Något vilseledande om a-kassa

Hmm, jag vet inte om jag hade räknat 1000 nya medlemmar som ett trendbrott i TCOs a-kassa som ett trend brott. Däremot bekräftat ju artikeln att ekonomisk trygghet vid arbetslöshet har blivit som vilken försäkring som helst. Där de etablerade på arbetsmarknaden med bra villkor är de som kan/vill använda försäkringssystemen.

Den moderat ledda alliansens tanke var ju att de med störst ’skaderisk’ också skulle ha villkor och kostnader som motsvarade risken för arbetslöshet.

Det hade varit intressant med statistik över hur många arbetslösa som försvinner ur försäkringen när deras perioder gått ut.

Men det var väl detta svenska folket ville ha. Ingen skulle ju leva på bidrag även om de i 30 eller 40 år betalat till a-kassan.

A-kassan lockar folk igen

Sedan villkoren i a-kassan ändrades år 2006 har en halv miljon medlemmar lämnat kassorna. Unionens a-kassa har tappat drygt 70.000 medlemmar, men i det aktuella numret av TCO-tidningen berättar man om en ökning med cirka 1.000 medlemmar under september.

Kassaföreståndaren Inger Lindström talar om ett attitydskifte.

– Jag tror att man är mer mån om att behålla sin försäkring i orostider, säger hon till TCO-tidningen.

Unionens a-kassa är så stor att den med sina 508.000 medlemmar omfattar nästan hälften av alla medlemmar i TCO:s a-kassor.

Akademikernas a-kassa, AEA, är större och har lägst avgift i landet. AEA har gått emot strömmen när det gäller medlemsutvecklingen, inte minst genom att många lämnat dyrare kassor för att gå över till AEA.

– Men nu ser vi att fler som varit oförsäkrade kommer till oss. Vi ser ingen ökad anstormning trots alla varsel, men det är glädjande att det är fler som skaffar sig ett grundskydd, säger kassaföreståndaren Katarina Bengtson Ekström.

Att kassan fått många medlemmar genom att konkurrera med sina lägre avgifter tycker hon inte är särskilt kontroversiellt.

– Man kan ju byta försäkringsbolag för att få en lägre avgift, så då kan man väl byta a-kassa, säger hon.

En av medlemmarna i akademikernas a-kassa är Martin Nordlinder. Han har åkt till Stockholm från Sundsvall för att hitta ett IT-jobb.

– Jag gick med i a-kassan så fort jag kunde efter min civilingenjörsexamen, berättar han.

– Mitt första jobb var dessutom ett projektjobb, så jag förstod att jag kunde ha nytta av att vara med.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *