Mullah Omar välkommen tillbaka -USA förbereder krig

Som det skrivs nedan är nu Mullah Omar välkommen tillbaka till Afghanistan av Karzai.  Karzai annars känd som borgmästaren i Kabul efter det inflytande den Afghanskan regeringen har.  Ett erbjudande säkerligen gjort av Karazai som en del i den process som försöker få in Talibanerna i den politiska processen i Afghanistan under ledning av Storbritannien och Saudi Arabien. Priset är förstås att Talibanerna accepterar en fortsatt militär närvaro i Afghanistan. Jag undrar vad de soldater som slagits och dött i Afghanistan anser om att Talibanerna nu är välkommna tillbaka? 

Målet var högsta ledningen | Utrikes | SvD

Journalisten
Syed Saleem Shahzad – som tillhör de mest initierade analytikerna i
regionen – skriver på Asia Times Online att USA köpt ett flera
kvadratkilometer stort område i Tarbella. 300 amerikaner har redan
kommit till Tarbella, officiellt som ”militära rådgivare”. I praktiken
handlar det dock om att USA på egen hand ska kunna agera militärt i
Pakistan.

USA förbereder sannolikt en offensiv i gränsområdena
till Pakistan för att försöka hitta terrornätverket al-Qaidas ledare
Usama bin Ladin och förstöra ­baser och träningsläger som talibaner och
al-Qaida tillåtits bygga upp efter att de drevs bort från Afghanistan
hösten 2001.

Samtidigt är motståndet mot USA kompakt i Pakistan
och under general Pervez Musharrafs ledning vågade inte USA agera så
fritt som landet ville. Detta är en förklaring till att Washington
aktivt arbetade för att få bort Musharraf från makten. Med den mer
USA-vänlige Zardari vid makten är det en ­annan situation. Det var
ingen tillfällighet att den första amerikanska markoperationen i
Paki­stan kom bara några dagar efter att Zardari valts till president.

Sedan som SvD med flera rapporterat håller USA på att bygga upp sin militära slagstyrka inne i Pakistan. Med Musharraf nu borta från makten är det fritt fram för amerikanarna att agera militärt inne i Pakistan. Men andra ord har nu Aghanistan kriget nu i praktiken utvidgats till ett Pakistan-Aghanistan krig. Där hela regionen dras in från Indien, Iran till central asien och Kina. Samt förstås Europa och NATO där Sverige nu vill skicka med soldater.

En situation som våra svenska försvarspolitiker mest yrvakat verkar vakna upp till och säga – ’Va, strider i Afghanistan?’. Samma politiker beroende vem man lyssnar till antingen inte hade en aning som att Svenska soldater fanns med i strider eller inte begripit att de skulle vara med.
 

Mer i Media:
”Syftet med rådgivarna är att stärka den afghanska regeringen”, Svenskar i afghanska strider, Tolgfors stöder rådgivning i Afghanistan,

Bloggat:
Sverige ut ur Afghanistan! (Trottens Betraktelser), Dra tillbaka trupperna från Afghanistan (Svensson),
Vi är inte neutrala någonstans., Afghanistan: Presidentfamiljen misstänkt för heroinsmuggling
Sluta nu!, Alla gick med på bluffnyheter om Afghanistan. FRA lagen och det psykologiska kriget

Report: Karzai seeks Mullah Omar’s return – UPI.com

KABUL, Afghanistan, Oct. 3 (UPI) — Afghan President Hamid Karzai said Friday he would guarantee the safety of Mullah Omar if the Afghan Taliban leader returned home.

”Through Pakistan television channel Geo, I propose (Mullah Omar) to get back to Afghanistan as I will be wholly solely responsible for his security and I shall be answerable to the whole of the world on his behalf,” Karzai was quoted as saying during an interview.

The report said Karzai also invited the Taliban leader to join him in the political process of Afghanistan, Geo TV said.

Asia Times Online :: South Asia news, business and economy from India and Pakistan

The North Atlantic Treaty Organization showed its willingness to compromise on core principles by publicly approving Washington-backed Karzai’s proposal, made on Friday, that Mullah Omar, who is believed to spend time in Pakistan, return to Afghanistan. Overnight, Mullah Omar has gone from ”condemned terrorist” to Karzai’s brother.

For the Taliban, though, this does not change anything and the battle will continue, although it is accepted that it will increasingly spill over into Pakistan, where the Taliban already control large chunks of territory in the border areas – and even spread into India.
The executive director of the Pakistani Center for Research and Security Studies, Dr Farrukh Saleem, has claimed that 12,000 square kilometers of Pakistan have already been lost to the Taliban, and that their march continues. Pakistan has tried to counter the Taliban through military offensives, local pro-government militias and through the secular Awami National Party (ANP), which governs North-West Frontier Province (NWFP), all without success.

Last week, on the second day of Eidul Fitr, the Muslim celebration to mark the end of the holy month of Ramadan, a suicide attacker tried to kill Asfandyar Wali Khan, the chief of the Pashtun sub-nationalist ANP, at his home about 20 kilometers from the NWFP capital, Peshawar. Four people were killed, but Wali Khan was unhurt.

Although the main target was missed, the attack had the desired effect – Wali Khan, an important American asset, has taken refuge in the capital Islamabad. Wali Khan had been groomed by the US after the September 11, 2001, attacks through many visits to the US, including this year’s trip to Central Command headquarters in Florida.

Pakistan is acutely concerned over the situation in NWFP, as well as in the Federally Administered Tribal Areas which comprise seven tribal areas. Much of the tribal areas is already in the control of the Pakistani Taliban and militants; this is now spreading to NWFP. The attack on Wali Khan was followed on Sunday with rockets being fired on the chief minister’s NWFP residence.

With Wali Khan in Islamabad, he attended an urgent meeting with President Asif Ali Zardari, Prime Minister Yousuf Raza Gillani and army chief Parvez Ashfaq Kiani.

A special National Assembly session has been called this week for in-camera briefings on the ”real situation” in NWFP, that is, that it has virtually fallen into the hands of the Taliban and the government has no option but to wage war against the Taliban – and with American help. Zardari also admitted in the press that a string of US Predator drone attacks on the Taliban in Pakistani territory had been approved by Pakistan. Islamabad initially expressed outrage at the incursions into its territory.

Earlier, US joint chiefs chairman Admiral Mike Mullen confirmed Asia Times Online’s report that American bases would be established in Tarbella, 20 kilometers from Islamabad to train Pakistani troops and to take part in operations in the tribal areas.

According to an interview in the Los Angeles Times, Mullen said the primary stumbling block had been that Pakistan had not been able to build a training site near Peshawar quickly enough. The two sides had therefore agreed to use an alternative base at Tarbella. (See The gloves are off in Pakistan Asia Times Online, September 23, 2008.)

Tarbella houses the brigade headquarters of Pakistan’s Special Operations Task Force. Recently, 300 American officials landed at the facility with the official designation of a ”training advisory group”, according to documents seen by Asia Times Online. However, high-level contacts claim this is not as simple as a training program.

In the mid-1990s, during the government of Nawaz Sharif, a special US Central Intelligence Agency unit was based at the same facility, tasked with catching Osama bin Laden. They left after Pervez Musharraf came to power in a coup in 1999.

Now, the US has bought a huge plot of land at Tarbella, several square kilometers, according to sources directly handling the project. Recently, 20 large containers arrived at the facility. They were handled by the Americans, who did not allow any Pakistani officials to inspect them. Given the size of the containers, it is believed they contain special arms and ammunition and even tanks and armored vehicles – and certainly have nothing to do with any training program.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Politik, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Mullah Omar välkommen tillbaka -USA förbereder krig

  1. kalle skriver:

    Detta krig verkar vara förlorad! Om presidenten är själv en maffiaboss vad ska då man förvänta sig av hans understälda då?

  2. kalle skriver:

    Detta krig verkar vara förlorad! Om presidenten är själv en maffiaboss vad ska då man förvänta sig av hans understälda då?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *