V budget 2008 med poäng men utan jobbpolitik

Hur ska v skapa fler arbeten?  Det saknar jag i vad Lars Ohly skriver nedan. Var finns näringspolitik. Eller arbetsmarknadspolitiken. Vad är vänsterpartiets lösning för alla de som idag står utanför arbetsmarknaden. Eller de som vill kunna komma tillbaka till egen försörjning från sjukpenning.
Beskatta de rika och skapa fler jobb i offentlig sektor?

Vänsterpartiet presenterar en omvänd allianspolitik där skatterna verkar utgöra grunden men precis som alliansen verkar de helt sakna ideer om hur fler ska komma till arbete. Höjda eller sänkta skatter är inte lösningen.Varken för vänsterpartiet eller alliansen.

Sen verkar infrastruktursatsningar vara mode bland både regeringen och oppositionen 2008. Är det vad man tar till när man egentligen inte har någon annan politik? Ja, jag vet. Ekonomisk konjunktur reglerare i klassisk stil men varför inte konkreta åtgärder.

Tanken med en bostadsfond är positiv. Något måste göras åt den katastrofala bostadsbristen i Sverige. Speciellt om den s.k marknaden inte klarar av det.

Sen finns det alla anledning för MP och socialdemokraterna att diskutera om kravet på budgetbalans eller överskott samt en oberoende riksbank innebär att målet om full sysselsättningen inte längre gäller? Vad är en full sysselsättning i dagens Sverige? 4% 2%

Som väl alla vet kommer riksbanken att strypa tillväxten om efterfrågan på arbetskraft blir för stor.

Mer i Media:
Vänsterpartiet.Miljöpartiet. , Skuggbudget: I dag ställs rött mot blått lag – när oppositionen presenterar sina skuggbudgetar, Jobb, forskning, a-kassa…,

Bloggat:
Vänsterpartgiets skuggbudgetFinns det något regeringsalternativ till vänster?, Barnens lilla röda och andra skuggbudgetar, Sossarna skapar ny Tobleroneaffär?

svt.se – SVT Opinion

Den borgerliga alliansen gick till val 2006 på att minska orättvisor och bryta det så kallade utanförskapet. Halvvägs in på mandatperioden kan vi se resultatet. Sysselsättningen planar ut, arbetslösheten ökar, produktiviteten minskar och varslen duggar tätt såväl inom privat sektor som inom den gemensamma sektorn.

Det är lätt att konstatera att regeringens politik inte förmått hejda lågkonjunkturen.

Nu fortsätter regeringen att driva den politik som uppenbarligen har misslyckats: stora skattesänkningar till de redan välbeställda och en fientlig inställning till erkänt effektiva arbetsmarknadsåtgärder som anställningsstöd och arbetsmarknadsutbildningar.

Högerregeringen verkar hoppas att marknaden skall lösa arbetslösheten och få fart på konjunkturen. Det är helt galet. Den finanskris vi nu ser har förvärrats av avregleringar och marknadsfundamentalism.

Vänsterpartiet vill i stället utforma nya riktlinjer för finans- och penningpolitiken. Målet om full sysselsättning måste vara överordnat andra politiska och ekonomiska mål.

Högerregeringen tog över i en mycket gynnsam ekonomisk situation. Överskotten i de offentliga finanserna har använts till att sänka skatterna med mer än 100 miljarder kronor. Det har lett till större orättvisor och större ojämlikhet mellan kvinnor och män. Dessutom väljer regeringen att sänka skatterna mest för de redan högavlönade.

Under första halvlek med Reinfeldt är den rikaste tiondelen av Sveriges befolkning de stora vinnarna på regeringens politik. Dessa tio procent med högst inkomster består av cirka 700 000 personer och fler än två tredjedelar är män.

Under två år med högeralliansen har den rikaste tiondelen fått sammanlagt 40 procent av inkomstökningen för hela befolkningen – lika mycket som de 80 procenten i de lägre inkomstgrupperna fick dela på.

De rikaste har också fått 18 procent av jobbskatteavdraget, 63 procent av den avskaffade förmögenhetsskatten och 30 procent av den avskaffade fastighetsskatten. Inkomstskillnaden mellan män och kvinnor ökat med omkring 1 000 kronor per månad. Samtidigt har Sverige fått drygt 100 000 fler fattiga de senaste två åren.

Medan regeringen lagt en närsynt och oansvarig budget som ger mer till dem som har mest och som är utformad för sänka lönerna, pekar vänsterpartiet ut en radikalt annorlunda färdriktning.

Vi gör kraftfulla satsningar som ger nya jobb och minskar klimatpåverkan. Vi vill genomföra stora satsningar på investeringar i järnvägar, 16 miljarder per år under 12 år. Genom att använda en investeringsbudget – och låna till investeringar i infrastruktur istället för att direktavskriva dem – kan staten göra de järnvägsinvesteringar som är nödvändiga för att Sverige ska nå klimatmålen.

Vi vill bygga bort bostadsbristen och inrättar en bostadsfond som ger stöd till byggande av hyresbostäder. Målet är att bygga 40 000 bostäder varje år i tio år. Vi satsar på forskning i framtidsbranscher som bioenergi och miljöteknik.

Vänsterpartiet vill avskaffa jobbskatteavdraget och föreslår istället förändringar i grundavdraget. Genom dessa förändringar kommer nya grupper som inte får del av regeringens jobbskatteavdrag att få skattesänkningar.

Det gäller pensionärer, men också människor som har sjuk- och arbetslöshetsersättning. De högavlönade kommer däremot att betala mer i skatt än idag med vår politik.

Utbyggnaden av den skattefinansierade gemensamma välfärdssektorn i form billig sjukvård, fri skolgång och välutbyggd barnomsorg har ökat människors frihet. Idag finns stora eftersatta behov inom denna sektor. Därför satsar vi på att öka antalet anställda och för att höja kvaliteten inom förskolan, skolan, äldreomsorgen, sjukvården och kulturen.

Den ekonomiska politiken ska användas som verktyg för ökad välfärd, för att möta klimathotet, för att minska orättvisorna och skapa jobb. Ett samhälle med hög arbetslöshet och stora förmögenhets- och inkomstskillnader skapar sociala spänningar som minskar sammanhållningen i samhället.

En sådan politik skapar stora motsättningar och utgör en grogrund för utanförskap och brottslighet. Ojämlika samhällen är både orättvisa och ineffektiva. Vi i vänsterpartiet vet att människors frihet skiljer sig åt beroende på arv och social miljö. Politiken kan och bör på olika sätt utjämna dessa skillnader.

Vi anser att jämlikhet är ett mål i sig och bra för samhället i stort. Ett jämlikt samhälle ökar människors frihet och valmöjligheter. Mot högerns tvångströjor och ofrihet ställer vi frihet och rättvisa.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på V budget 2008 med poäng men utan jobbpolitik

 1. Pingback: Stockholmsvänstern » Budget 2009

 2. Ingemar B skriver:

  Utmärkt att (s) försöker frikoppla sig från de spendersugna vänsterpartisterna. Deras förslag faller på det orimliga i att det alltid finns mer pengar och att det därför är fritt att shoppa loss.

  Jag önskar att alla, från vänster till höger, såg värdet i att hålla i pengarna inom stat och kommun. Problemet med offentlig verksamhet, liksom all tjänsteproduktion, är att den är svår att rationalisera. En undervisningstimme tar en timme i skolan även om 20 år, för att ta ett enkelt exempel.

  Därför är det så ohyggligt viktigt att stat och kommun verkligen ägnar sig åt sin kärnverksamhet och inte sväller ut. Tvärtom mot vad (v) anser måste det offentliga hålla stenhårt i pengarna. Annars riskerar vi att välfärdsstaten havererar när våra barn tar över, med kommunalskatter på över 40 %, trots att vi kanske inte ens klarar basbehoven inom skola, vård och omsorg.
  I ett land där en man måste tillsätta en statlig utredning för att räkna hur många myndigheter man har, har det sannolikt svällt ut lite väl mycket…

 3. Ingemar B skriver:

  Utmärkt att (s) försöker frikoppla sig från de spendersugna vänsterpartisterna. Deras förslag faller på det orimliga i att det alltid finns mer pengar och att det därför är fritt att shoppa loss.

  Jag önskar att alla, från vänster till höger, såg värdet i att hålla i pengarna inom stat och kommun. Problemet med offentlig verksamhet, liksom all tjänsteproduktion, är att den är svår att rationalisera. En undervisningstimme tar en timme i skolan även om 20 år, för att ta ett enkelt exempel.

  Därför är det så ohyggligt viktigt att stat och kommun verkligen ägnar sig åt sin kärnverksamhet och inte sväller ut. Tvärtom mot vad (v) anser måste det offentliga hålla stenhårt i pengarna. Annars riskerar vi att välfärdsstaten havererar när våra barn tar över, med kommunalskatter på över 40 %, trots att vi kanske inte ens klarar basbehoven inom skola, vård och omsorg.

  I ett land där en man måste tillsätta en statlig utredning för att räkna hur många myndigheter man har, har det sannolikt svällt ut lite väl mycket…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *