Utförsäkringslinje med moderaterna

Det borde stå klart för alla det regeringen kallar arbetslinje handlar inte om att hjälpa människor till eget arbete. Tvärtom är det en utförsärkringslinje och en skattesänkar linje.

Den starkaste linje i den moderataledda alliansens politik är tanken att skattesänkningar för de som har arbete ska motivera sjuka och arbetslösa att ’ta sig i kragen’ och skaffa sig ett arbete. En politik som nu leder till att de som behöver försäkringssystemen sorteras ut. Och för att citera mig själv och en TCO rapport från ett tidigare blogginlägg bygger på en fundamental okunskap om hur svensk arbetsmarknad fungerar.

Den moderatledda alliansens modell bygger på en fundamentalt annorlunda syn på människor och samhälle. Men vi har sett den förut.

Claeskrantz.se : Från a-kassa till socialbidrag med den moderata arbetslinjen

Kan det vara så illa i Sverige att företag inte anställer för att arbetssökande inte passar in i den mall de har för hur de anställda ska se ut. Ja, enligt flertalet undersökningar liknande den TCO presenterar nedan där 1800 personalchefer eller motsvarande utfrågats om sina attityder.

I rapporten visas att det riktiga ”utanförskapet” inte minskar alls utan att antalet personer
som står riktigt långt från arbetsmarknaden är tämligen konstant och till och med ökar i vissa
grupper. Varken den tidigare eller den nuvarande regeringens politik har rått bot på detta.

Vi menar att en viktig förklaring till misslyckandet är att en övertro på att ökad tillväxt och
efterfrågan på arbetskraft med automatik ska leda till jobb även för personer med svag anknytning till arbetsmarknaden. Men det handlar också om en övertro på betydelsen av att ekonomiska incitament för individen, i form av lägre ersättning och hårdare krav, leder till minskad utestängning från arbetsmarknaden.

Anledningen till denna felsyn är enligt vår bedömning en bristande kunskap om hur den moderna arbetsmarknaden fungerar; hur stark selekteringen av arbetskraft är och hur viktig utbildning har blivit för individens anställningsbarhet.

Med andra ord arbetslösa sorteras idag bort av arbetsgivare av andra skäl än rent kvalifikationsmässiga. Samtidigt har alliansen dragit ner på alla åtgärder som stärker just långtidsarbetslösa och sjukskrivna, de kategorier arbetsgivare främst sorterar bort. Notera också att hela 7% av de 1800 personalcheferna var direkt negativa till att anställa utlands födda från utanför Europa. Vi har en strukturell diskriminiering på Svensk arbetsmarknad.

Är du äldre långtidsarbetslös invandrare med ett ursprung utanför Europa lär situationen vara ganska dyster. Eller ensam kvinna med barn. Eller långtidssjuk eller långtidsarbetslös.

Alliansen har gjort det svåra för de i verkligt utanförskap att få arbete. Det är den moderata arbetslijen som Anders Borg och Fredrik Reinfeldt drivit.

Den moderata arbetslinjen har också skapat passiv förvaring för de 44000 personerna i jobb och utvecklingsgarantin och 10000 ungdomarna i ‘jobb garantin’ där den enda åtgärden är ökad träning i att söka arbete. Dessa personer räknas heller inte som arbetslösa i den statistik regeringen presenterar.

Det krävs en annan politik | Debatt | Aftonbladet

Sedan valet har flera trygghetsförsäkringar försämrats kraftigt. Många sjuksköterskor, lärare och byggnadsarbetare får inte längre 80 procent av sin tidigare lön i ersättning när de är sjuka eller tar hand om sina sjuka barn. Dessutom har långtidssjukskrivna fått sin ersättningsnivå sänkt till 75 procent, och långtidsarbetslösa till 65 procent. Under 2010 kommer fler och fler att utförsäkras från trygghetsförsäkringarna. 33 000 personer kommer att bli av med sin sjukpenning. De personer som utförsäkras har nått den sista länken i regeringens så kallade rehabiliteringskedja – i praktiken bara en utsorteringskedja. Den innebär att allt ansvar för rehabilitering har lyfts ifrån arbetsgivarna utan att någon annan axlar ansvaret i stället.

Efter en viss tid tar sjukpenningen slut – även om man fortfarande är sjuk. Då blir man utförsäkrad och inkomsttryggheten är borta. Återstår gör kommunernas socialkontor. Regeringen möter inte denna våg av utförsäkring med några aktiva insatser, som rehabilitering eller yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning. Redan i dag ökar socialbidragen i drygt hälften av landets kommuner. Nu visar också regeringens egna prognoser att socialbidragen kommer att öka varje år fram till 2011.

Nu krävs en annan politik.

1. Tryggare sjukförsäkring

För att öka tryggheten för dem som blir sjuka eller tar hand om sjuka barn, kommer vi i vår budgetmotion att föreslå att taket i sjukpenningen successivt ska höjas. Förändringen kommer att innebära att alla får 80 procent i sjukpenning på inkomster upp till 37 000 kronor i månaden. Dessutom kommer vi att föreslå att ersättningsnivån i sjukpenningen höjs, så att även de som har varit sjuka i mer än ett år får 80 procent i ersättning.

2. Jobblyft

Många sjukskrivna behöver byta yrke för att kunna återgå i arbete – men kan ha svårt att få nytt jobb i branscher där de tidigare inte har någon yrkeserfarenhet. Vi kommer i vår budgetmotion att ha med ett jobblyft som ger företag och organisationer som anställer den som har varit arbetslös eller sjukskriven en längre tid ett skatteavdrag på upp till två tredjedelar av lönen.

3. Rehabiliteringsmiljard

För att den som är sjuk ska kunna komma tillbaka i arbete krävs ofta rehabilitering. Hela ansvaret kan inte vila på den sjukskrivne om rehabiliteringen ska lyckas – också arbetsgivarna, den sjukskrivande läkaren och Försäkringskassan ska ta ett stort ansvar. Vi satsar en miljard kronor i tre år i vår budgetmotion för arbetslivsinriktad rehabilitering.

Vi vet att många människor har hamnat mellan stolarna mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Vi vill därför pröva ett nytt arbetssätt där den enskilde ska erbjudas en personlig handlingsplan och en personlig coach, som ser till att man får individuellt anpassade åtgärder – oavsett om det är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen eller någon annan som sedan utför dem. Systemskiftet i välfärden är omfattande. Regeringens så kallade arbetslinje är ingen arbetslinje – den är en socialbidragslinje. Vi vill ha en verklig arbetslinje som investerar i människors kraft, och en välfärd som omfattar alla.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Utförsäkringslinje med moderaterna

  1. Pingback: “Den slutliga lösningen” och alternativen « Ett hjärta RÖTT

  2. Knute skriver:

    Islamisterna hatar oss oavsett vad vi än gör. Hur mycket pengar vi än skickar till Gaza och Afghanistan börjar de skrika så fort de får se en rondellhund.

  3. Knute skriver:

    Islamisterna hatar oss oavsett vad vi än gör. Hur mycket pengar vi än skickar till Gaza och Afghanistan börjar de skrika så fort de får se en rondellhund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *