Varför älskar socialdemokrater vänsterpartiet?

Efter att ha läst dussintals blogginlägg kan jag bara undra vad det är hos vänsterpartiet alla dessa socialdemokrater älskar så? Eller vad är det hos Ohly som dessa socialdemokrater älskar? Ohly som de som känner honom sedan länge kan vittna om personlighetsdrag som får Göran Persson att verka mjäkig.

Vänsterparti, ett parti som slängt ut eller förlorat 2/3 delen av sina aktiva med avvikande åsikter och som var yttersta nära att spricka i en eller två nya partibildningar. Det som återstår idag är den hårda kärna som rensat ut alla dissidenter. Med Ohly i spetsen.

Vad är det för vänsterpartiets lösningar för Sverige som V förespråkarna vill ha?. Vilken vänsterparti politik är det man vill ha till 2010. Det är de minsta alla vänsterparti entusiaster kan tala om. För jag förutsätter att det är delar av vänsterpartiets politik de vill ha med i en regering 2010?

Men visst, vänsterpartiet kan gå i spetsen för en rödfront 2010. Jag ser fram emot att förlora valet och en hånskrattande borgerlighet.

Det är väl fingret som gäller från det borgerliga då. Kom i håg att tacka Seko, Handels med flera.


Jag säger nej tack. Jag känner allt för många utsparkade, utmobbade, och utfrysta före detta v-folk från det som nu är Ohlys vänsterparti. Man får också vara jäkligt naiv om man tror att Ohlys vänsterparti är samma parti som satt med i budgetuppgörelser 98.

Förövrigt förvånar det mig att vänsterpartiet, ett parti befolkat av akademiska teoretiker, tydligen ska representera arbetarperspektiv.

Mer i DN och SVD

Bloggat:

”Socialdemokratin måste bilda front med vänstern”

Fackförbunden Seko och Handels kräver att s tar steg till vänster: Samverkan mellan samtliga tre oppositionspartier är helt avgörande. För att skapa ett tydligt alternativ till alliansregeringen är det nödvändigt att oppositionen formulerar en egen politik. Helt avgörande blir att få ihop ett samarbete mellan samtliga oppositionspartier för att bekämpa klyftor och orättvisor i samhället. Om socialdemokratin lanserar en ny välfärdspolitik med samma retorik som alliansens hur ska väljarna då kunna se skillnaderna? Varför välja en ny regering som lägger sig nära den borgerliga regeringen? Det är dags att socialdemokratin tar ett steg åt vänster, skriver Janne Rudén, förbundsordförande för Facket för Service och Kommunikation, Seko, och Lars-Anders Häggström förbundsordförande för Handelsanställdas förbund.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Varför älskar socialdemokrater vänsterpartiet?

 1. ckrantz skriver:

  @Lars Flemström:

  Säker på att det är så långt till SD med åtminstone en gemensam syn på EU mellan V och SD 🙂

  Sen är det en ganska intressant analys. Kan bara tala för GBG men här finns det gott om för detta vänster borgliga till för detta v folk som letar efter alternativ. Sen tror jag Ohlys v ganska hade mått bra av en tid i opposition. Just sitter kvarvarande dissidenter tysta men det finns många som skulle vilja ha ett annat vänsterparti.

 2. ckrantz skriver:

  @Lars Flemström:

  Säker på att det är så långt till SD med åtminstone en gemensam syn på EU mellan V och SD 🙂

  Sen är det en ganska intressant analys. Kan bara tala för GBG men här finns det gott om för detta vänster borgliga till för detta v folk som letar efter alternativ. Sen tror jag Ohlys v ganska hade mått bra av en tid i opposition. Just sitter kvarvarande dissidenter tysta men det finns många som skulle vilja ha ett annat vänsterparti.

 3. Lars Flemström skriver:

  Ohly beskrivs ju här som en diktator, som har kastat ut den demokratiska oppositionen inom sitt eget parti. Därmed är han vänsterns alternativ till Jimmeie Åkesson och Björn Söder, sd.

  Skämt åsido, (jag vill inte diskutera vänsterpartiets interna angelägenheter), Ohly har inte precis visat någon vilja att kompromissa sig in i något röd-grönt samarbete, utan spelar skickligt rollen som försmådd friare. Och jag tycker att Olhy gör alldeles rätt – det som är bäst för både landet och hans eget parti!

  För att locka besvikna f.d. alliansväljare måste det socialdemokratiska regeringsalternativet ha en bred profilering med dragning mot mitten. Att vänsterpartiet i det läget profilerar sig som ett anti-etablissemangsparti i opposition från vänster, är mycket bra. Därigenom bidrar v till att minimera röststödet för allianspartierna och sd.

  1) Besvikna s-väljare, som röstade på alliansen i protetst. De flesta är nog beredda att gå tillbaka till s, men inte alla. En del söker ett tredje alternativ.

  2)Personer med genuint borgerliga värderingar, som i alla tider sett socialdemokratin som huvudfienden. Det har hänt förr att folk har rasat från höger till yttersta vänstern. Var det inte mest ”borgarbarn” som ledde vänstervågen 1968 och framåt?

  3) ”Missnöjda”, som inte röstar för något parti, utan enbart proteströstar. Och då är det kanske bättre att de proteströstar på v än på något helt oprövat.

 4. Lars Flemström skriver:

  Ohly beskrivs ju här som en diktator, som har kastat ut den demokratiska oppositionen inom sitt eget parti. Därmed är han vänsterns alternativ till Jimmeie Åkesson och Björn Söder, sd.

  Skämt åsido, (jag vill inte diskutera vänsterpartiets interna angelägenheter), Ohly har inte precis visat någon vilja att kompromissa sig in i något röd-grönt samarbete, utan spelar skickligt rollen som försmådd friare. Och jag tycker att Olhy gör alldeles rätt – det som är bäst för både landet och hans eget parti!

  För att locka besvikna f.d. alliansväljare måste det socialdemokratiska regeringsalternativet ha en bred profilering med dragning mot mitten. Att vänsterpartiet i det läget profilerar sig som ett anti-etablissemangsparti i opposition från vänster, är mycket bra. Därigenom bidrar v till att minimera röststödet för allianspartierna och sd.

  1) Besvikna s-väljare, som röstade på alliansen i protetst. De flesta är nog beredda att gå tillbaka till s, men inte alla. En del söker ett tredje alternativ.

  2)Personer med genuint borgerliga värderingar, som i alla tider sett socialdemokratin som huvudfienden. Det har hänt förr att folk har rasat från höger till yttersta vänstern. Var det inte mest "borgarbarn" som ledde vänstervågen 1968 och framåt?

  3) "Missnöjda", som inte röstar för något parti, utan enbart proteströstar. Och då är det kanske bättre att de proteströstar på v än på något helt oprövat.

 5. Erik Laakso skriver:

  Jag håller helt med dig, vad i all sin dag är det som så många Socialdemokrater svärmar för i Vänsterpartiet? Helt obegripligt. Att dessutom historieförfalska och påstå att V är en del av arbetarerörelsen är ett hån mot alla de som värnat vår frihet och demokrati under generationer av kommunisttendenser.

  Vänsterpartiet är ett opportunistparti som inte tar ansvar för vare sig välfärden eller samhället i stort. Det får de pynta för nu. Gott så.

 6. Erik Laakso skriver:

  Jag håller helt med dig, vad i all sin dag är det som så många Socialdemokrater svärmar för i Vänsterpartiet? Helt obegripligt. Att dessutom historieförfalska och påstå att V är en del av arbetarerörelsen är ett hån mot alla de som värnat vår frihet och demokrati under generationer av kommunisttendenser.

  Vänsterpartiet är ett opportunistparti som inte tar ansvar för vare sig välfärden eller samhället i stort. Det får de pynta för nu. Gott så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *