Ett socialiserat volvo

Det hade varit intressant se hur ett socialiserat Volvo fungerat. Speciellt med tanke på hur svårt företaget har att sälja sin bilar just nu. Visst struntar man i arbetarna men en socialisering hjälper knappast till att sälja bilarna.

LOKE – KULTUR & POLITIK: Socialisera Volvo och Saab!

Om vi hade en politisk ledning som tog allmänhetens välfärd i beakting, före enskilda kapitalisters rätt att agera oligarker, så hade Volvo socialiserats. Men nu lever vi tyvärr i en borgerlig tid som istället vurmar en omänsklig kapitalism.

Om ekonomin var demokratisk, och arbetarna på Volvo inte bara var löneslavar utan hade möjligheten att bestämma över sin skapade profit, så hade arbetarna möjligheten att satsa på sin egen trygghet och företagets utveckling. Nu skiter man totalt i de arbetare som skapat företaget.

Därför är det skönt att få höra vettiga ord ifrån C. H. Hermansson:

”Bygg en enhetsfront mot finanskapitalet och åternationalisera Volvo och Saab[…]Man måste se till att den svenska bilindustrin åter kommer i svensk ägo, säger CH Hermansson. Metoden för denna ”åternationalisering” kan diskuteras. Helst borde den övertas av de anställda. Men jag är inte främmande för att staten går in och köper de båda företagen. Det handlar i så fall om en motvikt till de privatiseringar som den borgerliga regeringen gjort.[…]

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *