Slut på billig kredit – Slut på den svenska botadsbubblan?

Hur mycket drevs de svenska bostadspriserna upp med hjälp av billiga krediter i överflöd för alla som villa låna. Och hur många sitter idag med lån på övervärderad bostäder?

Men visst, vi har visst igen bostadskris i Sverige. Jag undrar hur många hushåll som klar en arbetslöshet och kan bo kvar i sina bostäder. Jag kan inte se annat än att kraschen kommer även i Sverige.

Frågan är hur de mycket av de senaste årens tillväxt drevs av billiga krediter till både den amerikanska och svenska bostadsbubblan.

Mer i DN:
Boomen för exklusiva bostadsrätter över.

Svårt sälja dyra borätter i Stockholm

Det var inte länge sedan köerna av köpsugna ringlade ut i trapphusen när en lägenhet var till salu. Bara på en månad är bilden en helt annan. Glest med spekulanter och sjunkande utgångspriser.

– Generellt är det lite mindre folk ute på visningarna och det är många objekt till salu. Att sälja en lägenhet i dag betyder mycket mer jobb för oss mäklare.

– Tidigare räckte det med en visningsomgång, nu tar det betydligt längre tid, säger Jonas Mattsson.

Han och kollegerna på Svenska Mäklarhuset tycker sig se en ny trend – allt fler av dem som kommer till visningarna sitter i hyresrätter och börjar i prisfallets spår fundera på att ta sig in på bostadsrättsmarknaden.

– Det gäller kanske inte den här typen av stora och dyra lägenheter eftersom det kanske är ett för stort steg. Däremot ser man det på de lite mindre lägenheterna att man funderar på att passa på nu när priserna är på väg ner, säger Jonas Mattsson.

Att nyproducerade stora lägenheter inte längre säljer sig själva, bekräftar Karin Ahde, säljansvarig för Veidekke Bostad i Mälardalen

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Bostadsmarknad, Diverse och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *