S-kritik i efterhand mot S+MP från Skåne och krig i s-bloggsfären

Ingen som följt svensk politik de senaste åren kan vara överraskad över det formella samarbetet mellan s och mp. Ingen kan vara omedveten om att det var på gång. Speciellt inte om man satt i VU eller partistyrelsen. Då får man vara bra korkad eller möjligen sova på mötena?

Vad som däremot verkar hända  är att man idkar krypskytte i efterhand från vad det verkar skåne eller är det fler partidistrikt? Dumt, korkat och fegt. Gillade man inte ett S-MP samarbete skulle man sagt det från början.

Och i den socialdemokratiska bloggosfären pågår ett mindre inbördeskrig över höger eller vänster. I en totalt orelevant debatt i stället för att diskutera politiska framtidsfrågor eller hur man kan förändra Sverige. En debatt främst driven som det verkar från det ännu mer orelevanta s-info med sitt gäng med bloggare jag är ganska trött på. En av många anledningar till att jag gick därifrån. Sen är det jäkligt fult att plocka in enskilda personer som symboler för vänster eller höger. Det måste gå att skilja på politik och person.

Vakna till! Det är som att debattera filosofi i fören på Titanic medan båten sjunker. 2009 inleds en valrörelse som lär avslutas med att socialdemokraterna sitter i Rosenbad 2010. Detta samtidigt som vi troligen har både massarbetslöshet och en global långkonjunktur. En kris som kan vara den värsta sedan depressionen på 30-talet. Samtidigt som det pågår två större konflikter i världen varav en där Sverige har soldater. Och en klimat kris. Och en energikris.

Jag struntar fullständigt i vänster eller höger på någon slags skala. Det som räknas är värderingar, inte ideologiska äkthetsstämplar. Och de högst verkliga människor som påverkas av politiska beslut.

Politiska partier ska inte vara en kyrka med en tro alla underkastar sig. Som alla vet handlar det istället om kompromiser mot en förhoppningvis gemensam värderingsgrund. I grunden bygger det på förtroende. Mellan medlemmar och aktiva. Och mellan partiledning och medlemmar. Att sitta och idka krypskytte för att man inte gillar beslut i efterhand är fegt.

Vad som pågår liknar mest de ideologiska fraktionsstrider som vänsterpartiet brukade ägna sig åt innan Ohly skickade ut alla dissidenter i V-s motsvarighet till Sibirien. Eller för den delen fundis och realister i MP. Ska det fortsätta är uppenbarligen inte oppositionen redo att ta över 2010.

Mer i media:
V ställs permanent utanför, Ohly: ”Vi är ingen dörrmatta”, s och mp går samman till valet 2010, ”Det är ett stort steg”, V ställs permanent utanför, Vänstern måste vara med,

Bloggat
:
Vad är en sosse?, Fortsätt gärna tramsa om höger och vänster?, Högersossarna, Höger och vänster inom socialdemokratin, svar till ”en rejäl jävle vänstersosse”!, Klart det finns vänster och höger
Vänster- eller högersosse? Debatten är igång igen, Fascinerande inblickar i sossarnas inre liv, Om skillnaden mellan splittring och mångfald (ett inlägg i vänstersossedebatten), Min tur att sosse-basha… (Cattis blogg), Sektvarning för partistrider (Arvidfalk.se)

Sahlin överraskade sitt eget parti | Nyheter | Aftonbladet

Nu stormar det i s-leden.

När Mona Sahlin avslöjade att socialdemokraterna vill bilda regering med enbart miljöpartiet togs stora delar av partiledningen på sängen.

Aftonbladet kan i dag avslöja att frågan om en koalition inte var uppe när partiets innersta krets, det verkställande utskottet (VU), träffades i fredags.

Enligt Aftonbladets källor är splittringen stor i partiets högsta ledning.

Flera ledamöter är kritiska till att man hängt av vänsterpartiet så här långt före valet.
Fortsätta samtal

– Mona Sahlin hade mandat att fortsätta samtalen med både miljöpartiet och vänsterpartiet, säger Heléne Fritzon, VU-ledamot och ordförande i vänsterdistriktet Skåne.

– Vi ska föra en vänsterorienterad politik med grön profil, då behöver vi både vänsterpartiet och miljöpartiet, säger hon.

Niklas Karlsson, kommunalråd i Landskrona och som sitter i partistyrelsen, instämmer:

– Jag gillar inte att man stänger dörren till vänster.

Anna Heed, ledamot i EU-parlamentet:

– Eftersom partiet är delat, tycker jag att det är bättre att samarbeta med båda.
Fick grönt ljus

Kretsen kring Mona Sahlin anser att de redan för tre veckor sedan fick grönt ljus av partistyrelsen att gå vidare utan vänsterpartiet.

Den bilden delas inte av kritiska medlemmar i s-ledningen.

– Jag var inte informerad om beslutet i förväg. På partistyrelsen togs det upp att man skulle fördjupa samarbetet med miljöpartiet. Men jag har inte förstått det som att vänstern ska hängas av, säger Niklas Karlsson.

I går kväll gick telefonerna varma i partiet.

Upprörda medlemmar ringde bland annat till

distriktet i Skåne.

– De är kritiska och undrar bland annat vad som händer med arbetsrätten nu när vi gjort upp med miljöpartiet, säger Heléne Fritzon.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Samhälle, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på S-kritik i efterhand mot S+MP från Skåne och krig i s-bloggsfären

 1. Niklas skriver:

  Hur kan man ”skita i höger eller vänster”? Det är väl ett av Socialdemokraternas parti. Oavsett om man väljer att kalla det höger eller något annat så saknar Miljöpartiet klassperspektiv och därmed också grundläggande förståelse för arbetsmarknadspolitik, trygghetssystem och fördelningspolitik. Att samarbeta med ett sånt parti före Vänsterpartiet är naturligtvis en signal och visar att Mona Sahlin vill ta fler steg högerut (eller om man väljer att kalla det något annat, oklart vad). Mot en politik med bibehållen och ökat privatisering, avreglering och nedmontering av välfärden.

  Det är en oroande utveckling och skapar mindre valmöjligheter i politiken. Oavsett om man väljer att kalla det höger eller något annat.

  • ckrantz skriver:

   @Niklas:
   Jag är mer intresserad av praktisk politik än teologiska diskussioner om vänster eller höger. Vad fixar arbete, bostäder och trygga liv åt människor. Inte diskussioner om vad som är höger eller vänster. Eller analyser med klassperspektiv. Det är en lyxdebatt.

   Kom hellre med förslag på t ex hur de 60000 i jobb och utvecklings garantin ska få arbete. Eller de 10-tusentals svenskar som lever i 2,4,5, hand utan egen bostad.

   Det var det som var en reformistisk socialdemokrati i 40år. Praktiska lösningar för att hjälpa människor och förändra deras vardag.

   Om man sitter och gör jämförelsen mellan mona sahlin och fredrik reinfeldt är det ett rejält felslut man gör.

   Man jag är intresserad. Vad är den konkreta v-politiken du vill ha i socialdemokratin?

 2. Niklas skriver:

  Hur kan man "skita i höger eller vänster"? Det är väl ett av Socialdemokraternas parti. Oavsett om man väljer att kalla det höger eller något annat så saknar Miljöpartiet klassperspektiv och därmed också grundläggande förståelse för arbetsmarknadspolitik, trygghetssystem och fördelningspolitik. Att samarbeta med ett sånt parti före Vänsterpartiet är naturligtvis en signal och visar att Mona Sahlin vill ta fler steg högerut (eller om man väljer att kalla det något annat, oklart vad). Mot en politik med bibehållen och ökat privatisering, avreglering och nedmontering av välfärden.

  Det är en oroande utveckling och skapar mindre valmöjligheter i politiken. Oavsett om man väljer att kalla det höger eller något annat.

  • ckrantz skriver:

   @Niklas:
   Jag är mer intresserad av praktisk politik än teologiska diskussioner om vänster eller höger. Vad fixar arbete, bostäder och trygga liv åt människor. Inte diskussioner om vad som är höger eller vänster. Eller analyser med klassperspektiv. Det är en lyxdebatt.

   Kom hellre med förslag på t ex hur de 60000 i jobb och utvecklings garantin ska få arbete. Eller de 10-tusentals svenskar som lever i 2,4,5, hand utan egen bostad.

   Det var det som var en reformistisk socialdemokrati i 40år. Praktiska lösningar för att hjälpa människor och förändra deras vardag.

   Om man sitter och gör jämförelsen mellan mona sahlin och fredrik reinfeldt är det ett rejält felslut man gör.

   Man jag är intresserad. Vad är den konkreta v-politiken du vill ha i socialdemokratin?

 3. Pingback: Det stormar kring s och mp-samarbetet | Arvidfalk.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *