Vad är det i vänsterpartiet Seko och Handels vill ha?

En konkret fråga till Fackförbunden Seko och Handels. Var är det i vänsterpartiets politik som ni saknar hos socialdemokraterna? Vilka visioner är det i vänsterpartiet som behövs i en allians mellan S och  MP?

Är det socialdemokraterna som vill slänga ut sjuka från sjukförsäkringen. Som vill att arbetslösa ska tvingas ut ur facket och mot socialbidrag. Ursäkta men jag trodde det var den moderatledda alliansen?

Men jag ser fram emot hur vänsterpartiets visioner ska leda socialdemokraten och MP till makten 2010. Såsom tydligen medlemmarna i Seko och Handels vill?

Istället för att ställa krav tala om vilken politik ni vill ska föras. Och vad det är konkret som ni gillar hos vänsterpartiet.

Bloggat:
Mona måste avgå, kräver att s tar steg till vänster, Tiden utan transparens och då patriarken styrde s skulle väl vara över?, Därför är uppgörelsen en miss av Miljöpartiet, Hur många sossar kommer proteströsta på Vänsterpartiet?, Vänstern Knockad, Vänstern är inget alternativ, Sahlins auktoritet sätts på sin spets, Protesrösta på V?, Varmluft och andra politiska vindar, För någon jävla ordnings skull, Ett steg ut i vegetationen, Triangulering ur ett demokratiskt perspektiv,

”Socialdemokratin måste bilda front med vänstern”

Socialdemokratins nya välfärdspolitik låter emellertid mer som en kravretorik som lika gärna skulle kunna ha kommit ur alliansens valplattform. Vi tycker därför att det är läge för socialdemokratin att lyfta de grundläggande skillnaderna i synen på hur samhället ska vara uppbyggt. Den politiska retoriken bör tydligare ligga åt vänster.

Vi är helt övertygade om att många människor ogillar den politik som regeringen bedriver och de stora klyftor som växer fram. Välbeställda får det bättre samtidigt som arbetslösa, sjuka och de med sämst pensioner får det ännu sämre. Gemensamma tillgångar säljs ut, mer och mer blir privat och gräddfiler för den som är försäkrad eller har mycket pengar öppnas inom sjukvården.

Vi tror att stora delar av de alarmerande opinionssiffrorna mot regeringen går att hitta i detta. Det vill säga en protest mot en klassisk högerpolitik.

Hur ska då vi från arbetarrörelsen hantera detta nya politiska läge med ett extremt försprång i opinionsundersökningarna? Man kan ju visserligen säga att opinionssiffror är opinionssiffror och att valet avgörs i september 2010.

Men en så kraftig differens som det är nu säger också något om inriktningen på den rådande politiken. Vi är helt övertygade om att allmänheten vill se en politik med en helt annan profil, en tydligare vänsterprofil.

Det blir nu helt avgörande för oppositionen att formulera en egen politik med en tydlig inriktning mot att bekämpa växande klyftor och orättvisor i samhället. Vi tänker då närmast på arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen.

Oppositionen måste formulera ett tydligt alternativ och helt avgörande blir att det går att få ihop ett samarbete mellan samtliga tre oppositionspartier. Det blir också avgörande att oppositionen lyckas beskriva en vision om hur man vill att samhället ska se ut, på lite längre sikt, och sedan anpassa politiken efter visionen.

Vi blir därför bekymrade när vi hör hur exempelvis socialdemokratins nya välfärdspolitik lanseras. Det låter onekligen som en kravretorik som lika gärna skulle kunna ha kommit ur alliansens valplattform. Vi har svårt att förstå att man väljer att lyfta fram och fokusera på ökade krav på de mest utsatta i samhället samtidigt som svenskarna uppenbarligen är djupt kritiska till en sådan politik. Trovärdigheten för en socialdemokrati med ett starkt socialt ansvarstagande som paradgren naggas därmed också i kanten.

Det finns många faror i den snarlika retoriken mellan höger och vänster. Hur ska väljarna egentligen kunna se skillnaderna? Varför välja en ny regering som i grundläggande och principiella frågor lägger sig väldigt nära den sittande regeringen? Vad öppnar detta upp för när det gäller exempelvis ytterlighetspartier? Det börjar bli lite väl trångt i mitten.

Det retoriska närmandet mot mitten ska ställas mot de stora opinionsmässiga skillnaderna. Om man som vi tolkar det som en kraftfull protest mot den förda politiken, är det då så klokt att i den politiska retoriken lägga sig nära en för många väljare misslyckad politik?

Vi tycker tvärtom. Vi tycker att det istället är läge att lyfta fram de grundläggande skillnaderna i synen på hur ett samhälle ska var uppbyggt, med utgångspunkt från solidaritet, trygghet och rättvisa. Med andra ord, det är dags att socialdemokratin tar ett steg åt vänster.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Vad är det i vänsterpartiet Seko och Handels vill ha?

 1. Nicklas Eriksson skriver:

  Jaså? Ja, det är bara att rota fram (nyd):s principprogram från 1991 och jämföra med historien så får du se vem som har rätt. Det finns på nätet så det är bara att googla det. Borde ta runt tio minuter eftersom det inte är så tjockt.

  (v) i Göteborg ja. En klar och tydlig vänsteropposition som behövs. Dock med lite beklagliga trådar bakåt till stalinister som styr ur skymundan. Annars ser jag inga fel på dem. Folk som Ana Rubin, Leif Ståhl och Jöran Fagerlund gör mycket nytta i att hålla sossarna något sånär till vänster.

 2. Nicklas Eriksson skriver:

  Jaså? Ja, det är bara att rota fram (nyd):s principprogram från 1991 och jämföra med historien så får du se vem som har rätt. Det finns på nätet så det är bara att googla det. Borde ta runt tio minuter eftersom det inte är så tjockt.

  (v) i Göteborg ja. En klar och tydlig vänsteropposition som behövs. Dock med lite beklagliga trådar bakåt till stalinister som styr ur skymundan. Annars ser jag inga fel på dem. Folk som Ana Rubin, Leif Ståhl och Jöran Fagerlund gör mycket nytta i att hålla sossarna något sånär till vänster.

 3. Nicklas Eriksson skriver:

  Var hos optikern i förmiddags, ingen nedgång jämfört med förra gången.

  Nej, den enda skillnaden jag ser är kosmetika. Man kan sminka en gris, osm Obama sade.

  Allt som Ny Demokrati ville införa gjorde sossarna senare, allt som borgarna vill har sossarna tagit åt sig. Alla utförsäljningar som borgarna vill utföra vill sossarna också göra, bara på lite längre sikt.

  Jag satt i KF Göteborg fram till februari i år och var ordförande för arbetarkommunen i Lärjedalen. Jag VET vad sossarna är för ett parti och vilken agenda de har. Det är därför ajg inte medlem mer.

  • ckrantz skriver:

   @Nicklas Eriksson
   Då vet du också vad V är för parti i GBG. Och du borde nog kolla licensen för den optikern om du inte ser skillnaden på alliansen och S. Rent struntprat du kommer med

 4. Nicklas Eriksson skriver:

  Var hos optikern i förmiddags, ingen nedgång jämfört med förra gången.

  Nej, den enda skillnaden jag ser är kosmetika. Man kan sminka en gris, osm Obama sade.

  Allt som Ny Demokrati ville införa gjorde sossarna senare, allt som borgarna vill har sossarna tagit åt sig. Alla utförsäljningar som borgarna vill utföra vill sossarna också göra, bara på lite längre sikt.

  Jag satt i KF Göteborg fram till februari i år och var ordförande för arbetarkommunen i Lärjedalen. Jag VET vad sossarna är för ett parti och vilken agenda de har. Det är därför ajg inte medlem mer.

  • ckrantz skriver:

   @Nicklas Eriksson
   Då vet du också vad V är för parti i GBG. Och du borde nog kolla licensen för den optikern om du inte ser skillnaden på alliansen och S. Rent struntprat du kommer med

 5. ckrantz skriver:

  @Nicklas Eriksson:

  Om du inte ser någon skillnad på socialdemokraterna och allianspartierna borde du nog kolla glasögonen.

  Men LO kanske gillar det parti vänsterpartiet är med Ohly. Skillnaden mot socialdemokraterna är förstås att alla de med andra åsikter är utrensade från V

 6. ckrantz skriver:

  @Nicklas Eriksson:

  Om du inte ser någon skillnad på socialdemokraterna och allianspartierna borde du nog kolla glasögonen.

  Men LO kanske gillar det parti vänsterpartiet är med Ohly. Skillnaden mot socialdemokraterna är förstås att alla de med andra åsikter är utrensade från V

 7. Nicklas Eriksson skriver:

  Vet inte, men jag gissar på att de vill ha något de inte längre känner att de kan få med högerpartiet socialdemokraterna.

  LO och förbunden borde omedelbart och för all framtid bryta samarbetet med (s).

 8. Nicklas Eriksson skriver:

  Vet inte, men jag gissar på att de vill ha något de inte längre känner att de kan få med högerpartiet socialdemokraterna.

  LO och förbunden borde omedelbart och för all framtid bryta samarbetet med (s).

 9. Pingback: Trottens Betraktelser » Fackliga protester mot sossarnas högerkurs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *