Kaos inom oppositionen – Var det detta alla vänsterkritiker ville ha?Så vad händer nu. Ska man tro media, diverse  ledarsidor och ett antal s-bloggar ska nu samtal inledas med vänsterpartiet som någon slags del i en koalition, något miljöpartiet säger inte stämmer. Enn Kokk’s blogg sammanfattar inställningen från alla de till vänster som protesterat. Jag ’ser fram’ emot gemensamma framträdanden med Lars Ohly nu när det demokratiska vänsterpartiet och socialdemokraterna har så mycket gemensamt. Och nej, jag köper inte hänvisningen till historiska dygder.

Enn Kokk » Vänsterpartiet behövs om det ska finnas något vänsteralternativ i nästa val

Vänsterpartiet behövs om det ska finnas något vänsteralternativ i nästa val
10 oktober 2008 16:48 | Politik |

Som mina läsare vet, är jag en gammal kommunistätare. Historiskt sett, när
Vänsterpartiet fortfarande förkortade sig VPK (där K stod för
Kommunisterna) eller ännu tidigare SKP (Sveriges Kommunistiska Parti),
reducerade sig partiet självt till att på sin höjd utgöra ett passivt
röstunderlag till Socialdemokraterna, och då skulle jag aldrig ha
kunnat tänka mig, att partiet ingick i någon regering tillsammans med
Socialdemokraterna.

Jag är fortsatt kritisk till att det i Vänsterpartiet än idag finns människor, som själva betecknar sig som kommunister. Men man måste vara både blind och döv för att inte se, att
partiet som helhet har ändrat karaktär: numera är partiet ett
demokratiskt och socialistiskt parti, något som också socialdemokratin,
åtminstone historiskt, har ansett sig vara, till och med ensamt vara.

Är det vänsterpartiet man vill ha? Något, som i säg är konstigt med tanke på att i LOs fall fler LO
medlemmar röstar på moderaterna än vänsterpartiet om jag kommer ihåg rätt. Och att socialdemokraterna förlorade valet 2006 på att delar av socialdemokratin gick till höger. Det var inte till vänsterpartiet som 165000 socialdemokrater gick 2006.

Ändå är det nu genom att gå till vänster som valet 2010 ska vinnas. Med vänsterpartiet som valmagnet. Utan att någon kan säga vad denna vänstersväng ska innebära i konkret politik. Suck.

Tydligen har också, om SvD’s ledarsida
, ska anses trovärdig, bara två av 15 LO förbund stöt uppgörelsen med miljöpartiet. Och inte heller distriktsordföranden?

Är det 13 fackförbundordföranden som ska styra politiken? Tydligen är det i alla fall inte det socialdemokratiska partiet man ska gå med i om man vill påverka. Handels och Seko har gjort klart att hela rådslags arbete var värdelöst och tydligen högpolitik. Bra gjort av facket att skita i övriga s-medlemmar.

”Socialdemokratin måste bilda front med vänstern”

Fackförbunden Seko och Handels kräver att s tar steg till vänster: Samverkan mellan samtliga tre oppositionspartier är helt avgörande. För att skapa ett tydligt alternativ till alliansregeringen är det nödvändigt att oppositionen formulerar en egen politik. Helt avgörande blir att få ihop ett samarbete mellan samtliga oppositionspartier för att bekämpa klyftor och orättvisor i samhället. Om socialdemokratin lanserar en ny välfärdspolitik med samma retorik som alliansens hur ska väljarna då kunna se skillnaderna? Varför välja en ny regering som lägger sig nära den borgerliga regeringen? Det är dags att socialdemokratin tar ett steg åt vänster, skriver Janne Rudén, förbundsordförande för Facket för Service och Kommunikation, Seko, och Lars-Anders Häggström förbundsordförande för Handelsanställdas förbund.

Har ingen av alla dessa kritiker varit medvetna om arbetet med att gå ifrån alla de minoritetsregeringar som styrt Sverige de senaste åren. Och ta fram ett alternativ till alliansen. Tydligen inte, eftersom ingen hade en aaaning om samarbets planerna med miljöpartiet.

Hela diskussionen har tagit en märklig vändning. Plötsligt är hela det socialdemokratiska rådslags arbetet underkänt av diverse röster som borgerlig politik. Och samarbete med miljöpartiet beskriv närmast som en statskupp. För mig verkar det dock snarare som en högljud opinion genomfört en egen statskupp när det inte genom vanligt partiarbete kunde få igenom sin vilja. Den som skriker högst vinner oftast.

Nu ska tydligen vänsterpartiet vara alibi och pådrivare för att en riktig vänsterpolitik förd av socialdemokraterna? Ett vänsterparti som på två år inte sagt ett pip om de liberala samhällsförändringar alliansens gjort ska nu gå i ledningen för oppositionen?

Vi är tillbaka till strider mellan förnyare och traditionalister. Där Mona Sahlin och partiledningen nu öppnat för ett rejält bråk inom både organisation och om innehållet i politiken. Vilket får anses vara Mona Sahlins fel. Hon pallade inte för trycket som det verkar. 

Är det sedan ingen som fattar att diskussionen om politikens djupare innehåll och socialdemokratins organisation skulle man inlett för två år sedan? Och att det hela tiden funnits möjlighet att påverka via rådslagen. Och att det nu handlar om att ha en politik klar för vinna två val varav det första är det mindre än ett år kvar till? Att då gå tillbaka till ruta 1 är politiskt självmord.

Eller att Sverige står inför enorma utmaningar förutom katastrofen av 4 års borgerligt regerande. Något som det uppenbarligen inte finns något medvetande om bland alla som hellre diskuterar rätt etiketter på politiken och hur viktigt organisations utformningen är. Det är intellektuellt navelskskåderi. Och vad värre är sviker det alla de svenskar som verkligen behöver hjälp.

Jag, som dumt nog trodde det var just nog trodde det var solidaritet med utsatta som var viktigaste för socialdemokrater och övriga till vänster. Personligen är jag trött på en akademiker vänster som hellre pratar än agerar med konkret politik. Jag har sett allt för mycket av detta från alla de organisationer som florera till vänster.

Jag vill inte ha kvar alliansen 2010. Men Reinfeldt måste skratta gott nu. Det är bara att upprepa vänsterparti och regeringsduglighet fram till 2010 för honom.

Mp: Vänsterpartiet inte aktuellt för koalitionsregering

– Som jag förstår det vill Mona förtydliga att vänsterpartiet inte har varit beredda att vara med i den här processen. Däremot är det inte så att vi aktivt har tagit ställning för att göra oss av med dem. Om hon vill prata med Lars Ohly om det en gång till så lägger inte jag in något veto mot det.

Vad fick du själv för besked av Mona Sahlin i dag?

– Inget som förändrar vår överenskommelse, och i den ingår att vi inte ska sluta prata med vänsterpartiet. Vi gör ju saker gemensamt i riksdagen under mandatperioden.

Enligt överenskommelsen mellan miljöpartiet och socialdemokraterna ska representanter för de två partierna nu ge sig ut på en gemensam turné. Gemensamma arbetsgrupper ska tillsättas och en regeringsplattform arbetas fram. Och i det arbetet är inte vänsterpartiet med.
Maria WetterstrandMer i Media:
Sahlin gör en pudel för vänstern, ”Trovärdigheten saknas helt”,Sahlin öppnar dörren för vänsterpartiet,
Sahlin överraskade sitt eget parti,

Bloggat
:

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 svar på Kaos inom oppositionen – Var det detta alla vänsterkritiker ville ha?

 1. Trött på gnälliga högersossar skriver:

  Du håller dig till verkligheten, Claes? Låter lite som Fredrik Reinfeldt:

  ”Välkommen till verkligheten.”

 2. Trött på skriver:

  Du håller dig till verkligheten, Claes? Låter lite som Fredrik Reinfeldt:

  "Välkommen till verkligheten."

 3. Anders Nilsson skriver:

  Tack Claes för ett bra inlägg. Frisk luft behövs ibland i ankdammen. Och framtiden hänger inte till syvende och sist på MP eller V, utan om vi i (s) klarar av att formulera ett hållbart program för en hållbar framtid.

 4. Anonym skriver:

  Tack Claes för ett bra inlägg. Frisk luft behövs ibland i ankdammen. Och framtiden hänger inte till syvende och sist på MP eller V, utan om vi i (s) klarar av att formulera ett hållbart program för en hållbar framtid.

 5. Fredrik Olsson skriver:

  Tack för dina kloka synpunkter i denna debatt, ska läsa dig oftare

 6. Fredrik Olsson skriver:

  Tack för dina kloka synpunkter i denna debatt, ska läsa dig oftare

 7. Trött på gnälliga högersossar skriver:

  Nej, naturligtvis var detta inte vad vänsterkritikerna ville. De var från början mot Mona Sahlins antidemokratiska agerande som orsakade denna kris. Att försöka leka företagsledare utan att förankra beslut hos väljarkåren, facket och partiledningen.

  Det här är något som Mona Sahlin själv får ta på sig. Om hon sen högersossar vill göra sig själva medansvariga är upp till dem, men jag tror nog knappast de varit med och påverkat.

  Nej, vi är inte tillbaks till en strid mellan ”nytänkare” och ”traditionalister”. Det är enbart de borgerliga tidningarnas ordval. Det är en strid mellan vänster och höger, som vanligt.

  Skönt att vi är tillbaka med solidaritet med utsatta, trots att Sahlin försökte gå ifrån det!

  • Lasse W skriver:

   Det är bara så jäkla kvinnligt agerande av Mona Sahlin. Efter ett helt arbetsliv med flera olika kvinnliga och manliga chefer ser jag mönstret. Relationer och personkemi går före allt annat. Den kvinnliga chefen kucklar ihop med sina kompisar i rökrummet och vips har besluten fattats. Vadå förankra? Jag tror också att Mona Sahlin lider av att hon aldrig haft ett vanligt jobb. Jag glömmer heller inte när hon hade det dåliga omdömet att kalla till presskonferens i Rosenbad och utropa sig själv till partiledare sedan Jan Nygren hoppat av som partiledarkandidat.

   • ckrantz skriver:

    @Lasse W
    Kvinnligt? Möjligen mänskligt. Att hon var dum nog att tro att ’partivänner’ inte var redo att stick kniven i ryggen på henne. Hennes stora misstag är att hon inte gjorde vad både Ingvar Carlsson och Göran Persson gjorde och ställde krav på ansvarstagande från diverse VU ledamöter och Fackledare.

  • ckrantz skriver:

   @Trött på gnälliga högersossar

   Något enkelspårig kommentar. Jag håller mig till verkligheten.

 8. Trött på skriver:

  Nej, naturligtvis var detta inte vad vänsterkritikerna ville. De var från början mot Mona Sahlins antidemokratiska agerande som orsakade denna kris. Att försöka leka företagsledare utan att förankra beslut hos väljarkåren, facket och partiledningen.

  Det här är något som Mona Sahlin själv får ta på sig. Om hon sen högersossar vill göra sig själva medansvariga är upp till dem, men jag tror nog knappast de varit med och påverkat.

  Nej, vi är inte tillbaks till en strid mellan "nytänkare" och "traditionalister". Det är enbart de borgerliga tidningarnas ordval. Det är en strid mellan vänster och höger, som vanligt.

  Skönt att vi är tillbaka med solidaritet med utsatta, trots att Sahlin försökte gå ifrån det!

  • Lasse W skriver:

   Det är bara så jäkla kvinnligt agerande av Mona Sahlin. Efter ett helt arbetsliv med flera olika kvinnliga och manliga chefer ser jag mönstret. Relationer och personkemi går före allt annat. Den kvinnliga chefen kucklar ihop med sina kompisar i rökrummet och vips har besluten fattats. Vadå förankra? Jag tror också att Mona Sahlin lider av att hon aldrig haft ett vanligt jobb. Jag glömmer heller inte när hon hade det dåliga omdömet att kalla till presskonferens i Rosenbad och utropa sig själv till partiledare sedan Jan Nygren hoppat av som partiledarkandidat.

   • Claes Krantz skriver:

    @Lasse W
    Kvinnligt? Möjligen mänskligt. Att hon var dum nog att tro att 'partivänner' inte var redo att stick kniven i ryggen på henne. Hennes stora misstag är att hon inte gjorde vad både Ingvar Carlsson och Göran Persson gjorde och ställde krav på ansvarstagande från diverse VU ledamöter och Fackledare.

  • Claes Krantz skriver:

   @Trött på gnälliga högersossar

   Något enkelspårig kommentar. Jag håller mig till verkligheten.

 9. Pingback: Trottens Betraktelser » Toblerone backar om Vänsterpartiet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *