni. Vi kan behöva öka styrkan något. Detta för att nå ut områden i de fyra provinserna som är svåra att nå och där det finns en svag svensk närvaro, säger Göran Lennmarker (m).

En proposition ska läggas för riksdagen i oktober-november och där kan utökningen ingå. Det kan bli 30-talet skyttesoldater, vilket inte låter så mycket men i praktiken innebär det en fördubblad effekt.

–På de få ställen i världen där vi har militär personal ska vi vara effektiva. Även med en mindre ökning av styrkan så får vi ut en betydligt högre effekt, bekräftar en av SvD:s källor.

På den svensk-finska basen Northern Lights i Mazar-e-Sharif pågår redan byggnadsarbeten som gör det möjligt att ta emot både fler soldater och materiel.

Sverige satsar totalt 380 miljoner kronor per år i bistånd till Afghanistan. Inom UD gjordes i våras en internutredning med målet att svenskt bistånd och säkerhetsarbete ska gå hand i hand.

–Idag ger vi övervägande delen av vårt bistånd via den afghanska regeringen och via de internationella organisationerna. Vi får ta upp i riksdagen i höst om vi ska göra riktade biståndsåtgärder just i de fyra provinser där Sverige är verksamt, säger Göran Lennmarker som tillägger:

–Ibland är det så att viss typ av bistånd bara kan ges av militär, i områden där det är mycket svårt och oroligt så att ingen annan kan vara där.

Utrikesminister Carl Bildt kommenterade igår på sin blogg SvD:s artiklar från Afghanistan. Bildt skrev att ”Situationen i regionen – och vad som kan och bör göras från det internationella samfundets sida – står högt upp på min lista över frågor för de närmaste månaderna”.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *