Ingen radikal S-Budgeten hösten 2008

Några kommentarer till den socialdemokratiska budgeten som väl kan kallas försiktigt framåt. Hade jag varit cyniker hade jag misstänkt ett taktiskt avvaktade.

  • 10 miljarder till utbildning är för lite. Det behövs mycket starkare satsningar med tanke på de flera 100000 svenskar som fortfarande står utanför arbetsmarknaden.
  • Det saknas fortfarande en insikt om att arbetsförmedlingen behövs struktureras om och nya sätt att arbeta införas där. Likadant arbetet med rehabiliteringar, där företagen struntar i att ta sitt ansvar
  • Var finns satsningarna på ny och ensam företagarna. Var detta allt?. Ett konkret förslag. Skattebefria alla nystartade företag de första två åren. Inrätta en stödkontor med folk från alla myndigheter och organisationer för nyföretagande.
  • 1.5 miljarder till nya hyresrätter kommer knappast göra någon skillnad. Vi har stark bostadsbrist i Sverige.
  • Vad innebär socialdemokraternas nej till huvudansvaret nordic battlegroup? Är försvarspolitiken omlagd?

Mer i Media:

DN, SVD, DN Debatt.

Bloggat:
Jakop Dalunde
, Pooma – poetiskt och…, Sverigedemokratiska …, LasseB, Arvidfalk.se, Kildén & Åsman och Jinges web och fotob…

Jobb, forskning, a-kassa… | Nyheter | Aftonbladet

Jobben

10 miljarder går till utbildning 2009-2011. Miljarderna ska gå till: yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning, Komvux och yrkesvux samt till mer kvalificerad yrkesutbildning och fler högskoleplatser.

Den arbetsgivare som anställer en arbetslös ungdom slipper helt att betala arbetsgivaravgift.

5 000 nya lärlingsutbildningsplatser införs.

Arbetsförmedlingen och Vinnova får 1,5 miljarder i år och nästa år för att möta varslen inom industri- och tjänstesektorn.

Arbetsgivaravgiften sänks generellt med en procent och för småföretagen med 2,5 procent. En trygghetsgaranti för småföretagare införs.
Forskning

Socialdemokraterna vill satsa på anergiforskning och forskning i samarbete med företagen. Satsningen innebär 650 miljoner mer än regeringen nästa år, drygt en miljard mer 2010 och 1,25 miljarder mer år 2011.
Vägar och järnväg

Socialdemokraterna lägger två miljarder mer än regeringen på infrastrukturen de kommande åren. Det handlar om satsningar på kollektivtrafik, järnvägstrafik samt bättre vägar. Bland annat vill man göra E22 i Skåne till motorväg.
Bostäder

Fler hyresrätter ska byggas och därför lägger socialdemokraterna 1,35 miljalder i investeringsstöd under tre år.

Bostäderna ska bli mer klimatvänliga genom en särskild klimatbonus på upp till 10 000 kronor per hushåll.
A-kassa och sjukförsäkring

Skatten för den som är med i en a-kassa sänks med upp till 75 procent. Ersättningen höjs till 80 procent av lönen. Dessutomm höjs taket i a-kassan-

Även taket i sjukpenningen höjs. Den som tjänar upp till 37 000 per månad kommer därmed att få 80 procent av lönen i sjukpenning. För den som har varit sjuk i mer än ett år höjs sjukpenningen från 75 till 80 procen.

En miljard ska gå till rehabilitering av långtidssjukskrivna.
Barnfamiljer och studenter

Barnbidraget och studiehjälpen för gymnasieungdomar höjs med 100 kronor per månad. flerbarnstillägget höjs med 10 procent och underhållsstödet med 100 kronor per månad.

Studiemedlet för studenterna höjs med 375 kronor per månad, fribeloppet höjs med 10 procent. Studenter med barn får 738 kronor i tilläggsbidrag istället för dagens 492 kronor.
Pensionärer

Skatten för pensionärer sänks så att alla pensionärer får minst 2 700 kronor mer per år.
Skolan

Socialdemokraterna vill satsa tre miljarder de kommande tre åren till fler lärare, specialpedagoger och mindre klasser. Nationella prov införs från tredje klass och betyg ska ges från årskurs sex.
Sjukvården

Tre miljarder ska till bättre tillgänglighet och högre kvalitet. Pengarna ska även räcka till 2 000 fler vårdanställda.
Skatterna

Förmögenhetsskatten återinförs. Gränsen för att betala skatten höjs till en årsinkomst på två miljoner kronor för ensamstående och till fyra miljoner kronor för sammanboende. På så sätt sparar staten in 3,5 miljarder kronor per år.

Energibolagen ska betala högre skatt på sina vinster. Den höjda skatten växlas mot en särskilt klimatbonus för bostäder som är energieffektiva.

Fastighetsskatten ändras så att den med en villa taxerad till över fem miljoner kronor får höjd skatt. Begränsningsregeln införs för alla andra. Det betyder att ingen ska betala mer än fyra procent av inkomsten i fastighetsskatt.
Försvaret

Socialdemokraterna säger nej till svenskt huvudansvar i Nordic Battle Group. Det ger en besparing på 1,9 miljarder 2009 – 2011.

Mindre satsas på internationella insatser. Bland annat vill s avsluta den svenska militära insatsen i Kosovo.

Man vill också spara 1,2 miljarder på omstruktureringar.

Däremot vill s satsa mer än regeringen på materielsidan.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Ingen radikal S-Budgeten hösten 2008

  1. Pingback: Stockholmsvänstern » Budget 2009

  2. Pingback: Logiken att skapa fler jobb genom lägre akassa är obegriplig | Arvidfalk.se

  3. Pingback: Efterlyses: samhället där entreprenörer vågar försöka och politiker som bygger för alla | Aktieskolan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *