Lönedumpning eller lönekonkurrens?

Arbetsmarknaden behöver kontrolleras och regleras. Samtidigt kan i alla fall inte jag låta bli att undra hur mycket byggnads motstånd hela vägen från Vaxholm till idag bygger på motvilja mot lönekonkurrens. Eller är det lönedumpning?

När det gäller Vaxholms fallet såg EG-domstolen byggnads rätt eller fel som en kartell där man vill hindra lönekonkurrens. Hela den svenska arbetsmarknad är uppbyggd på att en nationell grund sedan Saltsjö baden. En verklighet som håller på att försvinna. Samtidigt är de gamla strukturerna fortfarande kvar. Här kommer då EU in var gemensama Europa marknad hotar de strukturerna. Vilket kanske förklarar hur vänsterpartiet, facket och nationalisthögern hamnat på samma sida i realtion till EU.

Sen har byggnads helt rätt och Magnus Andersson helt fel i att fri rörlighet för kapital och männskor skapar välstånd. Inte utan ett politiskt system som kan reglera och fördela detta välståendet.

Byggnads använder samma retorik som SD | Debatt | Aftonbladet

Fackförbundet Byggnads har med utgångspunkt i Vaxholmskonflikten släppt en bok med den osmakliga rubriken ”Jobbtrafficking”. Boken är ett illa dolt försök att misstänkliggöra utländska medborgare, i första hand från de nya EU länderna, som korsar gränsen i jakt på ett bättre liv för sig och sina familjer.

Boken är kliniskt ren från faktahänvisningar, i stället används ”Tio nedslag i byggvardagen” som bevis för Byggnads sak. Inget av problemen kvantifieras eller lyfts till ett övergripande plan. Kort sagt försöker Byggnads med tio exempel, varav de flesta är rena olagligheter, att föra i bevis att vi starkt måste begränsa möjligheten för människor som vill arbeta här.

I en av sina reflektioner i boken går ordförande Hans Tilly för långt. Han skriver ”Att få till stånd en social tillväxt där människorna bor eller i deras närområde är den stora utmaningen, inte att fattiga människor flyttar till rika delar av världen där de riskerar att utgöra kärnan i en ny underklass. Invandring av välutbildade från fattiga länder är betänklig och bör pareras med biståndsinsatser så att vi inte bedriver intellektuell utsugning”.

Det är en argumentation som länge använts för att minska invandringen och stänga gränser. Samma argumentation har nämligen hörts förut:

”Det finns också en överhängande risk för att utvandring av förhållandevis duglig arbetskraft från fattiga länder dränerar dessa länder på behövlig kompetens, vilket allvarligt kan hota dessa länders ekonomiska och sociala utveckling. Ett betydligt mer effektivt och rättvist sätt att hjälpa människor i nöd är att sätta in hjälpen i krisområdenas närhet.”

Så låter det i Sverigedemokraternas invandringspolitiska program, antaget 2007. Byggnads och SD hävdar alltså att människors rörlighet inte minskar fattigdom. Detta trots att Världsbanken har visat att människor som sökt lyckan i något annat land skickar 167 miljarder dollar till sina hemländer (Global Economic Prospects 2006), vilket är tre gånger mer än det samlade biståndet i världen.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *