Ljuger S-Distriktet i Skåne – Göteborg stödjer S+MP samarbetetMin enkla fråga är om s-företrädare för Skåne distriktet
avsiktligt gått ut för att sparka undan benen på Mona Sahlin? Jag kan inte tolka det på något annat sätt än att Heléne Fritzon med flera i Skåne medvetet gått ut i media och där spridit en myt om att Mona Sahlin gått bakom ryggen på hela partiet om ett närmare samarbetet med MP. Eller så finns det två helt olika verkligheter i Göteborg och Skåne.

Vad Göteborg hade att säga i lördagens pressmeddelande 
I onsdags berättade Mona Sahlin tillsammans med miljöpartiets två språkrör att ett fördjupat samarbete mellan våra två partier inleds. Sedan dess har det lyfts upp att det förekommit intern kritik i partiet både kring beslutet och kring hanteringen. Därför vill Göteborgs socialdemokratiska partidistrikts styrelse göra följande kommentar:


Detta beslut togs efter en lång diskussion i partiet, med ordförandena i alla partidistrikt, med partistyrelse och verkställande utskott. Vi känner att processen har varit bra och att vi har blivit lyssnade på. 

Läser man pressmeddelandet från Göteborg och övrig media noggrant framgår det att Mona Sahlin hade fått mandat för att gå vidare med ett fördjupat samarbete med MP. Detta från alla partidistrikts ordf, partistyrelse och VU. Heléne Fritzon själv medlem i VU presenterar enligt Aftonbladet en helt annan bild. Någon har uppenbarligen antingen totalt missupfattat vad som sagts eller så feltolkar man medvetet beslutet.

Vad Skåne hade att säga
Aftonbladet kan i dag avslöja att frågan om en koalition inte var
uppe när partiets innersta krets, det verkställande utskottet (VU),
träffades i fredags.


Enligt Aftonbladets källor är splittringen stor i partiets högsta ledning.

Flera ledamöter är kritiska till att man hängt av vänsterpartiet så här långt före valet.

Fortsätta samtal

Mona Sahlin hade mandat att fortsätta samtalen med både miljöpartiet
och vänsterpartiet, säger Heléne Fritzon, VU-ledamot och ordförande i
vänsterdistriktet Skåne.


– Vi ska föra en vänsterorienterad politik med grön profil, då behöver vi både vänsterpartiet och miljöpartiet, säger hon.

Sen har håller jag helt med vad som sägs nedan från Göteborg. Med tilläggs kommentaren att försöka driva igenom en annan politisk linje genom läckor och uttalanden till media är skitigt.

Mer från Göteborg:
De partivänner som dessa dagar har gått ut och varit kritiska får ta på sig ett ansvar. De här påhoppen ger bara öppningar åt Reinfeldt, som både är onödiga och i sak helt felaktiga! Vi har demokratiska spelregler i partiet och dessa bör respekteras.

Som de flesta vet var avsikten att inleda en debattvecka med just alliansen från den 12 oktober och ställa två regeringsalternativ emot varandra. Då går folk från fack, partidistrikt, enskilda sossebloggare och debattörer som Enn Kook ut och underkänner både det rådslagsarbete som pågått över hela landet, det fördjupade samarbetet med MP och betecknar hela partiledningen som ett högerparti! Där Mona Sahlin i stort jämförs med Fredrik Reinfeldt.  Och detta för att Lars Ohly inte ska få sitta med i regeringen 2010!

Med andra ord socialdemokrater är beredda att sparka undan benen på
sin egen partiledare för att få vänsterpartiets Lars Ohly. Tala om att ge Fredrik Reinfeldt den bästa present han kunde få. Och felaktiga prioriteringar.     

Det har också sagts att ett samarbete med miljöpartiet är främmande för socialdemokraterna. I Göteborg har detta samarbete fungerat utmärkt hittills under flera valperioder, tillskillnad från det vänsterpartiet som hoppade av efter en tvist om en 25-örig skattesänkning. Ett avhop som leddes av den falang som tog över när Lars Ohly valdes till partiordförande. Där beslutade V-partiledning i GBG att vi hoppar av trots att enskilda ledamöter ute i stadsdelsnämderna satt redo med färdiga budgetar och överenskommelser med S och MP.

Det har även framförts att vänsterpartiets värdering står i samklang med LO-kollektivets. Fler LO-medlemmar röstade på moderaterna än vänsterpartiet 2006!  Ska man följa den logiken borde alltså moderaterna sitta med i en framtida s-koalitions regering! Eller ännu värre Sverigedemokraterna. Detta är det dock ännu ingen som begärt medlemsomröstning om likt den som det krävts från Skåne.

https://www.tayori.se/namnlista/index.htm


Jag skrev ett blogginlägg för några månader sedan och undrade om socialdemokraterna hade problem med kommunikationerna. Så är det uppenbarligen när man varken kan förklara skillnaderna mellan egna rådslagsförslag och den politik alliansen för eller klarar av att hantera när direkta felaktigheter sprids i media.

Ska socialdemokraterna vinna valet 2010 går det inte att sitta passivt när felaktiga beskrivningar medvetet eller ej sprids. Speciellt inte i den snabbt växande bloggosfören och det alltmer hetsiga media klimat som utvecklas mot att vad som skrivs i bloggar blir ursäkten för ett mediadrev. Men så ser det ut med en partiledning som är inkapabel att kommunicera. Eller ställa krav på att partimedlemmar tar ansvar för sina uttalanden. Diskussion är bra men det kräver också respekt för fattade beslut. Det går inte att sitta tyst och delta i en process för att i efterhand gå ut och kritisera och säga att det är brist på demokrati. Har man avvikande åsikter får man stå för det och driva sin sak inte i media utan med de andra medlemmar man förmodas ha något gemensamt med.

Det talades om en statskupp. Det ser ut som den lyckades. Jag ser ’framemot’ att få höra vilka förslag som nu ska få den rätta stämpeln ’vänster’ och höra hur den nya samhällsrevolutionen ska genomföras. Det är ju gott om tid till valrörelsen 2009 att bygga ett nytt parti.

Mer i Media:
| Aftonbladet, AB2, Sahlin gör en pudel för vänstern, S-ledaren gjorde en total felbedömning,
Perssons arvssynd,

Utesluter inte vänsterpartiet
. Vill träffa Lars Ohly.

Bloggat:

E-Nyheter Göteborgsområdet nummer 10 2008, 11 oktober

Innehåll:

Vi står bakom beslutet om samarbete med mp

I onsdags berättade Mona Sahlin tillsammans med miljöpartiets två språkrör att ett fördjupat samarbete mellan våra två partier inleds. Sedan dess har det lyfts upp att det förekommit intern kritik i partiet både kring beslutet och kring hanteringen. Därför vill Göteborgs socialdemokratiska partidistrikts styrelse göra följande kommentar:

Detta beslut togs efter en lång diskussion i partiet, med ordförandena i alla partidistrikt, med partistyrelse och verkställande utskott. Vi känner att processen har varit bra och att vi har blivit lyssnade på.

De partivänner som dessa dagar har gått ut och varit kritiska får ta på sig ett ansvar. De här påhoppen ger bara öppningar åt Reinfeldt, som både är onödiga och i sak helt felaktiga! Vi har demokratiska spelregler i partiet och dessa bör respekteras.

Vi står bakom beslutet om ett fördjupat samarbete med miljöpartiet. Vi kan nu presentera ett realistiskt regeringsalternativ till det samarbete som de fyra borgerliga partierna har. Det stänger Reinfeldts möjligheter att ifrågasätta vårt alternativ. Istället kan vi fokusera på sakpolitik. Och då kan vi blicka framåt mot ett Sverige där socialdemokratiska värderingar återigen leder landet.

Vi har stor respekt för dem som känner osäkerhet kring sakinnehållet, då alla svar idag inte är givna. Vi är två olika partier och vi ska nu gå in i en process där vi diskuterar vad detta samarbete ska innehålla. Vi samarbetar gärna med alla goda vänsterkrafter. Dörren till samarbete med vänsterpartiet är inte stängd från vår sida. Men för att detta ska diskuteras behöver vi bli överens om behovet av ordning och reda i statens budget.

Sahlin överraskade sitt eget parti | Nyheter | Aftonbladet

Partiledningen var inte informerad om beslutet att gå till val med miljöpartiet.

Nu stormar det i s-leden.

När Mona Sahlin avslöjade att socialdemokraterna vill bilda regering med enbart miljöpartiet togs stora delar av partiledningen på sängen.

Aftonbladet kan i dag avslöja att frågan om en koalition inte var uppe när partiets innersta krets, det verkställande utskottet (VU), träffades i fredags.

Enligt Aftonbladets källor är splittringen stor i partiets högsta ledning.

Flera ledamöter är kritiska till att man hängt av vänsterpartiet så här långt före valet.
Fortsätta samtal

– Mona Sahlin hade mandat att fortsätta samtalen med både miljöpartiet och vänsterpartiet, säger Heléne Fritzon, VU-ledamot och ordförande i vänsterdistriktet Skåne.

– Vi ska föra en vänsterorienterad politik med grön profil, då behöver vi både vänsterpartiet och miljöpartiet, säger hon.

Niklas Karlsson, kommunalråd i Landskrona och som sitter i partistyrelsen, instämmer:

– Jag gillar inte att man stänger dörren till vänster.

Anna Heed, ledamot

i EU-parlamentet:

– Eftersom partiet är delat, tycker jag att det är bättre att samarbeta med båda.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Ljuger S-Distriktet i Skåne – Göteborg stödjer S+MP samarbetet

  1. Pingback: Claeskrantz.se » Blog Archive » Delning inom socialdemokratin och lägg ner s-info

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *