Jobbskatteavdraget kommer säkert uppmuntra arbetslösa volvoarbetare att söka arbete

Jag är säker på att den moderatledda alliansregeringens jobbskatteavdrag kommer att uppmuntra de blivande arbetslösa volvoarbetarna och de övriga 10000-tals anställda hos underleverantörer att söka arbete extra hårt.

För det var väl just jobbskatteavdraget som skapade arbete i den moderata arbetslinjen?

Den sorgliga sanningen är förstås att arbetsförmedlingen inte har några resurser eller organisation för att möta en starkt stigande arbetslöshet. Det behövdes inte i vad som fram till sommaren 2008 var en ’starkt sjunkande’ arbetslöshet. Tanken på statliga åtgärder för att hjälpa arbetslösa att ställa om till andra arbeten var ’AMS trams’ som borgerliga politiker kallade det.

Istället var ’intensifierade sökning’ och radikalt försämrade villkor för arbetslösa lösning. För visst får alla arbete bara de söker tillräckligt många oavsett vilka kvalifikationer man har.

–Vi har just beslutat att skapa en central beredskapsorganisation
och göra en nationell handlingsplan. Det är inte bara Göteborg som
drabbats, säger hon.


Förmedlare ska förflyttas till orter med många varsel och även resurser ska tillföras där det ­behövs.

Läser man mellan raderna vad arbetsförmedlings chef säger ovan framgår det även ju hur situation ä. AMS är nedmonterad och arbetsförmedlingen ägnar sig mest att administrera hanteringen av a-kassan och de långtidsarbetslösa. Likadant som många vet är det strömavhop av arbetsförmedlare som slutar och går till privata arbetsförmedlare som är del i den av den moderata alliansens början på att privatisera arbetsförmedlingen. Jag undra om den flameco dansande före detta tandläkaren Angeles Bermudez-Svankvist , annars mest känd för boken ’manegement by love’, är redo för vad som kan bli Sveriges viktigast chefsjobb. Om inte annat är hon ju ’häftig’ som Littorin kallade henne.

För som väl alla kommer ihåg fick företrädaren Bo Bylund sparken för att han var socialdemokrat och än värre krävde mer resurser till arbetsförmedlingen för att möta en kommande lågkonjunktur. Det behövdes ju inte. Då.Därför rustades arbetsförmedlingen ner. Nu ska den rustas upp igen .

Pengarna till Arbetsförmedlingen, med generaldirektör Angeles Bermudez Svankvist, är inte nya i den meningen att de inte fanns i budgeten tidigare, utan det handlar om en omfördelning av resurser som regeringen gör, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion. Flytten är möjlig att göra eftersom kostnaderna för jobb- och utvecklingsgarantin blivit mindre än väntat. Den garantin är till för att hjälpa långtidsarbetslösa in i arbete igen.

Efter Volvo PV:s chockvarsel på onsdagen i Göteborg, om med den dystra spådomen att de varsel som lagts hittills både inom fordonssektorn och exempelvis skogen bara är början på något värre, blev pressen på regeringen att agera för stor. Volvos varsel blev en utlösande faktorn, enligt arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

– Både Volvo, men det kommer ju också mer säkert när det gäller underleverantörer och annat. Vi vill klargöra att det är inte brist på pengar det handlar om utan det är i huvudsak brist på kunder, säger Sven Otto Littorin till Ekot.

Pengarna flyttas omedelbart och Arbetsförmedlingen ska i samarbete med kommuner och andra berörda parter jobba fram hur pengarna ska användas, skriver Ekot.

Regeringens tidigare besked har varit att några nya pengar till Arbetsförmedlingen, gamla AMS, inte behövs. Varslet på onsdagen slog det resonemanget i kras.

Littorin: ”Volvo har misslyckats” | Nyheter | Aftonbladet

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin anser att Volvo har misslyckats med att leva upp till marknadens förväntningar.

– Man behöver inte vara hjärnkirurg för att se att folk helt enkelt väljer andra bilar, säger han.

Över 3000 personer kriskerar att få lämna Volvo PV efter dagens varsel. Det innebär ett enormt slag för svensk industri.

För varje jobb bort på Volvo följer ytterligare jobb någon annanstans, heter det.

Sen borde väl arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin få något pris för ovanstående uttalande. Tala om en politiker med förmåga säga fel saker. Eller var ministern möjligen sur på de volvoarbetare som krävde åtgärder?

Mer I media
SVD1, SVD2


Bloggat:

Är detta lösningen på, eller orsaken till Volvos problem??, Volvos varsel – ännu ett slag för svensk ekonomi

Volvoanställd: ”Vi kanske måste sälja huset” | vSvD

Morgonens varsel kom inte som en ren överraskning – 42-årige Anders Snare som jobbar i karosserifabriken i Torslanda hade förstått att de sjunkande försäljningssiffrorna skulle få konsekvenser – frågan var bara när.

– Jag har bara jobbat här i fem år så jag ligger nog risigt till, säger han till SvD.se.

Oron började gnaga redan imorse vid frukosten, även Anders fru Åsa jobbar på Volvo som truckförare. Paret har tre barn i åldrarna 4, 12 och 16 år.

– Vi fick beskedet via radio och sedan var det möte direkt när jag kom till jobbet.

Strax före semestern köpte familjen ett nytt hus i Bohus-Björkö. Nu undrar de hur länge de har råd att bo kvar.

– Min fru har jobbat på Volvo sedan år 2000. Om även hon blir av med jobbet kommer vi att få sälja. Om bara jag får gå kanske vi klarar oss ett tag men det blir tufft, säger Anders Snare som räknat ut att hans a-kassa kommer att ge honom drygt hälften av den inkomst han har i dagsläget om han blir av med jobbet.

1,5 miljarder i extra åtgärder | Näringslivsnyheter | SvD

Även tjänstemannafacket Unionen hade krävt att regeringen skulle avsätta mer pengar för arbetsmarknadsåtgärder i Västra Götaland. Dessutom vill Unionen att en kriskommission tillsätts.

En sådan planerar inte arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

–Nu är det tid att sluta leden och väva maskorna i vårt skyddsnät lite tätare. Det är i första hand de två samordningsmän vi har ­utsett som ska se till att samla ihop de resurser som trots allt finns, säger han.

Sent på kvällen aviserade ­regeringen att man har 1,5 miljarder kronor ”över”, eftersom färre än väntat nyttjat jobb- och ­utvecklingsgarantin och jobbgarantin för ungdomar.

–Då har vi sagt att Arbets­förmedlingen nu får disponera de här medlen när det gäller de varsel som nu kommit. Det här är en extraordinär situation och vi ville se till att vi gör det vi kan för att hjälpa till, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

–Pengarna ska dit behoven är som störst. Exakt var får Arbetsförmedlingen bestämma, de gör nu arbetsplaner och jobbar ­intensivt med Trygghetsrådet och Trygghetsstiftelsen och samordningsmännen i Göteborg. Vi ska göra vad vi kan för de enskilda personer som är ­berörda.

När det gäller Volvo Personvagnar är problemet strukturellt, påpekar Sven Otto Littorin.

–Regering och riksdag kan inte gärna göra något åt att bil­köparna uppenbarligen vill ha andra bilar än de som Volvo producerar, säger han.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist drar nu upp planerna för hur varselvågen ska mötas.

–Vi har just beslutat att skapa en central beredskapsorganisation och göra en nationell handlingsplan. Det är inte bara Göteborg som drabbats, säger hon.

Förmedlare ska förflyttas till orter med många varsel och även resurser ska tillföras där det ­behövs.

På Volvo väntar förhandlingar med facken om uppsägningarna. I november kan det vara klart vilka som måste lämna företaget.

Just nu finns det 2367 lediga jobb i Göteborg. Men långt ifrån alla efterfrågar den kompetens som finns hos de Volvoanställda.

–Man får lite lätt ont i magen när man tänker på mängden människor. Det är ju enskilda individer det handlar om, säger Per Olsson, Arbetsförmedlingens chef i Göteborg.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Jobbskatteavdraget kommer säkert uppmuntra arbetslösa volvoarbetare att söka arbete

  1. Pingback: Arbetslinjen hjälper inte Volvoarbetarna | Svensson

  2. Pingback: V

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *