Budget tak inte problemet – Ohlys vänsterparti är

Den stora kvarnstenen för ett S-MP-V samarbete är inte budget tak. Problemet är Lars Ohly och det vänsterparti han leder. Och nej det är inte kommunist bashing jag talar om. Problemet är helt enkelt att Ohly och vänsterpartiets ledning står så långt till vänster att strategin om att bryta upp blockpolitiken och få med något av de borgerliga partierna i ett direkt eller indirekt samarbete skulle inte fungera.

Sen finns det en till stötesten förstås. EU. En socialdemokratisk regering som aktivt vill engagera Sverige i EU skulla alldrig fungera med V i regeringen. När det gäller EU har V faktiskt med gemensamt med Nationalisthögern inom SD.

Det är intressant att spekulera över hur situationen skulle varit om förnyar falangen hade vunnit striden i vänsterpartiet och någon som Jonas Sjöstedt suttit som partiledare. Alla förnyare har förstås lämnat

Hjälp oppositionen, LO | Svensk politik | Ledare | Aftonbladet

I sak kan det framstå som märkligt. Kritiken mot hur budgetlagen fungerar finns långt in i socialdemokratin. LO-kongressen fattade så sent som i somras beslut om att de borde förändras, och socialdemokraterna själva drev frågan om en sysselsättningsmarginal i EMU-omröstningen.

Mellan skål och vägg kan dessutom ledande socialdemokrater medge att de regler som ska garantera budgetdisciplin kommer att behöva diskuteras i framtiden.
Viktig fråga

Dock inte – och det har upprepats gång på gång de senaste veckorna – mitt under en brinnande finanskris. Det är möjligen sant. Men lika sant är att en skenande lågkonjunktur och växande arbetslöshet sannolikt kommer att göra det omöjligt att undgå frågan om stabilitetspolitikens verktyg under de två åren fram till valet.

Hur som helst måste frågan nu hanteras på ett sätt som gör att samarbetet mellan de tre partierna faktiskt kan komma igång. En lösning skulle vara att diskutera just överskottsmål och budgettak för sig, i en ordning som klart skiljer ut frågan från partiernas samarbetsdiskussioner och dagspolitiken.
Oberoende och aktiv

Här kan LO spela en roll som oberoende och aktiv arrangör av samtal, utan att för den skull ta över politikens ansvar. Organisationen har som sagt länge haft synpunkter på hur stabilitetspolitiken fungerar. LO har resurser att arbeta fram underlag och tankepapper.

Framför allt har facket en nyckelställning för att få en kommande röd-grön allians att fungera. Det har om inte annat de senaste veckorna demonstrerat.

Just nu borde alltså Wanja Lundby-Wedin kliva ur rollen som socialdemokratisk ledamot av verkställande utskottet och in i rollen som fristående bollplank för oppositionens partier. Just nu tycks de behöva all hjälp de kan få.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *