Väljare vill ha samarbete över blockgränser – Fack och vänster vill ha konflikt med höger

Jag tar mig friheten att tolka resultatet från DN/Synovate mätningen som att en majoritet av väljarna vill ha politiker som löser konkreta problem och inte käftar med varandra om vem som har den bästa ideologin. 

Det går förstås på tvärs med den starka vänstersväng och konflikt vänster höger så många tycks vilja ha inom oppositionen. Men vem vet en stark vänsterprofil kanske vinner fler väljare?

Fackförbunden Seko och Handels kräver att s tar steg till vänster: Samverkan mellan samtliga tre oppositionspartier är helt avgörande. För att skapa ett tydligt alternativ till alliansregeringen är det nödvändigt att oppositionen formulerar en egen politik. Helt avgörande blir att få ihop ett samarbete mellan samtliga oppositionspartier för att bekämpa klyftor och orättvisor i samhället. Om socialdemokratin lanserar en ny välfärdspolitik med samma retorik som alliansens hur ska väljarna då kunna se skillnaderna? Varför välja en ny regering som lägger sig nära den borgerliga regeringen? Det är dags att socialdemokratin tar ett steg åt vänster, skriver Janne Rudén, förbundsordförande för Facket för Service och Kommunikation, Seko, och Lars-Anders Häggström förbundsordförande för Handelsanställdas förbund.

https://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=837697

Stort förtroende för Reinfeldt

Men i DN/Synovate-mätningen tycker ändå hela 72 procent av väljarna att regeringen ska samarbeta över blockgränsen för att möta finanskrisen. Endast 19 procent tycker att regeringen ska fortsätta att agera på egen hand.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har hittills avvisat socialdemokraternas propåer om gemensamma förhandlingar om en blocköverskridande tilläggsbudget som partitaktik. Den här mätningen visar att han kan förlora opinionsmässigt på att ta strid i den frågan. Även bland de borgerliga partiernas sympatisörer vill en bred majoritet, 65 procent, ha samarbete över blockgränsen.

– Sverige är ett litet land och oavsett vad man frågar i krislägen föredrar folk att man samarbetar, säger Nicklas Källebring.

Fredrik Reinfeldt kan som moderatledare ändå vara nöjd med att han leder väljarnas favoritparti i kristider. 35 procent av väljarna anser att moderaterna har bäst förutsättningar för att hantera finanskrisen. Medan socialdemokraterna får nöja sig med 29 procent.

Mona Sahlin har bara stöd av hälften av socialdemokraternas sympatisörer som krishanterare, och var fjärde s-väljare föredrar något av de borgerliga partierna i det här läget.

Bland miljöpartiets väljare väger det jämnt mellan moderaterna och socialdemokraterna. Endast 6 procent av mp-sympatisörerna anser att det egna partiet är bäst som krishanterare.

– Många väljare tycker att moderaterna har bäst idéer för Sveriges ekonomi enligt tidigare mätningar vi gjort. Och det slår igenom i ett sådant här krisläge. Dessutom innehar ju moderaterna både statsminister- och finansministerposten i regeringen, säger Nicklas Källebring.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Väljare vill ha samarbete över blockgränser – Fack och vänster vill ha konflikt med höger

  1. Lasse W skriver:

    Det vore en uppgift för statsvetare att försöka ringa in hur stor vänstern egentligen är i Sverige. Bland vanligt folk vill säga -inte bland journalister, bloggare och fackordföranden. Kanske skulle just synen på riksbankens ställning och budgetttaket kunna utgöra vattendelare när det bestäms vem som är vänster och höger.

    Vänstern skulle i så fall bestå av vänsterflanken inom (s) + (v). Tänk om den egentligen inte är större än 15-25% av väljarkåren? Nej isolera vänstern på deras 15-25% så deras fåtal blir tydligt så blir de kanske mer ödmjuka.

  2. Lasse W skriver:

    Det vore en uppgift för statsvetare att försöka ringa in hur stor vänstern egentligen är i Sverige. Bland vanligt folk vill säga -inte bland journalister, bloggare och fackordföranden. Kanske skulle just synen på riksbankens ställning och budgetttaket kunna utgöra vattendelare när det bestäms vem som är vänster och höger.

    Vänstern skulle i så fall bestå av vänsterflanken inom (s) + (v). Tänk om den egentligen inte är större än 15-25% av väljarkåren? Nej isolera vänstern på deras 15-25% så deras fåtal blir tydligt så blir de kanske mer ödmjuka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *