Halverad inkomst för volvo anställda med a-kassa

Jag undrar om det kommer att gå in in det allmänna svenska medvetandet nu vad arbetslöshet innebär med de regler som gäller för a-kassan? Eller kommer även arbetslösa volvo arbetare kallas för bidragsberoende som behöver ’uppmuntran’ med sämre ekonomiska villkor för att söka arbetet.

A-kassan kan bli en chock | Ledare | Aftonbladet

Sent på kvällen nådde stämningarna tydligen fram till Arbetsmarknadsdepartementet. Sven Otto Littorin hittade plötsligt en och en halv miljard kronor extra till Arbetsförmedlingen.

Pengarna kommer att behövas. Regeringens hittillsvarande linje, att problemen ska lösas genom lokal ”kraftsamling”, har blivit allt mer orimlig.
Tryggheten bräcklig

Nästa chock kan drabba de anställda på Volvo när varslen resulterar i verkliga uppsägningar. Den trygghet till exempel a-kassan ska ge är nämligen bräckligare än många föreställer sig. Fackförbundet IF Metall har räknat på konsekvenserna för de som nu varslats.
Mindre i verkligheten

I teorin ersätter arbetslöshetsförsäkringen 80 procent av lönen, dock bara upp till ett tak på 18 700 kronor i månaden. Eftersom en genomsnittlig arbetare på Volvo PV tjänar 24 782 kronor i månaden betyder det att ersättningen i verkligheten bara blir omkring 60 procent av lönen.

Till det kommer en skattehöjning eftersom den som är arbetslös förlorar jobbskatteavdraget. Arbetslösa före detta Volvoarbetare kommer att få betala pensionärsskatt.
Förlorar 7 500 i månaden

En arbetare på Volvo kommer att förlora omkring 7 500 kronor netto om hon eller han blir arbetslös. I månaden.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Samhälle och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *