Handelsanställda avdelning 20 vetorätt över socialdemokratisk politik?

Är det bara jag som undrar vem som respekterar de demokratiska spelreglerna?

Nu har Sahlin markerat en tydlig anpassning till en politisk mittkurs. Det är en klar ideologisk omsvängning. Varför denna kursändring? Som dessutom kommer nu, i tider då opinionsmätningar visar att svenska folket redan är trötta på moderaternas högerstyrning.

En så viktig fråga som den om vilka partier socialdemokraterna ska samarbeta med och regera ihop med vid en valseger 2010 måste förankras i partiorganisationen och i de fackliga leden.

I
onsdags berättade Mona Sahlin tillsammans med miljöpartiets två
språkrör att ett fördjupat samarbete mellan våra två partier inleds.
Sedan dess har det lyfts upp att det förekommit intern kritik i partiet
både kring beslutet och kring hanteringen. Därför vill Göteborgs
socialdemokratiska partidistrikts styrelse göra följande kommentar:

Detta
beslut togs efter en lång diskussion i partiet, med ordförandena i alla
partidistrikt, med partistyrelse och verkställande utskott. Vi känner
att processen har varit bra och att vi har blivit lyssnade på. De
partivänner som dessa dagar har gått ut och varit kritiska får ta på
sig ett ansvar. De här påhoppen ger bara öppningar åt Reinfeldt, som
både är onödiga och i sak helt felaktiga! Vi har demokratiska
spelregler i partiet och dessa bör respekteras.

Men tydligen är det så att för att påverka socialdemokraternas politik ska man gå på handelsfackmöte i Stockholm och strunta i övrigt partiarbete?

Självklart handlar det förstås om en maktkamp mellan falanger, distrikt och förstås traditionalister och förnyare. Där Maria Bosdotter gjort sig bemärkt tidigare. inte för att jag är hemma i Socialdemokratisk politik i Stockholm.

Det jag inte kan låta bli att undra över är vem diverse förbund gör sig talesperson för. Ska man gå efter valresultatet 2006 är moderaterna det näst största ’arbetarpartiet’. Uppenbarligen var det 11% av LO medlemmarna som kände tillräcklig samhörighet med moderaterna för att rösta på dem.

LO-Tidningen / Fler LO-medlemmar lämnade s

Jämfört med förra riksdagsvalet förlorade socialdemokraterna sex procent av LO-medlemmarnas röster. Tillbakagången är 1,4 procent större än bland befolkningen i övrigt. Inte sedan 1991 har socialdemokraterna gjort ett så dåligt val bland LO:s medlemmar.

LO-medlemmarna röstar traditionellt vänster. Om socialdemokraterna går tillbaka bland LO-medlemmarna brukar vänsterpartiet gå fram.

Årets val är därför ovanligt såtillvida att både socialdemokraterna och vänsterpartiet går tillbaka bland LO-medlemmarna. Socialdemokraterna fick 54,4 (–6) LO-medlemmarnas röster och vänsterpartiet 10,4 (–3,2) procent.

Moderaterna har gått starkt fram bland LO-medlemmarna. Paritet erhöll enligt vallokalsundersökningen 11,2 (+6,9) procent av LO-rösterna. Moderaterna är därmed det näst största arbetarpartiet.

Övriga riksdagspartier fick mellan 4 och 5 procent av LO-rösterna. Nära 3 procent av LO-medlemmarna stödde Sverigedemokraterna och knappt 1 procent Feministiskt initiativ.

Socialdemokraterna har sitt starkaste stöd bland LO-medlemmar över 30 år. Bland LO-väljare under 30 år fick partiet bara 42 procent. Bland de yngre LO-väljarna fick något överraskande miljöpartiet 9 procent och folkpartiet 8 procent av rösterna.

Av alla arbetslösa röstade 43 procent socialdemokratiskt. Moderaterna fick 18 procent, vänsterpartiet 10 procent och miljöpartiet 8 procent av de arbetslösas röster.

E-Nyheter Göteborgsområdet nummer 10 2008, 11 oktober

Innehåll:
Vi står bakom beslutet om samarbete med mp
—————————–

Vi står bakom beslutet om samarbete med mp

I onsdags berättade Mona Sahlin tillsammans med miljöpartiets två språkrör att ett fördjupat samarbete mellan våra två partier inleds. Sedan dess har det lyfts upp att det förekommit intern kritik i partiet både kring beslutet och kring hanteringen. Därför vill Göteborgs socialdemokratiska partidistrikts styrelse göra följande kommentar:
Detta beslut togs efter en lång diskussion i partiet, med ordförandena i alla partidistrikt, med partistyrelse och verkställande utskott. Vi känner att processen har varit bra och att vi har blivit lyssnade på. De partivänner som dessa dagar har gått ut och varit kritiska får ta på sig ett ansvar. De här påhoppen ger bara öppningar åt Reinfeldt, som både är onödiga och i sak helt felaktiga! Vi har demokratiska spelregler i partiet och dessa bör respekteras.
Vi står bakom beslutet om ett fördjupat samarbete med miljöpartiet. Vi kan nu presentera ett realistiskt regeringsalternativ till det samarbete som de fyra borgerliga partierna har. Det stänger Reinfeldts möjligheter att ifrågasätta vårt alternativ. Istället kan vi fokusera på sakpolitik. Och då kan vi blicka framåt mot ett Sverige där socialdemokratiska värderingar återigen leder landet.
Vi har stor respekt för dem som känner osäkerhet kring sakinnehållet, då alla svar idag inte är givna. Vi är två olika partier och vi ska nu gå in i en process där vi diskuterar vad detta samarbete ska innehålla. Vi samarbetar gärna med alla goda vänsterkrafter. Dörren till samarbete med vänsterpartiet är inte stängd från vår sida. Men för att detta ska diskuteras behöver vi bli överens om behovet av ordning och reda i statens budget.


—————————–

Handelsanställdas förbund

Är detta början till slutet på facklig-politisk samverkan?

Handelsanställdas förbunds avdelning 20 är den största fackföreningsavdelning i landet som är organisationsansluten till Socialdemokratiska Arbetarepartiet. Vi representerar cirka 25 000 medlemmar i Stockholms län.

Vi har alltid arbetat för facklig-politisk samverkan med socialdemokraterna, alltid med våra medlemmars bästa framför ögonen.

Nu har Mona Sahlin gått ut och förklarat att socialdemokraterna enbart ska samarbeta med miljöpartiet inför det kommande valet för att de gemensamt ska kunna bilda regering vid en valseger 2010. Vänsterpartiet, som alltid stått oss närmare politiskt, utesluts. Det beslutet har partiledningen tagit utan att ha förankrat det hos medlemmarna.

Socialdemokraterna tar i och med detta samarbete med Miljöpartiet ett stort kliv åt höger och ett mycket långt kliv från vår fackliga vardag och verklighet. Miljöpartiet har i flera avseenden visat att de inte står på fackföreningarnas sida. Undantag i turordningsreglerna för småföretag är ett exempel på förslag från Miljöpartiet som resulterat i lagändringar.

Vi finner detta beslut oacceptabelt. Socialdemokraterna har varit ett parti som förespråkar allas rätt till lika möjligheter i samhället. Ett parti som stått tydligt till vänster om den politiska mittlinjen. Som tydligt och ärligt ställt upp på löntagarnas sida.

Nu har Sahlin markerat en tydlig anpassning till en politisk mittkurs. Det är en klar ideologisk omsvängning. Varför denna kursändring? Som dessutom kommer nu, i tider då opinionsmätningar visar att svenska folket redan är trötta på moderaternas högerstyrning.

En så viktig fråga som den om vilka partier socialdemokraterna ska samarbeta med och regera ihop med vid en valseger 2010 måste förankras i partiorganisationen och i de fackliga leden.

Detta beslut bådar inte gott för det facklig-politiska samarbetet framöver. För oss är det en självklarhet att alla tre oppositionspartierna samverkar för en valseger 2010.

– Hur ska vi nu kunna mobilisera våra medlemmar i det kommande valarbetet? De har mycket lite förtroende till miljöpartiets fackliga inställning. Att Sahlin dessutom går emot LO-kongressens beslut och att den socialdemokratiska riksdagsgruppen avser att rösta för Lissabonfördraget utan att avvakta resultatet från Strååtutredningen gör att det facklig-politiska samarbetet svajar än mer, säger Maria Bosdotter, ordförande i Handels avdelning 20.

– Det är istället dags att socialdemokraterna tar ett tydligare steg åt vänster och att man öppnar upp för samarbete också med vänsterpartiet.

———————————————————–
Pressmeddelande från Handelsanställdas förbund avdelning 20, Stockholm, 9 oktober 2008.

För mer information, kontakta ordförande Maria Bosdotter, telefon 070-315 59 99

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Handelsanställda avdelning 20 vetorätt över socialdemokratisk politik?

  1. Nicklas Eriksson skriver:

    ”Är detta början till slutet på facklig-politisk samverkan?”

    Ja hoppas går ju. Men det verkar långt bort än så länge.

  2. Nicklas Eriksson skriver:

    "Är detta början till slutet på facklig-politisk samverkan?"

    Ja hoppas går ju. Men det verkar långt bort än så länge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *