Miljöpartiet blir vuxet om EU – När ska socialdemokraterna?

Det är ganska intressant att se hur resolut MP’s ledning med språkrören hanterat EU-frågan. Det man kan undra över är när socialdemokraterna ska hantera frågan lika resolut. Vad vill majoriteten av socialdemokraterna. Är de för att Sverige lämnar EU och drar sig tillbaka? Jag tror inte det. Tvärtom tror jag en majoritet vill att Sverige verka aktivt i EU. Efter 15 år borde det vara dags att lämna nej till EU.

Jag vill ha en aktiv politik som arbetar för Sveriges bästa i EU. Något som nej förespråkarna inom socialdemokrati, vänster, facket med mera  konsekvent motarbetat. Med resultatet att beslut fattas utan svenskt deltagande där Sverige driver frågor. Som arbetsrättsliga.

Och jag vill ha ett beslutsmässigt EU som kan agera. Både inom unionen och mot omvärlden. Lissabon fördraget är en dålig kompromiss men det är bättre än ingenting. 

Jag är trött på alla de som konstant säger ’vill inte’.

Det är nu nationalisthögern, vänsterpartiet, diverse småpartiet som junilistan och delar av socialdemokratin och facket som står för EU-motståndet. Med i grunden nationalistargumentet och en i grunden kompakt misstro mot ’Bryssel’. Sverige är i detta ganska unikt eftersom det i övriga Europa är nationalisthögern som ensamt står för det största EU-motståndet.

Jag undrar om socialdemokratin med Marit Ulvskog är redo att bli vuxen? Inte om man ska döma av ett antal bloggar på s-info.

(S)vansviftning kring Lissabonfördraget, Jag har inte blivit tvingad att rösta JA till Lissabonfördraget, Svenska avtal ska gälla på svensk arbetsmarknad
Sven-Erik Österberg vill ta mig i örat för mina bloggar!

Mer i Media:
Mp slopar krav på EU-utträde,
Regeringsmakten hägrar (unt.se – Ledarloggen), Den gröna tonåringen har blivit vuxen,
Bloggat:

Välkomna till EU, miljöpartiet!, Ännu ett steg mot att hänga av Vänsterpartiet
Miljöpartiet underkastar sig Bryssel

Mp slopar krav på EU-utträde

Hon liksom det andra språkröret Peter Eriksson och Ulf Holm, som lett kampanjen för att behålla utträdeskravet anser att valdeltagandet varit fullt tillräckligt för att man ska kunna lita på röstsiffrorna. Men Ulf Holm sticker inte under stol med att han är besviken över resultatet, men blev inte överraskad av utgången.

– Egantligen är det bara en sak som förändrats i partiet och det är kravet på utträde, sa Ulf Holm.

SCB har visat att partiets sympatisörer har svängt kraftigt i frågan sedan 1996 då nio av tio stödde utträdeskravet. Nu är det bara en liten minoritet som kräver utträde bland sympatisörerna.

– Min tolkning är att våra medlemmar och sympatisörer har varit med så länge att de inte tycker att frågan om utträde är viktig att driva längre säger Peter Erikssson.

Eriksson tror heller inte att frågan om utträde eller inte utträde kommer att ha någon större betydelse i kommande riksdagsval. Däremot bedömer han liksom Maria Wetterstradnd att den ändrade inställningen till EU kommer locka fler att rösta på Miljöpartiet i EU-parlamentsvalet i vår.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Europa-EU och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Miljöpartiet blir vuxet om EU – När ska socialdemokraterna?

 1. Jan Persson skriver:

  Är det verkligen att bli vuxen att inte kräva utträde ur EU? Att det nu bara är ett riksdagsparti som är så EU-kritiskt att det kräver utträde säger ingenting om vad svenska folket tycker. Det är väl egentligen det som är det viktigaste, vad folket tycker. Inte vad partierna tycker. Eller hur?

  • ckrantz skriver:

   @Jan Persson:
   Det är att bli vuxet att inte sitta i ett hörn och tjura för att man inte fick som man ville. Vuxna går vidare och försöker göra det bästa av situationen.

   Sen är det folket som bestämmer, men det hindrar inte partierna att ha en åsikt eller att agera. Där råkar jag tro att en majoritet av svenska folket vill att partierna ska agera för svenska intressen inom EU. Som en del av en större sammanslutning. Och inte sitta i Bryssel och obstruera för att man är emot allt som sker där.

 2. Jan Persson skriver:

  Är det verkligen att bli vuxen att inte kräva utträde ur EU? Att det nu bara är ett riksdagsparti som är så EU-kritiskt att det kräver utträde säger ingenting om vad svenska folket tycker. Det är väl egentligen det som är det viktigaste, vad folket tycker. Inte vad partierna tycker. Eller hur?

  • ckrantz skriver:

   @Jan Persson:
   Det är att bli vuxet att inte sitta i ett hörn och tjura för att man inte fick som man ville. Vuxna går vidare och försöker göra det bästa av situationen.

   Sen är det folket som bestämmer, men det hindrar inte partierna att ha en åsikt eller att agera. Där råkar jag tro att en majoritet av svenska folket vill att partierna ska agera för svenska intressen inom EU. Som en del av en större sammanslutning. Och inte sitta i Bryssel och obstruera för att man är emot allt som sker där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *