Socialdemokraterna har aldrig regerat ensamt

Det förvånar mig lite hur så många socialdemokrater tycks ha trott att socialdemokraterna skulle ta makten ensamma 2010. Större delen av det som brukar kallas det socialdemokratiska folkhemmet har byggts på allianser till mitten från 30-talet och framåt. Likadant har socialdemokraterna vad jag kommer ihåg aldrig haft någon allians med vänsterpartiet.

Det som nu LO och en majoritet av
socialdemokraterna tycks vilja ha? Jag undrar om någon av alla dessa kritiker funderat på hur situationen kan se ut 2010. Stigbjörn Lunggren har något för dessa personer att fundera över.

Socialdemokratiska gnällvänstern – okunniga eller propagandistiska? | Stig-Björn Ljunggren

Det här länge legat i korten att (s) och (mp) ska gå från frieri till en ringförlovning. Ändå dyker det upp en massa röster som förvånat undrar varför inte vänsterpartiet är med i sänghalmen.

Vänsterpartiet har till och med skrivit motion om att det här är en form av kvalificerad politisk mobbing.

Jag har läst en massa inlägg i socialdemokratiska tidningar och bloggar som är kritiska mot att (s) och (mp) gjort upp. Utan att ta med vänsterpartiet.

Men som du ser så diskuterar ingen av dem de taktiska avgöranden som jag lyft fram här och som är ytterst relevanta.

Men jag är förvånad över att de som skriver inte verkar ta upp alla faktorer som ligger helt öppet på bordet. Är de illa informerade eller bara förljugna propagandister?

Så här är det:

Debattörerna talar inte om:

– att (v) inte har en trovärdig ekonomisk politik och medvetet (?) fulat ut sig i synen på hur budgetordningen ska se ut. Problemet med detta är inte att allt som har att göra med budgettak etc är heligt, det kan självfallet förändras. Men inte NU och inte i ett läge när vänsterpartiet behöver tvätta bort stämpeln som varandes ett kommunistiskt parti förklätt till vänstersocialister.

– socialdemokratins uppdrag 2010 är inte att vinna vänsterpartistiska väljare utan vinna storstäderna, medelklassen och dem som röstade på Alliansen.

– att det för (s) är mer angeläget att säkra att (mp) inte svänger och hoppar över skaklarna med Allianspartierna som vid tidigare regeringsförhandlingar

– att (s) förbereder en möjlig koalition över blockgränserna i den händelse Sverigedemokraterna blir vågmästarparti (alternativet kan annars bli att Alliansen sitter kvar med passivt stöd av Jimmie Å och hanses kompisar)

En förklaring till att de inte rör vid dessa kärnfrågor är att de är okunniga som sagt. Eller är det taktiskt?

Ett annat förklaring är ju att dessa skribenter försökt få en socialdemokratisk vänsterpolitik fastlagd men nu ser ut att ha förlorat och därför av propagandamässiga skäl vill måla upp en bild av att det här beslutet tagits över partiets huvud.

Den populistiska argumentationslinje som nu putsas av är att partiet är toppstyrt och att dumma Mona borde ha väntat med alla avgöranden till nästa partikongress eller på något annat sätt rådslagit om framtidens koalitioner.

Vilket är Bull Shit, propagandistiskt vrövel, det har varit uppenbart för alla vad som varit på väg att hända, och (s) har gosat med (mp) mycket längre och mycket intimare än med (v).

Och (v) har inte ansträngt sig speciellt mycket för att bli ett trovärdigt alternativ. Kanske siktar de istället på att bli ett kantparti, som ett nationalvänsteralternativ till Sverigedemokraterna.

Likadant var fanns alla dessa röster som tydligen vill något annat de senaste två åren? Varför har de inte drivit frågan om en allians med vänsterpartiet eller för den delen en förflyttning till vänster. För jag antar att alla dessa kritiker har en konkret politik socialdemokraterna kan regera med 2010. Ensamma eller med vänsterpartiet.

Jag undrar dock om LOs fackförbund är överens om en lösning från vänster? 

Annars är det ganska komiskt att både den svenska blogghögern och bloggvänstern kommer med sura kommentarer. Med Jinge och Ingerö som två bra exempel. Båda är tydligen rörande överens om att Mona Sahlin borde sparkas.

Den nya Sahlinaffären | Jinges web och fotoblogg

Det är många som hävdat att Mona Sahlin inte har de personliga egenskaper som krävs för att leda Sveriges största politiska parti, eller i förlängningen Sveriges regering, åsikter som det egentligen inte funnits anledning att tvivla på. Men åtminstone jag har haft en öppning för att det kan handla om jantelagen, en möjlighet om att det är folk inom partiet som agerar utifrån någon slags avundsjuka.

Vi kan således konstatera några saker: 1) Det handlar inte om jantelagen eller någon slags avundsjuka. 2) Mona Sahlin har gått bakom ryggen på partiets verkställande utskott och även bakom ryggen på partistyrelsen. 3) Socialdemokratiska arbetarpartiets ordförande har helt tappat greppet.

Jag konstaterade i morse att jag misstänkte att somliga interna kritiker kanske skulle få rätt, Mona Sahlin kommer inte vara kvar till valet 2010. Nu är jag mer benägen att tro att hon är tvungen att frikopplas från sitt uppdrag omedelbart, det förefaller som om hon helt har förlorat omdömet.

Personligen tror jag att det redan pågår krismöten på flera håll inom partiet, och att vi nu återigen fått en ”Sahlinaffär”.

Johan Ingerö: Sahlin på väg att utlösa nytt rosornas krig?

Så här klantig får en statsministerkandidat inte vara. Vad händer om hon faktiskt lyckas bli Sveriges regeringschef? Som jag tidigare påpekat finns inte längre någon betydande ideologisk skillnad mellan blocken, vilket förvisso är beklagligt på många sätt. Men oavsett ideologi så måste en statsminister kunna analysera och kommunicera runt tunga ekonomiska skeenden och förstå den värld han eller hon agerar i.

Sahlin har visat att hennes förmåga inte ligger över den nivå som råder på SSU-kongresserna. Hon vet hur man myglar bort motståndare, men hon har ingen sammanhållen analys av vad makten ska användas till. Därmed visar hon även att hon kommer att vara utelämnad till expertis utan demokratiskt mandat.

Mer i Media:
Ekot AB1 SvD1 HD1  SDS ETC it, DN1,

Bloggat:

”Mona Sahlins nya barbieklubb” | Ledarsidan | SvD

Visst innebär de rödgröna förflyttningarna att vänsterpartiet kan ta ut svängarna mer än när man höll sig på mattan för att behaga s. Samtidigt gör det ingen stor skillnad. Vänstern har begränsade val efter 2010.

Vinner Alliansen igen förändras fältet på nytt. Vinner s intar man, tvärtemot vad Ohly har sagt, rollen som dörrmatta och ger stöd åt s+mp. Eller fäller man en sådan regering och bidrar till ett tumult, som få väljare lär belöna i långa loppet.

Den socialdemokratiska bloggosfären erbjuder mustigare negationer än ledarsidorna. Man ”kokar av upprördhet” och får en ”dålig smak i munnen”. Korkat, feltajmat, historiskt misstag är några av omdömena. En del tror på proteströster för att ”tvinga vår kära Mona att tänka till” medan andra frågar ”Vad i helvete har du skaffat för rådgivare, Mona?” I Örebro konstaterar lokalpolitikern Reza Javid att ”SAP har blivit Mona Sahlins nya barbieklubb”.

Konvulsionerna finns inte bara på gräsrotsnivå. I Aftonbladet (9/10) är flera VU-ledamöter kritiska och menar att Sahlin varken bett om eller fått något enigt grönt ljus från partiledningen. Missnöjet genomsyrar alla nivåer. Så jo, visst spelar Sahlin högt. På sina håll krävs redan en omröstning, vilket skulle bli besvärligt för henne. Enligt partiets stadgar räcker det att minst fem procent av partiets medlemmar önskar en sådan för att partistyrelsen ska vara skyldig att genomföra.

Sahlins drag är dock det första som kan kallas aktiv förberedelse inför den händelse att Sverigedemokraterna äntrar riksdagen 2010. Utan att nämna Sd har hon (kanske) skapat ett handlingsutrymme där hon med lock, pock och inkallelseorder kan försöka bryta upp Alliansen.

Allt hänger nu på hur Sahlin hanterar det interna missnöjet. Lyckas hon hålla rörelsen i schack så kan det bli ett stort steg på förnyelsens bana. Alliansen med mp innebär i praktiken att hon tvingar fram en metamorfos där s ger upp sin stolta självbild som ständigt och ensamt regerande parti. Det lär bli sveda och värk i den processen.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

22 svar på Socialdemokraterna har aldrig regerat ensamt

 1. Trött på gnälliga högersossar skriver:

  Nej, med andra ord så är en röst på socialdemokraterna eller miljöpartiet att rösta borgerligt. Vänstern blir förhoppningsvis inte ett borgerligt parti, men det kan tyvärr också ske. Då saknas orsak att rösta alls, givetvis.

  Givetvis är det p.g.a denna orsaken som socialdemokraterna tappat så enorma mängder av sina väljare.

  Jodå, jag är för yttrandefrihet. Du däremot kallar folk med andra meningar för talibaner vilket torde tyda på att du är för någon sorts terrorlagstiftning mot dem.

  Och visst har jag hört talas om vägval vänster.. Som du skriver:

  ”Vägval Vänster som förening är inte identisk med de vänsterpartister som kallats “förnyare”, då föreningen också har medlemmar utan förflutet i Vänsterpartiet. Dels partilösa, men också medlemmar från en rad andra partier (till exempel Socialdemokraterna, Folkpartiet, Miljöpartiet och Socialistiska partiet).”

  Den rörelsen bevisar hur högt i tak det är i vänstern. Trots att de faktiskt bildar förening med folk från folkpartiet har de fått hållas, trots att de t.o.m planerat att splittra partiet i två. Socialdemokraterna skulle aldrig ha tillåtit något sådant. De skulle sparkat ut alla utan pardon.

  • ckrantz skriver:

   @Trött på gnälliga högersossar
   Du känner uppenbarligen inte till vägval vänster eller vänsterpartiet. Jag var med i organisationen VVV från början. Och har hört det mesta om vad som hände inne i vänsterpartiet. Och känner flertalet ledande vänsterpartister som försökte förändra partiet.

   Förövrigt tappade socialdemokraterna 165000 väljare till moderaterna, inte till vänsterpartiet.

   Men vad har det för betydelse om du vill leva i en alternativ verklighet.

 2. Trött på skriver:

  Nej, med andra ord så är en röst på socialdemokraterna eller miljöpartiet att rösta borgerligt. Vänstern blir förhoppningsvis inte ett borgerligt parti, men det kan tyvärr också ske. Då saknas orsak att rösta alls, givetvis.

  Givetvis är det p.g.a denna orsaken som socialdemokraterna tappat så enorma mängder av sina väljare.

  Jodå, jag är för yttrandefrihet. Du däremot kallar folk med andra meningar för talibaner vilket torde tyda på att du är för någon sorts terrorlagstiftning mot dem.

  Och visst har jag hört talas om vägval vänster.. Som du skriver:

  "Vägval Vänster som förening är inte identisk med de vänsterpartister som kallats “förnyare”, då föreningen också har medlemmar utan förflutet i Vänsterpartiet. Dels partilösa, men också medlemmar från en rad andra partier (till exempel Socialdemokraterna, Folkpartiet, Miljöpartiet och Socialistiska partiet)."

  Den rörelsen bevisar hur högt i tak det är i vänstern. Trots att de faktiskt bildar förening med folk från folkpartiet har de fått hållas, trots att de t.o.m planerat att splittra partiet i två. Socialdemokraterna skulle aldrig ha tillåtit något sådant. De skulle sparkat ut alla utan pardon.

  • ckrantz skriver:

   @Trött på gnälliga högersossar
   Du känner uppenbarligen inte till vägval vänster eller vänsterpartiet. Jag var med i organisationen VVV från början. Och har hört det mesta om vad som hände inne i vänsterpartiet. Och känner flertalet ledande vänsterpartister som försökte förändra partiet.

   Förövrigt tappade socialdemokraterna 165000 väljare till moderaterna, inte till vänsterpartiet.

   Men vad har det för betydelse om du vill leva i en alternativ verklighet.

 3. Marlene Olsson skriver:

  storebror socialdemokrat…skrattar över sin egen överlägsenhet över att de minsann kommer att vinna , lätt. Lillebror vänstern, en röst där är en röst på alliansen? När socialdemokraterna faktiskt redan är högern? Nej, vet du vad. Vänstern är det enda vänsterparti vi har i dag. Det finns ingen socialdemokrati, i stället borde sossarna samarbeta sig ihop med högern, det vore mer ärligt. Usch vilken mardrömslikt helvete.

  Kärlek 6 Socialismen. Söndrade vi falla.

 4. Marlene Olsson skriver:

  storebror socialdemokrat…skrattar över sin egen överlägsenhet över att de minsann kommer att vinna , lätt. Lillebror vänstern, en röst där är en röst på alliansen? När socialdemokraterna faktiskt redan är högern? Nej, vet du vad. Vänstern är det enda vänsterparti vi har i dag. Det finns ingen socialdemokrati, i stället borde sossarna samarbeta sig ihop med högern, det vore mer ärligt. Usch vilken mardrömslikt helvete.

  Kärlek 6 Socialismen. Söndrade vi falla.

 5. ckrantz skriver:

  @Trött på gnälliga högersossar:

  Så med andra ord, en röst på vänsterpartiet är en röst på alliansen 🙂

  Jag ser redan klistermärkena. En röst på Västerpartiet, fyra år mer med alliansen.

  Och nu vill jag krossa alla som jag uttrycker en avvikande åsikt mot. Var du inte för yttrandefrihet.

  Sen är du inte det lite väl konspiratoriskt lagd? Vet du ens vad en fundamentalist är?

  Varför sedan inte skriva under ditt riktiga namn? Jag ser ju ändå varifrån du kommer.

  Förövrigt, hört talas om vägval vänster?

  Efter Gudrun Schymans avgång som Vänsterpartiets ledare märktes en grupp vänsterpartister som kallade sig "förnyare", som ville överge Vänsterpartiets revolutionära tradition till förmån för vad de kallar en grön, feministisk reformsocialism. I samband med att Lars Ohly valdes till partiledare på våren 2004 misslyckades denna grupps försök att reformera partiet. Till följd av detta bildades Vägval Vänster.

  Medlemmar i Vägval Vänster har offentligt kritiserat Ohly och Vänsterpartiets ledning i samband med Uppdrag gransknings reportage om vänsterpartiets historia i oktober 2004. Dessa har i sin tur kritiserats för att inte följa demokratiskt fattade kongressbeslut, samt för att försöka splittra partiet. Men Vägval Vänster som förening är inte identisk med de vänsterpartister som kallats "förnyare", då föreningen också har medlemmar utan förflutet i Vänsterpartiet. Dels partilösa, men också medlemmar från en rad andra partier (till exempel Socialdemokraterna, Folkpartiet, Miljöpartiet och Socialistiska partiet).

  I en intervju med Dagens Nyheter 2004 beskrev Johan Lönnroth Vägval Vänster som en partipolitisk fristående förening med syftet att sprida och bredda den ideologiska vänsterdebatten, inte för att den är fientligt inställd till Vänsterpartiet, men för att få med fler personer med olika partitillhörigheter såsom trotskister, syndikalister och miljöpartister för att skapa en idédebatt om vänsterns framtidsutsikter och möjligheter.

  Föreningen höll ett rådslag i Årsta i Stockholm den 29 januari 2005, där de trots yttre förväntningar avstod från att bilda ett nytt parti. För närvarande har Vägval Vänster inte uttalat några ambitioner att bilda parti. De har varken något partiprogram eller någon officiell ideologisk tillhörighet. En anledning till detta är att man inte vill tvinga föreningens medlemmar att lämna de partier som de nu tillhör, vilket antagligen skulle bli följden om ett parti formellt bildades. Föreningen kan dock tänka sig att stödja enskilda lokala partier, eller "alla goda vänsterinitiativ som stärker de frihetliga och folkliga rörelserna" som man sade i samband med årsstämman i juni 2005.

 6. ckrantz skriver:

  @Trött på gnälliga högersossar:

  Så med andra ord, en röst på vänsterpartiet är en röst på alliansen 🙂
  Jag ser redan klistermärkena. En röst på Västerpartiet, fyra år mer med alliansen.

  Och nu vill jag krossa alla som jag uttrycker en avvikande åsikt mot. Var du inte för yttrandefrihet.
  Sen är du inte det lite väl konspiratoriskt lagd? Vet du ens vad en fundamentalist är?

  Varför sedan inte skriva under ditt riktiga namn? Jag ser ju ändå varifrån du kommer.

  Förövrigt, hört talas om vägval vänster?

  Efter Gudrun Schymans avgång som Vänsterpartiets ledare märktes en grupp vänsterpartister som kallade sig ”förnyare”, som ville överge Vänsterpartiets revolutionära tradition till förmån för vad de kallar en grön, feministisk reformsocialism. I samband med att Lars Ohly valdes till partiledare på våren 2004 misslyckades denna grupps försök att reformera partiet. Till följd av detta bildades Vägval Vänster.
  Medlemmar i Vägval Vänster har offentligt kritiserat Ohly och Vänsterpartiets ledning i samband med Uppdrag gransknings reportage om vänsterpartiets historia i oktober 2004. Dessa har i sin tur kritiserats för att inte följa demokratiskt fattade kongressbeslut, samt för att försöka splittra partiet. Men Vägval Vänster som förening är inte identisk med de vänsterpartister som kallats ”förnyare”, då föreningen också har medlemmar utan förflutet i Vänsterpartiet. Dels partilösa, men också medlemmar från en rad andra partier (till exempel Socialdemokraterna, Folkpartiet, Miljöpartiet och Socialistiska partiet).
  I en intervju med Dagens Nyheter 2004 beskrev Johan Lönnroth Vägval Vänster som en partipolitisk fristående förening med syftet att sprida och bredda den ideologiska vänsterdebatten, inte för att den är fientligt inställd till Vänsterpartiet, men för att få med fler personer med olika partitillhörigheter såsom trotskister, syndikalister och miljöpartister för att skapa en idédebatt om vänsterns framtidsutsikter och möjligheter.
  Föreningen höll ett rådslag i Årsta i Stockholm den 29 januari 2005, där de trots yttre förväntningar avstod från att bilda ett nytt parti. För närvarande har Vägval Vänster inte uttalat några ambitioner att bilda parti. De har varken något partiprogram eller någon officiell ideologisk tillhörighet. En anledning till detta är att man inte vill tvinga föreningens medlemmar att lämna de partier som de nu tillhör, vilket antagligen skulle bli följden om ett parti formellt bildades. Föreningen kan dock tänka sig att stödja enskilda lokala partier, eller ”alla goda vänsterinitiativ som stärker de frihetliga och folkliga rörelserna” som man sade i samband med årsstämman i juni 2005.

 7. Marlene Olsson skriver:

  Du menar det vänsterparti som för 3 år sedan höll på att spricka? Och som nu drivit ut större delen av det som
  var dissidenter med avvikande åsikter. Jag vet inte hur det ser ut på andra håll men i GBG vimlar det av före detta
  vänsterpartister som lämnar för de inte stod ut bristen på interndemokrati? Det var sådan mjukisar som villa ha en
  frihetlig vänster med mer individuella alternativ för människor.

  Sedan, vad är ‘vänsterpolitik’ eftersom socialdemokraterna nu tydligen för en högerpolitik. Det pratas väldigt mycket om vad som är fel men mindre om vad som är en riktig vänsterpolitik
  Jag kan inte mena så många andra vänsterpartier än det enda vi har. Vad spelar det för roll vad som hände för tre år sedan? Har inte alla partier historier om vad som hänt och inte hänt bakåt i tiden? Det viktiga är väl vad som händer i dag. Vi har ett vänsterparti som vill bygga sig själva starkare, än hur lång tid det månde ta. Alla kan lära sig av saker som inte fungerat tidigare och varför skulle vänsterpartiet vara ett undantag?

  Om socialdemokraterna eller om man ska säga socialdemokraternas ledning, och som inte tycks vara så förankrat bland LO facken och resten av grärrötternas rörelse, väljer att samarbeta med miljöpartiet som spretar åt höger, då har vi att göra med högersossar. Vad är vänster? Vänsterpartiet skulle aldrig samarbeta med högerpartier. Vänsterpartiet är det enda parti som inte vill ha med EU att göra, och skulle adrig lätt förhandla bort detta likt miljöpartiet bara för att få sitta med i regeringen. För vänsterpartiet ser inte bara en plats i regeringen som vikttigt, det är minst lika viktigt med fotarbete där man lyssnar in vad människor vill. Mona Sahlin sade när hon blev ordförande att nu skulle hon till skillnad från Göran Persson, som tycktes köra en mer enmanshow, lyssna in sina medlemmar. Det snackades om små grupper, riktigt demokrati och medbestämmande, alltså, likt på Olof Palme tiden. Men vart har det tagit vägen nu? Nu skriver tidningar och bloggar om att hon går sin egen stil som inte ens Göran Persson gjort. Hon har förvandlat socialdemokratin till ett liberalt parti! det är allvarligt. Det är inte klokt. Om hon svärmar så mycket för högern varför tar hon helt enkelt inte och byter bort sin röda ros till en annan mer lämplig blomma? Varför ska man göra om grunden ? Man blir matt. Det torde vara en sund reaktion. Om man inte ens reagerar undrar jag hur det är ställt inom och inne i socialdemokarternas själ, egentligen. Vad är det som hänt?

  • ckrantz skriver:

   @Marlene Olsson:
   Det är jättebra om vänsterpartiet utvecklats. Något jag hittills inte sett några yttre tecken på. Med utveckling menar jag då att man hittar nya sätt att se på samhället och en politik som inte står med fötterna i 1800-tal. Och att det är högt i tak för diskussioner och åsiktsskillnader.

   Teknikutvecklingen håller drastiskt på att förändra produktionsförhållandena och hela industrisamhället. Ändå pratar många till vänster som att det fortfarande handlade om arbetare och kapitalister. Den genomsnittlige arbetare är idag välbärgad medelklass och kapitalisten är en fondförvaltare som sköter arbetarens pensionspengar. Om man ska hårdra det lite. Samtidigt som en stor grupp människor håller på att falla ut ur ekonomin. En ny underklass om man så vill. Den består av kvinnor, unga, gamla, svenskar, invandrare.

   Det vänsterpartiet borde göra är att prata mer om sin egen politik och inte diskutera socialdemokratin eller katalogisera allt som höger eller vänster. Gör något konkret för människor istället.

   Var har vänsterpartiet varit de senaste två åren medan alliansen sparkat ut folk i fattigdom. S har i alla fall ursäkten att de bytt partiledare, partiprogram och delar av partiledningen. Och att det är 150000 socialdemokrater som håller på med ett arbete över hela Sverige med rådslagsgrupper där alla som vill kan engagera sig och få med sig andra i vilken politik som ska drivas. Det ska vara klart 2009.

   Det jag undrar över är varför har inte ohly med LO stått utanför Rosenbad varje vecka med en visselpips demonstration. Eller utanför Volvo. Eller visat upp alla de urusla arbetsplatser och levnadsförhållande som finns i Sverige, Eller alla andra sätt som vänsterpartiet kunde agerat för att driva opinion mot alliansen. V har haft två år på sig att ta ledningen i oppositionen.

   Jag vill aldrig mer se en alliansregering i Sverige. Och moderaterna försatta i politisk isolering. Människorna går före ideologin och då struntar jag i var mp hamnar på den politiska skalan. Här är det då viktigare med ett långsiktigt stabilt samarbete. Och vad de två partierna kommer att att gör för att förbättra situationen för alla svenskar efter den katastrofala alliansen. Bryta upp den ökande fattigdomen. Utbildning, Bostäder, Arbete. Ett rättvist Sverige för alla svenskar.

   Det är det de handlar om. Inte om att klassificera något som höger eller vänster och säga usch dom vill jag inte prata med. Det är ideologiskt navelskådande jag inte tycker Sverige har råd med. Och de sviker alla de som behöver hjälp.

   Men tydligen vänsterpartiet redo att medverka till att alliansen sitter kvar. Det för att de inte får vara med i en regering! Är det verkligen värt priset att släppa fram alliansen med sverigedemokraterna som troligt stödparti.

 8. Marlene Olsson skriver:

  Du menar det vänsterparti som för 3 år sedan höll på att spricka? Och som nu drivit ut större delen av det som

  var dissidenter med avvikande åsikter. Jag vet inte hur det ser ut på andra håll men i GBG vimlar det av före detta

  vänsterpartister som lämnar för de inte stod ut bristen på interndemokrati? Det var sådan mjukisar som villa ha en

  frihetlig vänster med mer individuella alternativ för människor.

  Sedan, vad är ‘vänsterpolitik’ eftersom socialdemokraterna nu tydligen för en högerpolitik. Det pratas väldigt mycket om vad som är fel men mindre om vad som är en riktig vänsterpolitik

  Jag kan inte mena så många andra vänsterpartier än det enda vi har. Vad spelar det för roll vad som hände för tre år sedan? Har inte alla partier historier om vad som hänt och inte hänt bakåt i tiden? Det viktiga är väl vad som händer i dag. Vi har ett vänsterparti som vill bygga sig själva starkare, än hur lång tid det månde ta. Alla kan lära sig av saker som inte fungerat tidigare och varför skulle vänsterpartiet vara ett undantag?

  Om socialdemokraterna eller om man ska säga socialdemokraternas ledning, och som inte tycks vara så förankrat bland LO facken och resten av grärrötternas rörelse, väljer att samarbeta med miljöpartiet som spretar åt höger, då har vi att göra med högersossar. Vad är vänster? Vänsterpartiet skulle aldrig samarbeta med högerpartier. Vänsterpartiet är det enda parti som inte vill ha med EU att göra, och skulle adrig lätt förhandla bort detta likt miljöpartiet bara för att få sitta med i regeringen. För vänsterpartiet ser inte bara en plats i regeringen som vikttigt, det är minst lika viktigt med fotarbete där man lyssnar in vad människor vill. Mona Sahlin sade när hon blev ordförande att nu skulle hon till skillnad från Göran Persson, som tycktes köra en mer enmanshow, lyssna in sina medlemmar. Det snackades om små grupper, riktigt demokrati och medbestämmande, alltså, likt på Olof Palme tiden. Men vart har det tagit vägen nu? Nu skriver tidningar och bloggar om att hon går sin egen stil som inte ens Göran Persson gjort. Hon har förvandlat socialdemokratin till ett liberalt parti! det är allvarligt. Det är inte klokt. Om hon svärmar så mycket för högern varför tar hon helt enkelt inte och byter bort sin röda ros till en annan mer lämplig blomma? Varför ska man göra om grunden ? Man blir matt. Det torde vara en sund reaktion. Om man inte ens reagerar undrar jag hur det är ställt inom och inne i socialdemokarternas själ, egentligen. Vad är det som hänt?

  • ckrantz skriver:

   @Marlene Olsson:
   Det är jättebra om vänsterpartiet utvecklats. Något jag hittills inte sett några yttre tecken på. Med utveckling menar jag då att man hittar nya sätt att se på samhället och en politik som inte står med fötterna i 1800-tal. Och att det är högt i tak för diskussioner och åsiktsskillnader.

   Teknikutvecklingen håller drastiskt på att förändra produktionsförhållandena och hela industrisamhället. Ändå pratar många till vänster som att det fortfarande handlade om arbetare och kapitalister. Den genomsnittlige arbetare är idag välbärgad medelklass och kapitalisten är en fondförvaltare som sköter arbetarens pensionspengar. Om man ska hårdra det lite. Samtidigt som en stor grupp människor håller på att falla ut ur ekonomin. En ny underklass om man så vill. Den består av kvinnor, unga, gamla, svenskar, invandrare.

   Det vänsterpartiet borde göra är att prata mer om sin egen politik och inte diskutera socialdemokratin eller katalogisera allt som höger eller vänster. Gör något konkret för människor istället.

   Var har vänsterpartiet varit de senaste två åren medan alliansen sparkat ut folk i fattigdom. S har i alla fall ursäkten att de bytt partiledare, partiprogram och delar av partiledningen. Och att det är 150000 socialdemokrater som håller på med ett arbete över hela Sverige med rådslagsgrupper där alla som vill kan engagera sig och få med sig andra i vilken politik som ska drivas. Det ska vara klart 2009.

   Det jag undrar över är varför har inte ohly med LO stått utanför Rosenbad varje vecka med en visselpips demonstration. Eller utanför Volvo. Eller visat upp alla de urusla arbetsplatser och levnadsförhållande som finns i Sverige, Eller alla andra sätt som vänsterpartiet kunde agerat för att driva opinion mot alliansen. V har haft två år på sig att ta ledningen i oppositionen.

   Jag vill aldrig mer se en alliansregering i Sverige. Och moderaterna försatta i politisk isolering. Människorna går före ideologin och då struntar jag i var mp hamnar på den politiska skalan. Här är det då viktigare med ett långsiktigt stabilt samarbete. Och vad de två partierna kommer att att gör för att förbättra situationen för alla svenskar efter den katastrofala alliansen. Bryta upp den ökande fattigdomen. Utbildning, Bostäder, Arbete. Ett rättvist Sverige för alla svenskar.

   Det är det de handlar om. Inte om att klassificera något som höger eller vänster och säga usch dom vill jag inte prata med. Det är ideologiskt navelskådande jag inte tycker Sverige har råd med. Och de sviker alla de som behöver hjälp.

   Men tydligen vänsterpartiet redo att medverka till att alliansen sitter kvar. Det för att de inte får vara med i en regering! Är det verkligen värt priset att släppa fram alliansen med sverigedemokraterna som troligt stödparti.

 9. Trött på gnälliga högersossar skriver:

  Japp, kontentan är att jag hellre ser att alliansen sitter kvar än att socialdemokraterna genomför deras politik åt dem. Jag tänker inte ha solidaritet med socialdemokrater som letar efter fina styrelseposter.

  Vänsterpartiet har vad jag vet inte sparkat ut några kritiker, socialdemokraterna däremot har sparkat ut större delen av sina väljare.

  Ah, höger betyder alltså att ”tänka själv”. Tänka själv tycks här då snarare vara en synonym för att vara i minoritet utan väljarförankring. Jag noterar att du agerar taliban i dina attacker mot mig och alla andra i partiet. Att vilja krossa de som inte är för din högerpolitik. Jag är mycket trött på den osolidariska högerspöken som vill tvinga vänsterpartier att föra högerpolitik ihopp om att de själva ska tjäna på det och kunna ignorera de med sämre inkomst.

 10. Trött på skriver:

  Japp, kontentan är att jag hellre ser att alliansen sitter kvar än att socialdemokraterna genomför deras politik åt dem. Jag tänker inte ha solidaritet med socialdemokrater som letar efter fina styrelseposter.

  Vänsterpartiet har vad jag vet inte sparkat ut några kritiker, socialdemokraterna däremot har sparkat ut större delen av sina väljare.

  Ah, höger betyder alltså att "tänka själv". Tänka själv tycks här då snarare vara en synonym för att vara i minoritet utan väljarförankring. Jag noterar att du agerar taliban i dina attacker mot mig och alla andra i partiet. Att vilja krossa de som inte är för din högerpolitik. Jag är mycket trött på den osolidariska högerspöken som vill tvinga vänsterpartier att föra högerpolitik ihopp om att de själva ska tjäna på det och kunna ignorera de med sämre inkomst.

 11. ckrantz skriver:

  @Trött på gnälliga högersossar:

  Så kontentan är att du hellre ser att alliansen sitter kvar. Vem du nu är. Troll, högerliberal elller vänsterpartisti?

  Så mycket var den solidariteten värd med alla de som alliansen sparkat på. Rätt ideologi går före människor. Uppenbarligen vet du heller inte vad antidemokratiskt är. S-kritikerna hade varit utsparkade för länge sedan om det varit vänsterpartiet.

  Jag vill ha frihet och lika möjligheter för alla, ekonomisk tryghet men är tydligen ’höger’ sosse för att jag vågar ifrågasätta de politiska budorden om vad som är rätt vänster och tänker själv. Det är politisk talibanism. Där avvikande ska slås ner och alla med fel åsikt är fiender. Något som man oftast hittar i just vänsterpartiet där ju rätt ’tro’ går före människor.

  Jag är trött på osolidarisk vänster som låter politiken gå före människorna.

 12. ckrantz skriver:

  @Trött på gnälliga högersossar:

  Så kontentan är att du hellre ser att alliansen sitter kvar. Vem du nu är. Troll, högerliberal elller vänsterpartisti?

  Så mycket var den solidariteten värd med alla de som alliansen sparkat på. Rätt ideologi går före människor. Uppenbarligen vet du heller inte vad antidemokratiskt är. S-kritikerna hade varit utsparkade för länge sedan om det varit vänsterpartiet.

  Jag vill ha frihet och lika möjligheter för alla, ekonomisk tryghet men är tydligen 'höger' sosse för att jag vågar ifrågasätta de politiska budorden om vad som är rätt vänster och tänker själv. Det är politisk talibanism. Där avvikande ska slås ner och alla med fel åsikt är fiender. Något som man oftast hittar i just vänsterpartiet där ju rätt 'tro' går före människor.

  Jag är trött på osolidarisk vänster som låter politiken gå före människorna.

 13. Trött på gnälliga högersossar skriver:

  Riktig vänsterpolitik är att vara solidarisk. Att bry sig om friheten för de fattiga istället som de högersossar som vill minska deras frihet. Det handlar om att ge lika möjligheter för alla och hindra de med större kapitaltillgångar från att ha ett större inflytande över människors privata liv.

  Det handlar om att ge trygghet för alla istället för diffusa ”hårdare krav”. Att se till att alla har det livets nödvändiga som el och bostad istället för att höja priserna på dem genom privatiseringar. Det handlar om att se till att alla har en acceptabel pension istället för att tvinga alla att spela bort den på börsen och göda en hög finansvalpar.

  Nå, i sorgen efter det odemokratiska och oförankrade beslutet att enbart sammarbeta med det borgerliga Mp som saknar alla trovärdighet i ekonomifrågor kan vi glädja oss åt att socialdemokraterna i alla fall kommer få färre väljare nu. De senaste årens politik har lett till de sämsta valresultaten någonsin. Vi får hoppas att det blir ett ännu sämre resultat nu. Själv tänker jag enbart rösta på vänstern om de lovar att fälla socialdemokraterna nu.

  Hellre en borgerlig seger än att socialdemokraterna förvandlas till ett borgerligt parti. Nu är partiet extremt antidemokratiskt och gör vad de kan för att rensa ut oliktänkande. Kanske hoppas man på att spräcka partiet och endast ha de extrema högersossarna kvar som arbetar mot den individuella friheten? Vi får se.

 14. Trött på skriver:

  Riktig vänsterpolitik är att vara solidarisk. Att bry sig om friheten för de fattiga istället som de högersossar som vill minska deras frihet. Det handlar om att ge lika möjligheter för alla och hindra de med större kapitaltillgångar från att ha ett större inflytande över människors privata liv.

  Det handlar om att ge trygghet för alla istället för diffusa "hårdare krav". Att se till att alla har det livets nödvändiga som el och bostad istället för att höja priserna på dem genom privatiseringar. Det handlar om att se till att alla har en acceptabel pension istället för att tvinga alla att spela bort den på börsen och göda en hög finansvalpar.

  Nå, i sorgen efter det odemokratiska och oförankrade beslutet att enbart sammarbeta med det borgerliga Mp som saknar alla trovärdighet i ekonomifrågor kan vi glädja oss åt att socialdemokraterna i alla fall kommer få färre väljare nu. De senaste årens politik har lett till de sämsta valresultaten någonsin. Vi får hoppas att det blir ett ännu sämre resultat nu. Själv tänker jag enbart rösta på vänstern om de lovar att fälla socialdemokraterna nu.

  Hellre en borgerlig seger än att socialdemokraterna förvandlas till ett borgerligt parti. Nu är partiet extremt antidemokratiskt och gör vad de kan för att rensa ut oliktänkande. Kanske hoppas man på att spräcka partiet och endast ha de extrema högersossarna kvar som arbetar mot den individuella friheten? Vi får se.

 15. ckrantz skriver:

  @Marlene Olsson:

  Du menar det vänsterparti som för 3 år sedan höll på att spricka? Och som nu drivit ut större delen av det som
  var dissidenter med avvikande åsikter. Jag vet inte hur det ser ut på andra håll men i GBG vimlar det av före detta
  vänsterpartister som lämnar för de inte stod ut bristen på interndemokrati? Det var sådan mjukisar som villa ha en
  frihetlig vänster med mer individuella alternativ för människor.

  Sedan, vad är ’vänsterpolitik’ eftersom socialdemokraterna nu tydligen för en högerpolitik. Det pratas väldigt mycket om vad som är fel men mindre om vad som är en riktig vänsterpolitik.

 16. ckrantz skriver:

  @Marlene Olsson:

  Du menar det vänsterparti som för 3 år sedan höll på att spricka? Och som nu drivit ut större delen av det som

  var dissidenter med avvikande åsikter. Jag vet inte hur det ser ut på andra håll men i GBG vimlar det av före detta

  vänsterpartister som lämnar för de inte stod ut bristen på interndemokrati? Det var sådan mjukisar som villa ha en

  frihetlig vänster med mer individuella alternativ för människor.

  Sedan, vad är 'vänsterpolitik' eftersom socialdemokraterna nu tydligen för en högerpolitik. Det pratas väldigt mycket om vad som är fel men mindre om vad som är en riktig vänsterpolitik.

 17. Marlene Olsson skriver:

  Jag tror att socialdemokraterna är livrädda att Mona Sahlins höga spel kommer att resultera i att många socialdemokrater lämnar partiet och i stället röstar på vänsterpartiet. Varför är det så konstigt att folket vill ha en mer solidariskt politik? Vad är det för hotfullt med det? SKL (Sveriges kommuner och landsting) undersökning visar att folket vill betala mera i skatter, tvärtemot vad partiledningen i socialdemokratin säger. Det är ingen slump att detta tystas ner i det högercentrerade mediaklimatet. Men det ändrar inte faktum för den sakens skull. Jag tycker att socialdemokratin saknar gräsrotsförankring. Vänsterpartiet är det enda parti vi har som kan föra en politik som stämmer mer överens med vad folket vill ha. Och erfarenheter skriver vänsterbloggar om visar från Tyskland att om man bara har ett alternativ för mer vänsterpolitik ökar stödet, det är för mig inte konstigt.

 18. Marlene Olsson skriver:

  Jag tror att socialdemokraterna är livrädda att Mona Sahlins höga spel kommer att resultera i att många socialdemokrater lämnar partiet och i stället röstar på vänsterpartiet. Varför är det så konstigt att folket vill ha en mer solidariskt politik? Vad är det för hotfullt med det? SKL (Sveriges kommuner och landsting) undersökning visar att folket vill betala mera i skatter, tvärtemot vad partiledningen i socialdemokratin säger. Det är ingen slump att detta tystas ner i det högercentrerade mediaklimatet. Men det ändrar inte faktum för den sakens skull. Jag tycker att socialdemokratin saknar gräsrotsförankring. Vänsterpartiet är det enda parti vi har som kan föra en politik som stämmer mer överens med vad folket vill ha. Och erfarenheter skriver vänsterbloggar om visar från Tyskland att om man bara har ett alternativ för mer vänsterpolitik ökar stödet, det är för mig inte konstigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *