Den främlingsfientliga bloggosfären

Kulturbloggen med flera andra bloggar tar upp den främlingsfientliga bloggosfären. Något som även ’mainstream’ media borde göra om det hade skött sitt arbete.  Det är inget nytt att det i åratal bedrivits hatpropaganda på nätet. Vad som däremot händer är att det blir mer och mer organiserad och att udden riktas mot muslimer och icke europeiska invandrare.

Tittar man på en av många listor över bloggar hittar man både nykomlingar och ’veteraner’ likt den bloggare som kallar sig Fröken Sverige som i åratal inriktat sig på att sprida främst anti-muslimsk hatpropaganda. För det är förstås det de handlar om.


Personligen tror jag inte på tekniska s.k censurlösningar. Det är för lätt att gå runt dem. Gör det däremot lättare att stämma och ställa bloggare inför rätta. Och ge polisen de resurser som behövs. Låt bloggaren vara ansvarig för sina ord. Och öppna för kriminella undersökningar vid hatbrott på nätet då de flesta som skriver alltid är anonyma.  Till skillnad från vad många tror lämnar google med flera ut uppgifter om IP adresser och besökarmönster som borde göra det lätt att identifiera enskilda bloggare.

Det behövs inga nya lagar, bara att existerande tillämpas.

Mer från olika Bloggar:
Sverigedemokraternas rasistiska statskupp på nätet, Sanera bloggosfären från rasistbloggar!, Främlingsfienliga bloggar på portaler., Kan inte polisen träda in här…

Jag berättar om det i ett inlägg igår hur tre av de fem bloggat som ligger i topp under politik där hänger ut våldsbrottslingar med bild. Och i vissa fall är personerna inte ens dömda, utan misstänkta.

Kanske en och annan säger: men vi ska väl ha yttrandefrihet?

Javisst. Jag tror inte på censur. Men rasism är förbjudet enligt svensk lag. Dessa sajter vrider på sanningen. De lyfter i stort sett bara fram brottslingar som har mörk hy. Det finns brottslingar inom alla folkslag och det finns bra och dåligt folk överallt.

Men ska 15-åriga killar hängas ut med bild och namn över Internet? Ska de inte få hjälp att bli samhällsmedborgare istället, få bort dem från brottets bana. Eller är en människa körd när han är 15 år, ska vi ge upp hoppet om dem redan då?

Blir samhället hjälpt av att vi har bilder på alla som är misstänkta och dömda? Det börjar likna maoistiska Kina, snart.

Jinge berättar:

Igår talade jag med några jurister som har en central placering inom de myndigheter som handlägger ärenden som avser t.ex. förtal på nätet. En av dessa kunde berätta att de nu aktuella hemsidorna kommer upp till särskild prövning inom en vecka och en av dem jag talade med sade sig vara övertygad om att regeringen kommer att instifta en lag som ger

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Samhälle och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Den främlingsfientliga bloggosfären

 1. ckrantz skriver:

  @Roger Svensson:

  Hmm, Roger hur vore det om du läste innantill.

  Jag sade att jag inte trodde på någon censur men däremot ville att folk skulle kunna ställas till ansvar för vad de skriver. Om det är brottsligt. För jag antar att du inte har något emot att man följer lagar?

  • Roger Svensson skriver:

   Lagar som begränsar yttrandefriheten när det gäller åsikter är i sig brott enligt min mening och dessa lagar har man därför ingen som helst moralisk skyldighet att följa! Men du kanske tycker det är helt i sin ordning att t.ex. kinesiska dissidenter som bloggar ”ställs till ansvar” och fängslas för vad de skriver? De begår ju ”brott” mot ”lagen”.

 2. ckrantz skriver:

  @Roger Svensson:

  Hmm, Roger hur vore det om du läste innantill.

  Jag sade att jag inte trodde på någon censur men däremot ville att folk skulle kunna ställas till ansvar för vad de skriver. Om det är brottsligt. För jag antar att du inte har något emot att man följer lagar?

  • Roger Svensson skriver:

   Lagar som begränsar yttrandefriheten när det gäller åsikter är i sig brott enligt min mening och dessa lagar har man därför ingen som helst moralisk skyldighet att följa! Men du kanske tycker det är helt i sin ordning att t.ex. kinesiska dissidenter som bloggar ”ställs till ansvar” och fängslas för vad de skriver? De begår ju ”brott” mot ”lagen”.

 3. Roger Svensson skriver:

  Nu vädrar censurivrarna morgonluft märker jag! Folk har tydligen den dåliga smaken att föredra att läsa bloggar som Jinge och Claeskrantz ogillar, totalt ohållbart! Här måste polis och google (oklart vad de har med saken att göra) engageras till att få stopp på detta ofog och se till att dessa oliktänkande genast tystas!

 4. Roger Svensson skriver:

  Nu vädrar censurivrarna morgonluft märker jag! Folk har tydligen den dåliga smaken att föredra att läsa bloggar som Jinge och Claeskrantz ogillar, totalt ohållbart! Här måste polis och google (oklart vad de har med saken att göra) engageras till att få stopp på detta ofog och se till att dessa oliktänkande genast tystas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *