How low can it go – Global finanskraschEnligt Wall Street Journal räknar amerikanska ekonomer med en recession med sjunkande BNP in i de första kvartalet in på 2009. Det blir då första gången på ett halvt århundrade som den amerikanska BNP sjunkit tre kvartal i följd. Och allt fler tror på en 12 månaders recession. Då blir frågan när man officiellt ska kalla det en depression.

När företagens kortfristiga lånemöjligheter försvinner stoppas investeringar. Samtidigt försvinner konsumtion driven av billiga krediter. Förenklat är det en dödsspiral för hela den globala ekonomin. Utan slut hittills.

Problemet är att ingen vet hur många dåliga lån som finns i det globala finanssystemet. Och ingen litar på den andra att man kan låna ut pengar. Det senaste jag hörde fanns det 65000 miljarder dollar i amerikanska CDS/Derivat systemen varav bara 5-6 miljarder dollar var kopplat till verkliga lån. Resten var ren spekulation.

Lösningen är förstås uppenbar om än politiskt omöjlig. I praktiken behövs det ett statligt övertagande och överseenden av hela det globala finanssystemet där man garantera lån.

Media:
Jätteras på New York-börserna
, DN, SVD, VA1, VA2, HD, Japanbörsen störtdök i natt

Bloggat
:

Wall Street ett pyramidspel – Var finns Volvos pengar?, Finanskris – varför?,

Economists Expect Crisis to Deepen – WSJ.com

The U.S. economy has sunk into a recession and government action is critical to stem the damage, according to economists in the latest Wall Street Journal forecasting survey.
Charts and Full Results

See and download forecasts for growth, unemployment, housing and more. Plus, views on another stimulus package, the bailout bill, government recapitalizing banks and more. Survey conducted Oct. 3-7.

”We’re in the middle of a very dark tunnel,” said Brian Fabbri of BNP Paribas, referring to the worsening credit crunch. ”Each day we see another crack in the system.”

Those cracks are quickly adding up. On average, the 52 economists surveyed now expect U.S. gross domestic product to contract in the third and fourth quarters of this year, as well as the first quarter of 2009.

This is the first time that survey forecasts for those periods have turned negative. If those predictions bear out, it would mark the first time U.S. GDP — the total value of goods and services produced — has contracted for three consecutive quarters in more than a half century. Economists put the odds of recession in the next 12 months at 89%, up from 60% in last month’s survey.

It is a challenging scenario for the next president, as the election moves into the homestretch. Either Sen. John McCain or Sen. Barack Obama likely will face an economy in the midst of recession on Inauguration Day, even if the credit crisis begins to ease. The new administration will have to get up to speed quickly, taking over the largest government intervention since the Great Depression.

About the Survey

The Wall Street Journal surveys a group of 56 economists throughout the year. Broad surveys on more than 10 major economic indicators are conducted every month. Once a year, economists are ranked on how well their forecasts have fared. For prior installments of the surveys, see: https://online.wsj.com/page/economic-forecasting-survey.html.

Among economists surveyed, 54% said they think the next president should launch an economic-stimulus package in January.

Economists were divided on where the stimulus should go. Some 13% said it should be used to increase food stamps and unemployment benefits; 9% preferred infrastructure spending; 4% favored taxpayer rebates and 28% said it should be some mix of those options.

In August, when asked whether the U.S. should consider another stimulus package, 66% of respondents said no. That dropped to 46% in the September survey.

”A month or two ago I wouldn’t have said we needed another stimulus,” said David Wyss of Standard & Poor’s Corp. ”I thought we’d be out of this before a stimulus package had any time to take effect. Now that’s not likely to be the case.”

Tight credit markets have exacerbated the downturn. The unemployment rate stood at 6.1% in September, up from 5% as recently as April, amid job losses during every month of 2008. The economists expect an average of 74,000 job losses a month for the next 12 months with the unemployment rate reaching 6.8% by June, a level last seen in 1993. In another sign of labor-market weakness on Thursday, continuing jobless claims, drawn by workers collecting benefits for more than one week, jumped 56,000 to 3,659,000, even as new claims fell slightly.

As companies find it harder to secure financing, business spending is likely to be constrained and layoffs are expected to mount. Wholesalers’ inventories climbed more than expected in August, a possible sign of too much supply to meet demand.

Consumer spending is likely to turn negative this year, as households feel the pinch of job cuts and decreased purchasing power.

”For much of the year, policy makers warned about financial headwinds,” said Lou Crandall of Wrightson ICAP. ”If the credit mechanism deteriorates further, we’ll hit a financial brick wall instead.”

Lite historia. Det tog 4 år för världen att börja återhämta sig från 1929 års börskrash.

Fritt fall i Tokyo och Bombay | Näringslivsnyheter | SvD

Tokyobörsen rasade på nytt kraftigt i den inledande handeln i morse. Vid ett tillfälle hade Nikkei-index rasat med drygt 11 procent.

Det var det största fallet under en dag sedan börskraschen 1987 och översteg onsdagens börsnedgång på 9,4 procent.

Även i Indien rasade kurserna. Bombaybörsen hade på morgonen fallit med mer än 9 procent. Teknologiaktier föll med 13 procent sedan den näst största exportören av mjukvara sänkt sin vinstprognos.

Seoulbörsens Kospi-index föll efter någon timmes handel med 6,5 procent efter att ha dykt hela 9 procent när investerare paniksålde sina aktier, rapporterar Reuters.

I Australien hade Sydney-börsens kurser i genomsnitt fallit med omkring 7,4 procent efter ett par timmars handel.

När Singaporebörsen öppnade föll Strait Times-index 7,3 procent, rapporterar Reuters.

Tokyobörsen störtdykande fick Bank of Japan att pumpa in 35,5 miljarder dollar på penningmarknaden. Centralbanken gav sin ovanligt stora penninginjektion vid två tillfällen under morgonhandeln.

Det var den artonde dagen i rad som Bank of Japan har pumpat in pengar i finanssystemet i förhoppningen att säkra att det finns likvida medel under den globala finanskrisen.

Den globala finanskrisen krävde sin första japanska finansinstitution på fredagen. Samtidigt försökte den japanska regeringen stötta mindre banker när aktiekurserna i Tokyo störtdök i sitt kraftigaste fall sedan börskraschen 1987.

Japans Yamato Life Insurance, ett olistat försäkringsbolag, har ansökt om konkursskydd med 2,7 miljarder dollar i skulder. Regeringen och analytiker var dock snabba att tona ned riskerna.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på How low can it go – Global finanskrasch

  1. Pingback: De privatiserer gevinsterne og nationaliserer tabene | Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *