Colin Powell för Obama


Att Colin Powell nu stödjer Obama är bara den formella brytningen med ett republikanskt parti som sedan länge inte delat Powells värderingar. Powell är också den mest kända i en lång rad av s.k moderat republikaner som gjort klart att de kommer att stödjda Obama. Det som finns kvar av det republikanska partiet är Palin’s parti. Det är nationalist högern och den religiösa högern som utgör grunden för det republikanska partiet. I Svenska termer är det väl närmast att jämföra med om företags och socialkonservativa moderaterna lämnat partiet. Många republikaner inser också att Sarah Palin är troligen USA’s nästa president om McCain blir vald.

Frågan är förstås om Powells besked
påverkar valrörelsen. Obama har vunnit alla grupper han kan vinna utom konservativ arbetarklass och de som aldrig skulle rösta på en svart. Eller som en del ser det, liberal östkust elit. Här kan man bara undra vilken skillnad en Obama – Hillary kampanj hade gjort. Joe Bidden är ingen röstmagnet medan Hllary lyckades vinna väljare ur alla grupperna.

Mer i Media:
SVD
, AB

Colin Powell stöder Obama

Men i ett uttalande i tv-programmet Meet the press sluter nu Powell, som i fyra år var utrikesminister under republikanen George W Bush, upp bakom demokraternas Barack Obama.

Powell sade att han ogillar den högervridning av republikanska partiet som skett genom McCains presidentkandidatur – inte minst genom dennes val av Sarah Palin som vicepresidentkandidat. Palin är inte mogen att axla ansvaret som president, betonade Powell i intervjun.

Obama däremot uppfyller enligt Powell de krav som krävs för att kunna leda USA. Han sade att Obama har en förmåga att inspirera och bedriver en valrörelse som förmår nå ut till hela Amerika och omfatta alla grupper.
Om Obama, med sitt blandade etniska ursprung, vinner valet den 4 november ”bör alla amerikaner vara stolta, inte bara afro-amerikanerna”, sade Powell.

– Det skulle inte bara entusiasmera vårt land, det skulle entusiasmera hela världen.

Powell, som tidigare också varit USA:s försvarschef — i praktiken överbefälhavare, stödde till en början kriget i Irak men har på senare tid kritiserat krigföringen.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Colin Powell för Obama

  1. Cheng skriver:

    Intressant att detta kommer som någon slags scoop, med tanke på att cross-party endorsements inte alls är ovanliga i USA. Speciellt då de två stora partierna har medlemmar med såpass stora åsiktsskillnader att de gott och väl täcker ett större stpektrum av politiska åsikter än vad alla 7 riksdagspartierna i Sverige gör.

    Förresten, varför rapporterade inte Svensk media om att Al Gores Vicepresidentskandidat i valet 2000, Senatorn Joe Liebermann, gav sitt stöd till John McCain redan i början på hösten?

  2. Cheng skriver:

    Intressant att detta kommer som någon slags scoop, med tanke på att cross-party endorsements inte alls är ovanliga i USA. Speciellt då de två stora partierna har medlemmar med såpass stora åsiktsskillnader att de gott och väl täcker ett större stpektrum av politiska åsikter än vad alla 7 riksdagspartierna i Sverige gör.

    Förresten, varför rapporterade inte Svensk media om att Al Gores Vicepresidentskandidat i valet 2000, Senatorn Joe Liebermann, gav sitt stöd till John McCain redan i början på hösten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *