Investera i människor

Via vänsterekonomi.

Paul Krugman med flera pekar på vad som direkt skulle kunna motverka den lågkonjunktur som väntar. Investera i människor via offentliga utgifter som går till de med minst ekonomiska marginaler och förstås de klassiska infrastruktur investeringar. Det är ju den så avskydda keynsianska ekonomiska politiken.

Istället går det nu tusentals miljarder att rädda de med pengar lagda på hög i bankerna. Och bankerna själva vars agerande utlöste krisen.

Att investera i människor borde vara något för den svenska vänster oppositionen som letar efter mer konkreta politiska visioner.

Ekonomikommentarer: Ekonomipristagarens recept: brassa på med a-kassa

Flera tunga USA-ekonomer förordar nu ett gammalt åsidosatt men beprövat recept för att mildra lågkonjunkturen: öka de offentliga utgifterna.

En av dem är den nyligen utsedde ekonomipristagaren 2008, Princeton-professorn Paul Krugman (min fetstil dock):

”Å andra sidan finns det en massa saker som den federala regeringen kan göra för ekonomin.

Den kan utöka ersättningen för de arbetslösa, vilket både kommer att hjälpa trängda familjer att klara sig, och sätta pengar i handen på de människor som är benägna att spendera dem.

Den kan ge nödhjälp till delstats- och lokalregeringar så att de inte tvingas till drastiska nedskärningar av utgifter vilket både skulle försämra offentlig service och förstöra jobb.

Den kan köpa upp bostadslån (men inte för beloppet på prislappen som John McCain har föreslagit) och göra om lånevillkoren för att hjälpa familjer att bo kvar i sina hem.

Detta är även ett bra tillfälle att lägga ut ord
entliga utgifter på infrastruktur
, vilket landet hur som helst verkligen behöver.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *