Reinfeldt – Vi klara oss själva

– Det finns hela tiden beredskap att agera för att förstärka
förtroendet, som vi gjorde på måndagsmorgonen med insättningsgarantin.
Och det är väldigt bra att regeringen inte lyssnade på alla dem som
rådde oss att snabbt göra slut på vårt budgetöverskott, utan i stället
sparade och var försiktig, säger Fredrik Reinfeldt.

Hade jag inte vetat bättre kunde man tro den moderatledda alliansen var förbered på en global finansiell kollaps. Sen kan man undra hur skattesänkningar för 150 miljarder stärkt statskassan?

Vad det handlar om är förstås att alliansen kämpar för att vinna valet. Då går det inte att visa svaghet genom att ha kontakter med oppositionen.

Som ju kommer kräva stop för den enda politik alliansen har kvar. Att skattesänkningar för de som har arbete skapar arbete. Det ska bli intressant att se hur detta kommer att fungera i en brant lågkonjunktur. När arbetslösheten stiger brant kommer alliansen stå utan politik.

2009 ser ut att bli ett helvetes år för Reinfeldt med en ekonomisk krasch och storpolitiska konflikter. Samtidigt som Fredrik Reinfeldt och moderaterna även ska vara EU-ordförande och leda en valrörelse. 

Bloggat:
Höj barnbidraget och studiebidraget, Slutet på USA:s stormaktsställning. Finanskrisen i USA nu global lågkonjunktur.,
Även moderata überministrar behöver hjälp, Reinfeldt och konsten att göra allt fel? Först FRA och sedan finanskrisen …, Under galgen ”på stället helt om marsch”, Nationell enighet behövs nu, Det duger inte Reinfeldt !, Hart finanskrisen något slut?

Regeringen hanterar krisen utan att samtala med s

– Så länge inte det politiska systemet gör anspråk på omfattande användning av skattebetalarnas pengar är det svårt att förstå vad samtalen skulle innehålla, säger Fredrik Reinfeldt till DN.

– Det finns en risk att sådana samtal utnyttjas för partipolitiska syften, av en regering eller av en opposition som inte förstår att ta ansvar i ett svårt läge. Viljan att få uppmärksamhet kan ta över intresset att agera för Sveriges bästa.

Förra veckan var finansminister Anders Borg i riksdagens finansutskott för att berätta om krisen. På måndagsmorgonen, innan beslutet offentliggjordes, informerade regeringen också oppositionen om fördubblingen av insättningsgarantin.

Men Fredrik Reinfeldt ser tre viktiga skillnader i jämförelse med situationen i början av 1990-talet, när den borgerliga regeringen och den socialdemokratiska oppositionen tillsammans gjorde upp om åtgärder mot bank- och fastighetskrisen.

– Då var Sverige huvudcentrum, vi hade mycket mer egna faktiska problem medan vi nu är en svans på andras problem. Den dåvarande regeringen hade inte majoritet i riksdagen. Och minoritetsregeringen behövde stöd för omfattande åtgärdspaket, med många miljarder i förslag om utgiftsminskningar och förändringar av skatter.

– På dessa väsentliga punkter är det här ett helt annat läge, säger Fredrik Reinfeldt.

Däremot är det viktigt att få till stånd ett mer enat europeiskt agerande, anser statsministern. Beskeden om insättningsgarantierna har varit olika från olika länder, och inte heller när det gäller akuta bankkriser har det funnits någon samlad hållning.

– Risken är att det ena systemet upplevs som mer generöst än det andra. Då kan det bli onödiga förflyttningar, och därför vore det bättre om man kunde hantera det här inom ramen för en mer gemensam europeisk strategi.

Stater måste vara beredda att ingripa när alternativet är en finansiell kollaps, menar Fredrik Reinfeldt.

Men hur mycket statliga ingrepp kan en moderat statsminister tåla?
– Vi tror ju inte idémässigt på ett statligt ägt finansiellt system. Men det kan komma ett läge där staten får gå in kortvarigt. Det har vi sett i vår egen historia, och det ser vi nu i en del andra länder i Europa.

Enligt Fredrik Reinfeldt har Sverige ändå en stabil grund att stå på, med goda offentliga finanser och där Riksbanken och andra centrala aktörer har erfarenheter av hur man hanterar finanskriser.

– Det finns hela tiden beredskap att agera för att förstärka förtroendet, som vi gjorde på måndagsmorgonen med insättningsgarantin. Och det är väldigt bra att regeringen inte lyssnade på alla dem som rådde oss att snabbt göra slut på vårt budgetöverskott, utan i stället sparade och var försiktig, säger Fredrik Reinfeldt.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Reinfeldt – Vi klara oss själva

  1. Ingemar B skriver:

    Finns väl inget självändamål med att bjuda in oppositionen. Till vad, dessutom?

    Och skatten då? Om staten går med rekordöverskott, TROTS att vanligt folk fått lägre skatt med nästan en tusenlapp i månaden, betyder det att skatten var för hög innan.

  2. Ingemar B skriver:

    Finns väl inget självändamål med att bjuda in oppositionen. Till vad, dessutom?

    Och skatten då? Om staten går med rekordöverskott, TROTS att vanligt folk fått lägre skatt med nästan en tusenlapp i månaden, betyder det att skatten var för hög innan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *