Den kommersiella skolan

Att den svenska skolan kommersialiserats är klart. Frågan är om det leder till en uppdelning i ett och och B-lag inom utbildningen. Finansierat med skattepengar. I praktiken är det tror jag en halv privatisering av gymnasieskolan.
 
Det är en återgång till det system som fanns fram till 50-talet med parallell skolor som jag ser det. Och förstås en ’lovande’ marknad för privata lösningar precis om nu sker med vård och arbetsförmedling. 

Parallellskola – Wikipedia

Parallellskola
kallas på svenska ett skolsystem där flera skolformer med olika
inriktning existerar parallellt. Speciellt syftar det på att folkskolan
och läroverken i Sverige efter 1842 existerade parallellt. Detta
avvecklades i etapper åren 1949-1972, då först enhetsskolan och
därefter grundskolan infördes.

Parallellskolsystemet finns kvar i många länder som Schweiz, Tyskland och Österrike.

Elever för miljoner – Göteborg – Göteborgs-Posten

På onsdag inleds gymnasiedagarna på Svenska mässan. 12 000 niondeklassare och deras föräldrar kommer att mingla bland montrarna för att skaffa sig en bild av utbudet av gymnasieutbildningar.
Numera går nästan lika många elever på friskolor som på de kommunala gymnasierna i Göteborg. Friskolor på gymnasienivå har blivit en lönsam affär.

De tre största aktörerna på gymnasiemarknaden i Göteborg gjorde verksamhetsåret 2007 sammanlagt en vinst på 54 miljoner kronor med hjälp av skattemedel. Det är lågt räknat då Nordens teknikerinstitut bara redovisar resultat för sista halvåret 2007, efter försäljning till Academedia, som är det största börsnoterade utbildningsföretaget i landet.
IT-gymnasiet, med en vinst på drygt 13 miljoner kronor, tillhör numera också Academedia.
Den tredje stora aktören på göteborgsmarknaden är Kunskapsskolan i Sverige AB som driver Kunskapsgymnasiet. Deras vinst hamnade på 19 miljoner kronor.

Det handlar inte om snabba klipp för dessa aktörer. Satsningen ses som en långsiktigt säker och lönsam investering.
Ingen av de tre stora aktörerna gav sina aktieägare någon vinstutdelning 2007. Men på sikt kan det bli annorlunda.

Kunskapsskolan vd Per Ledin är tydlig.
– Sedan starten 2000 har vi alltid återinvesterat vår vinst. Men om bolaget når en mognadspunkt där det inte längre är lönsamt att återinvestera, blir det aktuellt att dela ut vinst till aktieägarna, säger han.

Louise Öst är verksamhetschef för NordensTeknikerinstituts NTI-gymnasier i södra regionen.Totalt finns tio NTI-gymnasier i landet.
– En god ekonomi för koncernen skapar trygghet för våra skolor. Fast i Göteborg har vi den lägsta skolpengen i landet, säger hon.
– I praktiken fungerar det så att våra gamla gymnasier som har en stabil ekonomi får vara med och betala för de nya.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *