Börseurofori?

Så nu är allting över efter EU-ländernas. Staten ställer sig som garant för banksystemets utlåning, insättarnas pengar, gamla skulder och lovar nya regler och allt är bra?

Knappast. Frågan är hur stor nedgången blir i den amerikanska ekonomin. Effekterna av 1929 års krasch blev inte uppenbara förrän hösten 1930. Att en nedgång kommer både för den amerikanska ekonomin och den globala är klar. Blir det en lätt lågkonjunktur eller en depression. Jag tror på det senare. Och den globala ekonomin påverkar ju i sin tur de svenska exportföretagen. I den inhemska svenska ekonomin undrar jag om de svenska bankerna kommer att fortsätta låna ut till vår bostadsbubbla. Det var ju just bostadssektorn och diverse skattesänkningar som drev på den inhemska konsumtionen. För de som hade inkomster och förmögenheter eller bostäder att sälja. Bostaden blev ju den vanlige svenskens vinst på lotto där ett stort antal kunde bli miljonärer på pappret.

Det som heller inte gjorts klart är hur stora det dåliga tillgångarna är inom banksystemet och företagen i främst USA. Hur stora är låneportföljer med dåliga lån från kreditkort till bostäder. Hur mycket av balansräkningarna är luft. Att ett pyramidspel som det internationella finanssystemet garanteras av staten innebär inte att den ursprungliga sjukan är över. Om inte annat har bristerna i finanssystemet i väst blivit uppenbara.

Jag väntar med att ropa hurra tills det kommer siffror från den reella ekonomin. Sen går det ju alltid att snabbt köpa och sälja på börsen för den som har pengar över.

Är börsen på väg upp nu? | Näringslivsnyheter | SvD

Den euroforiska stämningen är i sig inget tecken på att börsen vänder, den är ett varningstecken för fortsatt börsoro. Alla börskrascher kännetecknas av stora och snabba kast mellan stora ras och branta uppgångar.

Risken för nya ras är uppenbar då rapportperioden för det tredje kvartalet drar igång idag på morgonen, med Investors kvartalsrapport. Att det inte blir någon glädjerapport står klart om man tar en titt på listan över Investors noterade kärninvesteringar, med bolag som Electrolux, Husqvarna, Ericsson, Atlas Copco och SEB.

Mer i Media:
SVD1, SVD2, DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, VA

Bloggat:
Finanskrisen, förklarat till en tolvåring,


Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Börseurofori?

  1. Peter Ingestad skriver:

    Precis. Och vad den reala ekonomin beträffar tryter nu råvarorna, framför allt oljan, för gott. Därför finns det denna gången inget slut på krisen.

  2. Peter Ingestad skriver:

    Precis. Och vad den reala ekonomin beträffar tryter nu råvarorna, framför allt oljan, för gott. Därför finns det denna gången inget slut på krisen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *