Depression eller ej?

Att börserna internationell närmar sig 30-tals nivåer i utraderade värden förvånar inte mig. Vad det handlar om är en fundamental brist på förtroende för en internationell ekonomi som byggt få en expansion av billiga krediter för att finansiera dags utgifter. Från enskilda hushålls konsumtion till företagens löpande utgifter. Allt baserat på en förväntan om ständigt ökande tillväxt och ökad konsumtion. Även bankerna har baserat sin utlåning på att kunna låna av varandra kortfristigt för att sedan låna vidare till kunderna. Något som är förvånade men tydligen sant. 

Det är en situation som kommer att drabba den reala ekonomin när varken företag eller hushåll kan konsumera. Värst är det förstås i USA som motor i världsekonomin varit ledande i att driva på efterfrågan och nu i princip har en ekonomin som är kreditstoppad.

Med andra ord det korthus av förväntningar som är den globala ekonomin håller på att falla. Frågan är hur långt. 30-tals depressionen var just vad som händer nu. Företag och individer tappade förtroendet för ekonomin och vågade varken låna ut eller investera.

För Sverige lär det innebära att hela export industrin tvärnitar när chockvågorna från USA sprider sig i den globala ekonomin. Samtidigt som den inhemska efterfrågan som de senaste åren drivits på av billiga krediter till bostadsmarknaden även den sjunker. För även i Sverige är det bostadsmarknaden som gjort det möjligt för alla de som ägt sin bostad att realisera värdeökningen genom att sälja till varandra och behålla den vinst som blev mellanskillnaden. Tills någon blir sittande med svarta petter när leken är slut.

En relevant fråga är väl hur säkert är ditt jobb och hur väl klarar du arbetslöshet?

Och vad ska den moderatledda alliansregeringen göra åt saken. Mer är skattesänkningar för de som har arbete.

Förövrigt:
över 1 miljon arbetande svenskar utanför a-kassan varav 500000 det senaste året.
60000 i en jobb och utvecklingsgarantin som börjar gå ut 2009/10
Minst 20000 med sjukpenning som utförsäkras och ska börja arbeta 2009/10
 

Mer i Media:
Aftonbladet
; AB2, AB3, DN1, DN3, DN2, SVD1, SVD2, HD

Bloggat:

Volvo PV varslar 3.300

Det är den sjunkande försäljningen och förlusterna som gör att Volvo Personvagnar väljer att göra ytterligare personalneddragningar. Första halvåret i år gick företaget med 1,6 miljarder kronor i förlust. Försäljningen har fortsatt att gå kraftigt neråt sedan i somras. Hela bilindustrin har stora problem, men Volvo har tappat mer än snittet.

Januari till augusti gick den totala försäljningen ner med tolv procent. Raset har fortsatt i september med en nedgång på hela 51 procent på den viktiga USA-marknaden.

I Göteborg varslas 1 650 arbetare och 580 tjänstemän.

Siffrorna för 0lofström anges till 350 respektive 60. I Skövde och Floby drabbas 60 tjänstemän.

Utomlands handlar det om totalt 600 anställda, hälften arbetare, hälften tjänstemän.

Dessutom drabbas totalt 700 konsulter.

aa

VA.se » Visst börjar det likna 1930-talet

S&P 500-index har rört sig 3 procent eller mer hela 11 dagar den senaste månaden inklusive gårdagens 5,6-procentskrasch. Så oroligt har det inte varit på den amerikanska aktiemarknaden sedan 1930-talet, konstaterar Bespoke Investment Group (se grafen ovan som visar per rullande 1 månadsperioder hur många dagar index rört sig 3 procent eller mer sedan 1928).

Det inte bara känns som om det är oroligare än på mycket, mycket länge på börsen. It’s a fact.

Men börsen är en sak och den övriga ekonomin en annan. Att vi därmed skulle börja närma oss 30-talets depression anser till och med dysterkvistarna på brittiska Economist är att dra det hela för långt i en intressant betraktelse över skillnader och likheter mellan nu och då.

Gårdagskvällens USA-ras med de ledande indexen ner 5-6 procent ytterligare bäddar naturligtvis för ännu en orolig onsdag här hemma. Att den amerikanska centralbankschefen flaggade för en snar räntesänkning bara spädde på oron för att vi står inför en kraftig konjunkturavmattning.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Politik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.