adult supervision


Jag ska erkänna att jag har viss sympati för argumentet nedan om att inte lyssna på trosvissa ideologer, från både vänster och höger. Det finns för många doktrinära ideologer både till höger och vänster som tror sig sitta med den enda sanning. Sen är förstås Roland Poirier Martinsson ytterligare en ideolog. Viljan att bli rik/girighet är bara två olika sidor av samma mynt. Om man nu kan säga så.

Den enkla sanningen är att låntagare och
långivare återigen tappade omdömet. Något som återkommer regelbundet i historien. Från tulpaner till sub-prime i USA handlar det om en kasino mentalitet där bara man spelar lite till, satsar något mer så kommer man vinna stort tillslut. Därför behövs det en bland ekonom som tillåter både innovation men där man samtidigt kan gripa in och stoppa. Frihet under ansvar med ’adult supervision’ tack. Då fungerar ekonomin bäst.

Bloggat:
Tokhögern försvarar girigheten, Tokhögern försvarar girigheten

Lyssna inte på trosvissa ideologer | Ledarsidan | SvD

Storheterna som attackeras är politiken och marknaden. Från vänster tycker man sig känna doften av kapitalismens ruttnande lik. Nyckelordet är girighet. Historien som berättas handlar om champagnesprutande ­finansvalpar som lurat människor för att själva tjäna så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Att samhället havererar och liv slås i spillror lämnas därhän. Det är viktigare att köpa en ny Lamborghini.

Kuren är att göra sig av kapitalismen. Man viftar undan att samhällen som provat en annan ordning utvecklats till jordiska helveten. Man bortser från att det växande välstånd som vi vant oss vid är en direkt följd av kapitalismen.

Fyrtio år efter 1968 lyder vänsterns paroll åter att ­girigheten är kapitalismens moder, en bokstavligen livsfarlig tolkning av höstens finanshaveri.

Demagogerna till vänster förväxlar helt enkelt ­girighet (en ond sak) med viljan att bli förmögen (en god sak). Förvirringen får ytterligare stöd när väns-terns högljudda kritiker, de hårdföraste nyliberala ideologerna, istället för att försvara kapitalismen väljer att försvara – girigheten! I dessa dagar är greed is good en lika populär allitteration på barrikaderna som ”krossa kapitalismen”.

Tokhögern tycks ha dragit slutsatsen att bara för att politiken bidrog till att skapa finanskrisen betyder det att all politik är dålig; bara för att marknaden förvreds av dåliga regleringar betyder det att alla regleringar är dåliga – ungefär som att kräva att domaren avskaffas i fotboll när ens favoritlag drabbats av en feldömd straff.

Ideologier är ett fördärv, en slöja som fördunklar bärarens blick. Finansaktörer och politiker som i praktiken måste hantera krisen på finansmarknaden är förbluffande ense om orsakerna: politik skapade en pervers situation på bolånemarknaden. Efter 11/9 räntedopades handeln vilket skapade en förvriden utlåningssituation; under ytan skapades nya finansinstrument som hackade och malde och skingrade risker tills de inte längre gick att urskilja; låntagare och långivare tappade omdömet när gamla tumregler inte längre tycktes gälla.

Dålig politik. För mycket regleringar. För lite regleringar. Systematiserad girighet. Social vilsenhet. Allt i samma soppa. Inget av detta kan man läsa i ideologernas skrifter. Inte heller står där något om vad som bör göras för framtiden: att ta politiken på allvar och att lita på marknaden. Och att ta ett steg i taget. Då ska det nog ordna sig den här gången också.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på adult supervision

  1. Anders_S skriver:

    Man ska inte ta sin politisk övertygelse på alltför blodigt allvar. Ideologi får inte förblinda. Där är vi nog överens, du, jag och Poirier-Magnusson.

  2. Anders_S skriver:

    Man ska inte ta sin politisk övertygelse på alltför blodigt allvar. Ideologi får inte förblinda. Där är vi nog överens, du, jag och Poirier-Magnusson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *