Förstatligade banker är lösningen

Förstatligande av banker är lösningen på kreditkrisen. Och en ny internationell global reglering av finanssystemen så att spekulationsbubblor likt den nuvarande inte kan uppstå igen.

Vad det handlar om är att ta kontrollen över den kreditmarknad som växtfram efter 80-talets avregleringar.

Ska alla skattebetalera stå som garanter för insatta pengar och finanssystemens stabilitet ska de också ha en röst i hur de hanteras.

Brown vill förstatliga Europas banker

Tidningen Sunday Mirror upplåter ett uppslag till Labourbossens argumentation, om att köpa aktier i krisdrabbade pjäser på den ekonomiska spelplanen.

”För Europa, kunde riskerna inte vara större och det här är sanningens ögonblick”, skriver Brown.

På andra sidan Atlanten genljuder budskapet, från landets avgående republikanske president. Bägge politikerna tycker att samarbete i en tid av global oro är enda sättet att komma tillrätta med problemen.

”Inget land – inte ens det allra största – kan klara det här på egen hand”, skriver Brown.

Meningen med hans förslag är att förmå regeringar att gå in som bankägare, för att på så vis garantera stora säkerheter för inbördes utlåning. Brown hävdar att penningflödet riskerar att stanna av, om nationerna sluter sig från omvärlden och inte vågar genomföra stora transaktioner.

Till att börja med ska britten träffa Frankrikes Nicolas Sarkozy, EU-presidenten Jose Manuel Barroso och Jean-Claude Trichet, chef för europeiska centralbanken. Sedan väntar ett anförande inför resten av de församlade regeringscheferna.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *